Mediul de afaceri din Bulgaria Mediul de afaceri din Bulgaria

Mediul de afaceri din Bulgaria, îngrijorat de instabilitatea politică

„Principalele priorități ale mediului de afaceri – aderarea la zona euro și spațiul Schengen, rămân în plan secund. Acestea sunt motoarele care pot stimula economia, iar lipsa unui guvern stabil împiedică atingerea acestor obiective”, adeclarat Stanislav Popdonchev, vicepreședinte și director financiar al Camerei bulgare de comerț.

„Deocamdată nu avem un răspuns pozitiv și o dată concretă pentru Schengen-ul terestru. Pentru zona euro avem șanse mari, suntem pe cale să îndeplinim criteriile. Dacă ne propunem să avem în 2025, o dată concretă pentru zona euro, înseamnă că nu putem face schimbări bruște acum și imediat, în special din cele care ar afecta inflația, afirmă categoric expertul.

„În ultimii patru ani, nu am reușit nici măcar o dată să respectăm procedura bugetară. Există indicii că anul acesta va fi la fel. Acest lucru este destul de periculos pentru mediul de afaceri și arată partenerilor noștri europeni că nu există nicio soluție la criza politică din țara noastră (n. red. Bulgaria)”, a declarat Popdonchev, care a mai menționat că așteptările mediului de afaceri cu privire la bugetul pe 2025 sunt menținerea modelului fiscal și a poverilor fiscale și de asigurări sociale.

Colectăm taxe mai mult ca niciodată până acum, a subliniat vicepreședintele Camerei de comerț, și și-a exprimat dezacordul că pe partea de venituri, companiile și cetățenii nu își îndeplinesc obligațiile, iar „cheltuielile depășesc dezvoltarea economiei și a afacerilor, iar acest lucru nu va duce la nimic bun.”

“Unele dintre companiile din Bulgaria au început să plece în alte locuri din Europa. Creșterea producției industriale în ultimele 22 de luni e negativă. Nu putem sta pe o insulă, neafectați de procesele economice din Europa, și să cheltuim tot mai mult din ceea ce nu putem câștiga. Cheltuim ceea ce nu avem”, a declarat Stanislav Popdonchev la emisiunea ”Înaintea tuturor” de la Radioul Național. 

„Soluția nu constă în modificarea impozitelor, susține ferm Popdonchev care pune accentul pe investiții.

În opinia sa, impredictibilitatea privind mediul de afaceri din Bulgaria continuă, iar pe de altă parte, odată cu indexarea automată a salariilor, devine mai atractiv să lucrezi în administrația publică decât în afaceri.

„Turnăm bani în sisteme nereformate”, a reamintit Stanislav Popdonchev, menționând că „creșterea doar a asigurărilor sociale nu duce la nimic”.

„S-au făcut multe greșeli în domeniul pensiilor în ultimii ani, din pur populism”, a adăugat vicepreședintele Camerei bulgare de comerț, dând exemplul alocației Covid, care continuă să fie atribuită, inclusiv în pensiile nou acordate, ceea ce duce la distorsiuni.

„La un moment dat, pensia minimă va fi egală cu pensia medie, dacă vor continua să se acorde sporuri care nu au nicio legătură cu contribuția”, a mai avertizat Stanislav Popdonchev.