Cu toții am depășit multe limite, mai ales în această perioadă. Am trecut prin tot felul de stări, am râs, am plâns, ne-am îngrijorat, am sperat, dar este din ce în ce mai greu pentru, noi, părinții să ne vedem copiii abandonați, parcă, de sistem, prinși în hățișurile deciziilor politice, confruntați cu dificultățile unui mecanism greoi, învechit, în care meditațiile par singura soluție salvatoare. Doar că ele rezolvă prea puțin problema și fac asta pe bani mulți.
Cu zeci de manuale și culegeri în jurul lor, copiii noștri se simt neputincioși în fața școlii și a temelor. Pe cei mai mulți dintre ei nimeni, niciodată, nu-i învață să învețe, să înțeleagă ceea ce citesc, să prelucreze și să memoreze rapid informații noi.
Și de-aici apare firesc, întrebarea: Ce putem face noi, părinții, pentru ei, să învețe mai cu drag și spor?
Pentru că despre ei e vorba. Ei, cei născuți cu telefoanele în mână, instagrameri și tik-tokeri profesioniști, tineri curioși și însetați de cunoaștere, cuceriți de tehnologie și foarte bine informați.
Își doresc să-nvețe, dar nu așa cum vrea sistemul. Vor să facă asta ușor și repede, au nevoie de explicații simple, pe înțelesul lor, și-ar face orice să scape de ghiozdanul plin de cărți și caiete. Preferă conținutul digital cu clipuri video cât mai scurte, ”vorbite” prietenos și amuzant, pe care să le poată accesa oriunde și oricând, de pe orice fel de device.
Și pentru că sunt mama Dariei, elevă de gimnaziu a unei școli de stat din București, și pentru că și ea, ca cei mai mulți elevi ai acestei țări, se plânge că e greu la școală, că nu înțelege nimic, că temele sunt prea multe, că nu-i rămâne timp de desenat și de dat cu skate-ul, am pornit în căutarea pe Internet a acelui conținut care să ne ușureze, amândorura, viața.
Îmi doream s-o ajut și-mi făceam uneori, timp pentru asta. Ca să-i explic ei, încercam eu întâi să rezolv problema la mate, dar nu reușeam. Nu mai îmi aminteam formule, radicali, teoreme, și n-aveam nici răbdarea să răsfoiesc paginile manualului să mi le reamintesc.
Zi de zi discuțiile de tipul ”Ce ți-a plăcut azi la școală? La biologie a fost fain. În rest, trist.” ”Ți-ai făcut temele? Mi-a mai rămas ceva la mate, că n-am înțeles. Și nici la fizică nu știu să rezolv două probleme. Dar m-ajuți tu la română….?” și-n casa noastră, ca-n multe altele, începuseră să ducă deja la conflicte și discuții interminabile. Era, și este încă, singurul punct nevralgic al relației noastre care aluneca pe o pantă nu tocmai prietenoasă.
Nu voiam și nu cer note mari de la ea, dar îmi doresc să aibă drag de școală și de carte, să se simtă stăpână pe ea, să-și dezvolte anumite abilități esențiale pentru viață și să gestioneze cât se poate de independent acest aspect al vieții ei: educația, care vine la pachet cu starea aia de bine, ” îmi place, pot să fac, am încredere în mine, mă descurc din ce în ce mai bine, prind curaj, visez mai mult, o să reușesc în viață.”
Nu știam cum s-o mai ajut, dar vorba aceea: Cine caută, găsește. Pentru că am găsit o platformă online cu lecții și teste în format video la toate materiile din școală, explicate cu grafică modernă și ilustrații animate, dublate de texte super prietenoase și amuzante. Doar că totul era în bulgară, a doua limbă în familia noastră…Mă uitam și nu-mi venea să cred: matematică, chimie, fizică, engleză, antreprenoriat, gândire critică…Tot ce vrei și-ai nevoie la școală și în viață!
Visam deja să fie și-n în română: un site în care cu un search să apară Teorema lui Pitagora sau Bacovia sau Teoria inerției explicate simplu și clar, cu un alt search să dau de teste, cu un altul să apară exerciții.
Și visul s-a împlinit!
Acum acel portal este și în România, în limba română, conform programei școlare de aici. Împlinește un an zilele acestea, e în plină dezvoltare și acoperă deocamdată materiile esențiale pentru gimnaziu și liceu – mate, română, fizică, chimie și biologie.
Ca să-i stârnesc curiozitatea, la început ne uitam împreună la tutorialele de cultură generală și de dezvoltare personală. Îi plăceau și se bucura de timpul petrecut împreună uitându-ne la filmulețe spre exemplu, despre creativitate, despre Istoria Annei Frank sau Războiul Stelelor.
Eu urmăream site-ul și îi mai trimiteam pe Instagram, linkuri către clipuri pe teme care o interesau. Momentul magic a fost cu filmuletul despre despre istoria k-pop-ului, pentru că și ei, ca multor adolescenți, îi place acest gen de muzică.
Apoi am trecut și la lecțiile din școală, la poveștile frumos spuse despre noțiuni și teoreme sofisticate. Facem și teste și ne distrăm când una dintre noi greșește, iar cu un click aflăm răspunsul corect. Când stăm pe site, nici nu simțim când trece timpul. Dar momentele astea ne-au apropiat și împrietenit mai bine.
Ei a început să-i placă jocul ăsta atât de mult, încât intră singură deja pe site când are nevoie să înțeleagă ceva neclar din clasă sau din manual sau să recapituleze ceva din anii trecuți. Și o face când vrea ea, în ritm propriu, indiferent unde se află sau dacă e cu tableta sau cu telefonul la ea.
Iar acum imaginați-vă cum ar fi s-aveți un copil care învață singur, devine tot mai independent în preocupările școlare, vă solicită tot mai puțin atenția, prinde drag de carte, ia note din ce în ce mai bune, dar îi rămâne și timp mai mult pentru ceea ce-l pasionează?
Și asta e cel mai important. Că acum îi place, că simte că poate mai mult și își dorește să învețe. Și știu că în timp, site-ul va deveni profesorul de-acasă, la multe materii și că o va ajuta nu numai să învețe, ci îi va dezvolta și alte abilități, ceea ce aduce și încredere de sine și curaj.
Pentru că așa-i ajută pe elevi eduboom.ro! Și o face foarte bine!
Succes! Și v-aștept cu impresii, după ce vă înregistrați pe site aici ca să bucurați de toate opțiunile.
=>Iar dacă vreți să aflați mai multe despre această platformă, puteți citi interviul cu fondatorul acesteia, Darin Madharov.