Toți vorbim astăzi, despre alegerile prezidențiale din țara noastră. Dar până în turul 2 al acestora, mai avem de trecut „pârleazul” parlamentarelor. La care dacă nu votăm calculat, putem intra în alt coșmar, numit instabilitate, sinonimă cu dificultatea sau neputința de a se forma o coaliție de conducere a țării, de a se alege președinții celor 2 camere, de a se numi, respectiva vota, ulterior, premierul țării, pentru a se forma un guvern stabil.
Sau altfel, spus: „Au trecut alegerile. Când sunt alegerile?”, context o altă formă de război hibrid, în formă continuă, latentă, mai mocnită, sau mai aprinsă uneori, când vreun partid extremist din parlament pune pe masa discuțiilor, legea LGBT sau cea a agenților străini.
Scenariu imposibil? Deloc!
Filmul se joacă deja de 3 ani în țara vecină de la sud: Bulgaria, țara fragmentată în acest moment, la maxim și care, în primăvara lui 2025, cel mai probabil, va organiza scrutinul cu nr. 8 în patru ani de zile. Are 8 partide în parlament. De toate felurile și mărimile. Ca la bâlci. Așa se și negociază și se fac declarații. „Premierul să fie de la noi, strigă unii. „ Nu acceptăm așa ceva, spun alții. Suntem deschiși la …, dar fără… „ Am trimis invitații la discuții, dar nu au fost acceptate…
Citește și => Mediul de afaceri din Bulgaria, îngrijorat de instabilitatea politică
Și uite-așa de pe o zi pe alta, cu un guvern interimar cu competențe limitate, țara se mișcă inert, cu-n pas înainte și doi înapoi, mai nimic nu se întâmplă, investițiile lipsesc, oamenii devin însă din ce în ce mai nemulțumiți, unii mai săraci, mai needucați, mai predispuși să creadă în Tik-Tok, acolo unde veghează vânjosul salvator a la Kremlin, care de un pe cal alb, patriotic, îi conectează cu divinitatea.
Și asta nu e totul. Doi candidați suveraniști în România, au cerut azi, la CCR anularea alegerilor prezidențiale.
Povestea din nou, e aceeași, eroii diferă. Azi, Curtea Constituțională din Bulgaria, la o lună după alegeri a admis cererile formulate de 5 partide, de anulare parțială sau totală a alegerilor parlamentare din 27 octombrie, solicitând renumărarea voturilor din 1777 de secții de votare.
Iar știrea după-amiezii în Bulgaria este că azi, cea 6-a încercare de alegere a președintelui parlamentului, a eșuat, ceea ce ar trebui să fie un avertisment pentru România.
Deși sistemele noastre politice au unele diferențe, riscurile fragmentării politice și efectele instabilității sunt similare, miza alegerilor parlamentare din această săptămână în România, fiind nu doar câștigarea puterii, ci și asigurarea unui guvern stabil, capabil să răspundă provocărilor economice și sociale.