evaluare tehnică a vinurilor românești evaluare tehnică a vinurilor românești

Program de evaluare tehnică a vinurilor românești, la Bordeaux

Un program internațional de evaluare tehnică dedicat vinurilor românești promite să redefinească poziționarea acestora pe harta internațională a excelenței enologice.

În inima orașului Bordeaux, epicentrul mondial al artei vinului, un program ambițios și riguros, gândit de echipa Innovitis Education, aduce vinurile românești sub lupa celor mai exigenți degustători, enologi și critici de vin. 

Mai 2025 marchează startul unui proiect unic în regiune, ce urmărește optimizarea stilului, calității și poziționării vinurilor autohtone pe piața internațională.

evaluare tehnică vinuri românești

Misiune

Programul oferă tocmai ceea ce lipsește adesea din arsenalul unui producător ambițios de vinuri: expertiză aplicată, tradusă prin:

  • Identificarea a cât mai multe perspective valoroase privitoare la vinurile și stilurile de vinificare din România precum și modalități de a crește calitatea vinurilor
  • Identificarea potențialului unui anumit terroir, bazandu-ne pe degustare, fișe tehnice, analize și informații legate de sol/ terroir
  • Validarea poziționării preț/ calitate a unui vin/ stil de vinificare-terroir
  • Identificarea vinuri de calitate și potențiale vinuri de tip “Grand Cru” pentru a valida practice viticole și terroir-uri de calitate
  • Identificarea și soluționarea unor eventuale defecte

evaluare tehnică a vinurilor românești

Bordeaux: scena evaluării profesionale

Timp de trei zile, în luna mai 2025, vinurile românești vor fi degustate în cadrul unei sesiuni tehnice de elită în Bordeaux. Evaluările vor fi conduse de un comitet de experți recunoscuți internațional, printre care:

  • Stephane Derenoncourt – top 3 experți în domeniul vinului
  • Diala Lavenu – Președinte al Asociației enologilor din Bordeaux
  • Stephane Badet – Expert și profesor în economie pentru domeniul viticol la nivel internațional
  • Guilherme Martins–Profesor de enologie, enolog și expert în evaluări de terroir
  • Henry Clemens–Critic de vin și Președinte al Sindicatului producătorilor A OC Graves din Bordeaux

Ce vor obține participanții?

Rezultatele acestui program sunt concepute pentru a oferi valoare concretă și direcție strategică producătorilor participanți. Fiecare vin va beneficia de o evaluare individuală detaliată, care va evidenția trei puncte forte – precum profilul aromatic, ambalajul, poziționarea de preț sau potențialul comercial pe diverse piețe – și, acolo unde este cazul, trei puncte slabe, cu recomandări specifice de îmbunătățire.

Cele mai interesante vinuri selectate de comitetul internațional de experți vor fi incluse într-un Ghid al Vinurilor Românești, un material cu valoare dublă: reper de excelență pentru profesioniști și instrument de promovare internațională.

În completarea evaluării tehnice din Bordeaux, programul va include și un eveniment special organizat la București, oferind participanților oportunitatea de a discuta direct concluziile experților și de a valorifica aceste perspective în strategiile proprii.

Ce urmează după Bordeaux?

În iunie 2025, va avea loc o sesiune de feedback organizată în București, iar în aprilie 2026, un eveniment cu participarea unor buyeri internaționali va completa parcursul educațional și comercial al programului.

Aceste etape consolidează misiunea programului: creșterea calității vinurilor românești, educarea pieței de consum și consolidarea exporturilor.

innovitis

Cine și cum poate participa?

Participarea la programul de degustare profesională din Bordeaux este deschisă tuturor producătorilor care doresc să-și valideze vinurile în fața celor mai exigenți experți internaționali. Înscrierile sunt deschise până la data de 15 aprilie 2025, iar fiecare cramă poate propune un minimum de trei vinuri, fără limită superioară.

Sunt acceptate vinuri albe, roze, roșii și sparkling, exclusiv din segmentele mediu și premium, iar evaluarea se va desfășura pe parcursul a trei zile, în Bordeaux, în cadrul unei degustări tehnice de înalt nivel.

Și pentru că misiunea proiectului este de a descoperi potențialul viticol al tututuror zonelor și tipurilor de business-uri viticole din România, costurile sunt foarte avantajoase, gândite pentru a face accesibilă și încuraja participarea tuturor producătorilor, în special a cramelor mici și foarte mici. 

Despre Innovitis Education

Mai mult decât un proiect, Innovitis Education este un hub educațional, informațional și de business dedicat producătorilor de vin din regiune, care facilitează accesul la programe de perfecționare, instrumente de optimizare a activității vitivinicole și oportunități de networking internațional.

Cu parteneri internaționali de prestigiu, Innovitis creează punți între terroir și piețele din România și Bulgaria și cele internaționale, între tradiție și inovație, având un istoric de cursuri specializate de viticultură cu durata de 6 luni, între ianuarie- iulie 2024, diferite webinarii și workshop-uri pe toată durata anului 2024 și cursul de management vitivinicol (București, ianuarie-februarie 2025).

Program de evaluare tehnică a vinurilor românești, la Bordeaux - By Julia

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre misiunea și impactul Innovitis Education în dezvoltarea industriei vitivincole din regiune, găsiți o prezentare la acest link și un articol detaliat pe care l-am scris despre această inițiativă care aduce împreună expertiza internațională și potențialul local. 

Articolul care reprezintă o privire din interior asupra unei inițiative care merită toată atenția celor care cred în viitorul vinului românesc pe scena internațională, poate fi citit aici:
🔗 Innovitis Training: Strategii inovatoare pentru profesioniștii vinului din România și Bulgaria

Citește și Interviu cu Stéphane Badet: Expert în Economie viticolă și Management agronomic pentru Ministerul francez al Agriculturii