Într-o industrie în continuă schimbare, precum și cea viticolă, unde pasiunea pentru vin se îmbină cu provocările pieței globale și locale, și cu schimbările climatice, managementul performant devine esențial.
Și nu spun eu asta, ci experți de top din domeniu, profesioniști din industria vinului din Franța, mai exact din Bordeaux, sosiți de curând la București pentru a facilita primul modul al unui program educațional de management în domeniul viticol.
Evenimentul este organizat de echipa internațională a proiectului de educație viticolă Innovitis România, echipă condusă de Carmen Gerardi, românca, despre care vă spuneam într-un interviu recent, că leagă drumurile vinului din România, Bulgaria și Franța.
Pe Carmen am întâlnit-o la Sofia, la cel mai mare festival de vinuri din capitala țării noastre vecine de la sud de Dunăre, unde ea a susținut un masterclass care mi-a plăcut atât de mult că nu puteam lipsi la evenimentul pe care, cu dăruire și pricepere, alături de alți parteneri, instituții și experți, l-a organizat la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

Deși dedicat profesioniștilor din domeniu, pe care a fost o încântare să-i cunosc, am aflat și eu o mulțime de secrete nu numai despre vinul ca meșteșug și drumul lui de la strugure la pahar, ci despre întregul șir de experiențe care îl pot însoți, transformându-l într-un univers miraculos, de o mare generozitate olfactivă, gustativă și estetică.
„Am venit aici pentru a dobândi informații despre modul în care Franța vede domeniul vitivinicol, punctul de vedere pe care îl are Bordeaux și perspectiva asupra exporturilor în lume, asupra capacităților celorlalte țări și asupra tendințelor de export, pentru că la noi, în România, o provocare, cred, din punctul meu de vedere, este dezvoltarea exportului la acest moment”, Remus Deleanu, Președinte Directorat SC Cotnari SA.
Evenimentul susținut de mai multe instituții și experți din Franța, s-a dovedit a fi nu numai o oportunitate de învățare, ci o adevărată platformă de colaborare transfrontalieră, care a demonstrat că viitorul vinului stă în excelență și inovație.
De ce spun asta?
Pentru că participanții în program sunt profesioniști din diferite departamente ai unor crame și podgorii din România și Bulgaria. Printre ei s-au numărat tehnologi, enologi, viticultori, specialiști în marketing și vânzări, fiecare aducând cu sine o perspectivă unică asupra provocărilor din industrie.
Schimbul de idei și de experiență dintre toții profesioniștii din diferite regiuni și domenii din cele trei țări și abordarea holistică a provocărilor, s-au numărat astfel, printre cele mai valoroase aspecte ale evenimentului, dialogul deschis subliniind importanța unei viziuni regionale în promovarea vinurilor pe scena globală.
„Sunt aici pentru că mi s-a părut o idee foarte bună să reunim profesioniști din domeniul vinului din Bulgaria și România într-un singur curs de formare, deoarece cred că ambele țări se află la un nivel similar de dezvoltare în sectorul vinului. Vorbim despre producție și turism viticol.
Și un alt lucru este că ar fi întotdeauna avantajos să ne prezentăm împreună în lume, să vorbim cu țările viticole deja bine dezvoltate, cu piețele mai dezvoltate și mai mari pe care le putem aborda. Ar fi întotdeauna mai bine să fim reprezentați împreună și să căutăm soluții la problemele pe care le avem.” – Anelia Hristova, fondator al proiectului de turism viticol WineAdventures și coordonatorul Asociației Cramelor și Producătorilor de vin din N-E Bulgariei
Subiectele abordate, parte dintr-o agendă bogată, adaptată nevoilor industriei.
Programul trainingului a fost conceput pentru a răspunde unor nevoi concrete din industria vinului, punând accent pe subiecte de maximă actualitate:
✅Piața vinului, harta și dinamica podgoriilor din lume și tendințele globale de vinificație și consum: Experții francezi au oferit o perspectivă detaliată asupra schimbărilor din consumul de vin la nivel mondial, incluzând creșterea cererii pentru vinuri organice, noi piețe emergente și preferințele generațiilor tinere.
✅ Terroir-ul și valoarea sa: Discuțiile au evidențiat importanța terroirului în definirea identității unui vin, fiind analizate particularitățile regiunilor viticole din România, Bulgaria și Bordeaux. Participanții au primit sfaturi practice despre cum să valorifice unicitatea propriului terroir pentru a se diferenția pe piață și cum pot păstra și îmbunătăți podgoriile, în timp ce inovează.
✅Schimbările climatice și viticultura de precizie: Lectorii au subliniat impactul schimbărilor climatice asupra industriei vinului, discutând soluții moderne pentru adaptarea practicilor viticole. Viticultura de precizie, bazată pe utilizarea tehnologiilor avansate pentru monitorizarea podgoriilor și optimizarea resurselor, a fost prezentată ca un instrument esențial pentru viitor.
✅Export și optimizarea costurilor: Un alt subiect important a fost exportul, cu accent pe strategii eficiente pentru a pătrunde pe piețe internaționale. De asemenea, au fost prezentate metode pentru reducerea costurilor operaționale fără a compromite calitatea.
Turismul viticol, promovarea și comunicarea: Dezvoltarea turismului viticol și experiența regiunii Bordeaux, a fost subiectul unei întregi sesiuni, în care s-au discutat tehnici de atragere a vizitatorilor și crearea unei experiențe memorabile care să atragă și să fidelizeze oamenii.
Atât de mult mi-a plăcut acest modul, încât vă promit un articol dedicat în care să povestesc despre cum s-a dezvoltat turismul viniviticol din Bordeaux, ajungând la 4,3 milioane de turiști, devenind practic cea mai mare destinație de turism viniviticol din Europa, și a doua în lume.
„Am venit aici pentru a cunoaște mai multe persoane din domeniu, pentru a face un schimb de experiență cu ele, și pentru a-mi dezvolta orizontul de cunoștințe despre marketing, piețe externe, export, dar nu numai, ci și pentru a înțelege și alte procese, activități care se fac în asupra viei”, Nicu Milian, Director de marketing, Crama Strunga.
✅Evaluarea vinului, identificarea defectelor lui, tendințe în vinificație: Cu ajutorul sesiunilor practice, participanții au aprofundat criteriile esențiale de evaluare a vinului, îmbunătățindu-și capacitatea de a evalua vinul, în detaliu.
„Mi-a plăcut abordarea în acest program, și mai ales partea despre viticultură, vinificație și schimbul de experiență cu experții din Bordeaux, pentru că au împărtășit cu anumite secrete, tehnici de-ale lor de acolo. E foarte interesant.”- Gabi Bercea, vinificator și proprietar, Crama Gabai
Degustările tehnice sau despre cum pot vinurile să inspire conexiuni internaționale
Fiecare cramă prezentă la eveniment organizează diferite evenimente pentru iubitorii din ce în ce mai numeroși a celei mai complexe și complicare băuturi de pe planetă, însă momentele în care își expun vinul alături de alături de cele mai bune etichete din Franța, Bulgaria sau România, e un moment aparte.
Fiecare zi a acestui training s-a încheiat cu sesiuni de degustări tehnice, unde au fost prezentate vinuri de diferite soiuri, aduse atât de lectori, cât și de participanți.
Mult mai decât simple experiențe senzoriale, degustările au fost adevărate oportunități de învățare și creștere.
„Partea asta de feedback e unul din cele mai interesante lucruri. Este foarte bine pentru noi să fim împreună cu tehnologi din Franța, din crame consacrate, unele cu vinuri excepționale, să încerce vinurile noastre și să își spună părerea.”, Svilen Georgiev, Crama de vinuri Malkata Zvezda
Fiecare vin a fost analizat, participanții primind feedback detaliat din partea experților, precum și din partea colegilor de breaslă. Acest schimb deschis de opinii a fost reprezentat, iarăși, unul dintre cele mai valoroase aspecte ale evenimentului, oferind tuturor șansa să vadă cum sunt percepute vinurile lor și ce pot îmbunătăți.
Mai ales că feedback-ul a fost reciproc, și participanții oferind organizatorilor și lectorilor puncte de vedere prețioase, creând astfel un mediu de învățare bilateral.
Astfel, că fiecare pahar de vin degustat a reprezentat un pas înainte spre excelență, o legătură mai puternică între profesioniști și o inspirație pentru viitoare colaborări.
Cine sunt speakerii programului?
✅Stéphane BADET, Expert în economie pentru domeniul viticol din partea Ministerului Agriculturii din Franța, profesor universitar de agronomie în cadrul programului post-universitar de masterat în agronomie a Universității Bordeaux Sciences Agro și a Institutului Viei și al Vinului din Bordeaux
✅Alain Tourenne, proprietar domeniu viticol, specialist în defectele vinului, specialist în vinificare de precizie (vinuri low-intervention, organice, biodinamice), membru al Sindicatului internațional al producătorilor bio-dinamici Biodyvin experiență de 40 de ani în vinificare, Château Beynat, AOC Castillon-Côtes de Bordeaux
✅Dominique FORGET: Director General Château de Couhins experiență de 40 de, Grand Cru Classé Pessac-Léognan (domeniul viticol care aparține Institutului National de Cercetare în Agronomie din Franța, INRAE)
✅Mirela Ciobanu: Co-manager al companiei de servicii de vinuri Bordeaux, Agri Land Services , de peste 20 de ani desfășoară toate operațiunile de tăiere și lucrări în verde în toate AOC-urile din subregiunea Bordeaux.
Toate cele 5 zile din acest prim modul al proiectului mi-au arătat că în această industrie a vinului, influențată puternic nu numai de factori economici și tehnologici, ci și de mediul natural învățarea continuă devine o necesitate, oferind profesioniștilor oportunitatea de a rămâne competitivi și de a se adapta la schimbările pieței.
Așa cum spunea și Mario Boev, tehnolog al Cramei Kaynardzha, Silistra.
„Am venit aici pentru dezvoltarea mea ca persoană, ca profesionist. Și să știu în ce direcție să mă dezvolt în vinurile proiectului meu și în crama în care lucrez.”
Participarea la astfel de evenimente ajută la dezvoltarea unor abilități esențiale, la extinderea rețelei de contacte și la înțelegerea profundă a noilor tendințe și tehnologii, ceea ce în final se reflectă în creșterea calității vinului produs, ci dezvoltarea unor strategii de marketing mai eficiente, o mai bună adaptare la schimbările climatice și o abordare inovatoare a relației cu consumatorii.
Astfel de traininguri reprezintă un pas crucial spre construirea unui viitor sustenabil și de succes pentru întreaga industrie viticolă, participarea la astfel de cursuri dovedindu-se o investiție valoroasă în dezvoltarea specialiștilor în vin, oferindu-le instrumentele necesare pentru a prospera într-o industrie care îmbină arta, știința și afacerile.
„Cred că e nevoie de formare la toate nivelurile în ceea ce privește un domeniu viticol, de la plantație la cum întrețin plantația, până la informații prețioase despre vinificație și comercializare. Cred că trebuie să ținem pasul cu lumea în care trăim”, Mirela Ciobanu, owner Agri Land Services
Iar partea bună este că seria de programe educaționale organizate de Innovitis continuă cu alte proiecte din ce în ce mai specializate, precum Tăierea viței-de-vie și operații la sol, Terroir, vinificație de precizie și modernă, Degustări și evaluări de vin, care au ca obiective, pe de o parte perfecționarea personalului și optimizarea proceselor pentru a menține cele mai performante costuri de producție iar pe de alta parte creșterea calității vinurilor propuse și a prețului de comercializare.
De asemenea, Innovitis pregătește și o deplasare la Bordeaux, cu scopul de a înțelege mai bine pilonii unui business de succes in acest domeniu: terroir, instrumentele și filosofia din spatele unui proces de producție performant, dar și tipuri de vinificare și comercializare care vor fi căutate in viitor.
Mai multe informații despre Innovitis și proiectele pe care le pregătește, găsiți la acest link
Dar eu prefer să vă mai las câteva vorbe pe care Mirela Ciobanu mi le-a spus la sfârșitul cursului:
„Această firmă dă valoare adăugată prin experții pe care îi aduce pe piața din România. Toți producătorii din România și din Bulgaria trebuie să profite la maxim de această rețea cu care Innovitis vine în ambele țări. Ei reușesc să aducă la masă specialiști pe mai multe arii din vinificație și viticultură, pe care nu îi poți găsi atât de ușor.
Sunt oameni validați, sunt oameni cunoscuți, sunt oameni care vin împreună să dea cele mai cele mai prețioase informații. Adică, în loc să urmezi un un program de master de 3 ani sau un MBA de un an, de doi ani, vii aici și ai toate informațiile.”
Și o poză de final, cu o parte dintre participanți 🙂