Vă spuneam în articolul despre trainingul de management viticol organizat de Innovitis România, că am avut bucuria să întâlnesc acolo oameni pasionați de vin, producători din România, Bulgaria și specialiști din Franța.
Unul dintre ei este Remus Deleanu, Președintele Directoratului al companiei Cotnari – emblematicul nostru producător de vinuri intrate și îndrăgite, în fiecare casă de român.
De la Cotnari, mai erau încă trei persoane care nu numai că ne-au spus tot felul de povești interesante și ne-au oferit spre degustare niște vinuri extrem de interesante, făcute, firesc, din soiuri românești, dar mai ales care-au arătat că la Cotnari nu numai tradiția are un cuvânt greu de spus, ci și inovația și modernitatea.
Ceea ce pe mine, una, m-a făcut să îndrăgesc crama asta și mai mult. Și să-mi doresc să aflu mai multe de la d-l Remus Deleanu, despre ce gânduri i-au adus la acest curs și ce i s-a părut interesant. Și, firesc, c-am întrebat și despre vinurile bulgărești. 😊
Și iată ce-am aflat:
IB: Suntem la cursul de management viticol. Cu ce gânduri ați venit aici?
RD: Am venit cu așteptări de a dobândi informații cu privire la modul în care Franța vede domeniul vitivinicol, modul în care, de asemenea, zona Bordeaux își spune punctul de vedere și de a dobândi perspectiva asupra exporturilor în lume, asupra capacităților celorlalte țări și asupra tendințelor de export.
Pentru că în acest moment, la noi, în România, o provocare, cred, din punctul meu de vedere, este dezvoltarea exportului. Și asta pentru că piața internă are potențial de dezvoltare, dar în prezent cred că a ajuns puțin la saturație. Și atunci următorul pas, clar este orientarea către export. Și aici avem nevoie de construit ușor un brand de țară pe zona vitivinicolă.
De asemenea avem nevoie de legături mai strânse între noi, producătorii. Luând exemplul de mai devreme al celor din Bordeaux și prezentările de ieri și de alaltăieri, am văzut cât de mult înseamnă unitatea la nivel de industrie, cât de mult înseamnă pentru ei să se grupeze și să fie o forță comună și să aibă un cuvânt de spus în domeniul lor de activitate.
Cât de bine s-a dezvoltat zona Bordeaux atât pe turism, cât și din punct de vedere al imaginii vinurilor în lumea întreagă! Și atunci, clar, văzând perspectivele lor și modul de gândire, putem să aducem un plus de valoare și în industria noastră, dar și pentru noi, producătorii de vinuri din România.
Și îmi pare foarte bine că sunt aici, la curs, mai mulți reprezentanți al cramelor, pentru că este necesară o deschidere și o schimbare de paradigmă și o înțelegere mai bună a modului în care trebuie să vedem cum putem să evoluăm și noi, ca producători și ca brand de țară pe domeniul vitivinicol.
IB: Sunteți o echipă destul de mare aici patru persoane, din departamente diferite. A găsit, la acest curs, fiecare ce-i trebuia să-și dezvolte cunoștințele?
RD: Patru persoane, suntem da. Când vorbim de patru persoane, vorbim de reprezentanții noii generații de la Cotnari. Aici, practic suntem generația următoare a acționarilor din Cotnari și fiecare dintre noi este pe domeniu diferit de activitate, atât de top management, cât și de marketing, branding, și vinificație. Și atunci, fiind echipa completă, clar că putem să avem o abordare generală, iar tematica cursului cuprinde informații din toate aceste domenii.
IB: Cum vi s-au părut cursurile? Ce impresii aveți?
RD: Până în momentul de față, da. Mi-au plăcut foarte mult expunerile, atât pe partea de turism, cât și pe partea de stabilire a costurilor de producție, de stabilire a prețului, de labelling, etichetare, modul în care sunt abordate produsele și modul în care sunt prezentate în funcție de țări, în funcție de categorii de persoane, în funcție de grupele de vinuri pe prețuri, care sunt nișele pe care le găsesc ei pentru pentru a face export.
Cred că fiecare dintre noi a reușit să învețe câte ceva pe domeniul său de activitate specific.
IB: V-ați întâlnit aici și cu Bulgaria. Ce părere v-au lăsat vinurile bulgărești? Le cunoșteați?
RD: Recunosc, noi am făcut vizite în Bulgaria de-a lungul anilor. Ne-au plăcut foarte mult. Cred că ultima vizită a fost acum vreo 4-5 ani, dar de 10 ani remarcăm tot timpul calitatea vinurilor din Bulgaria, a celor roșii în special pentru că sunt foarte bine dezvoltați.
Au reușit să crească foarte, foarte frumos pe partea de vinuri roșii. În ce privește vinurile albe și roze, nu am reușit să degust atât de multe, dar pentru roșii evoluția este extraordinară. Profesionalismul celor din echipa din Bulgaria, este de admirat. Mi-au plăcut întrebările foarte bine structurate. Se cunoaște că au fost, că sunt în câmpul muncii. Atât pe zona de de vinificație, cât și pe cea de viticultură, au adresat întrebări tehnice și foarte, foarte bine formulate!
Asta mi-a spus d-l Deleanu, iar eu vă mai zic că Feteasca asta Neagră, e o nebunie!
Hai, noroc și să ne mai întâlnim cu vinuri bune!