Nayden Todorov Filarmonica Sofia Nayden Todorov Filarmonica Sofia

Nayden Todorov, dirijor și director al Filarmonicii din Sofia: „Între cultura bulgară și română, mai ales în muzică, există multe lucruri în comun”

Nu ai cum să trăiești în Bulgaria și să nu fi auzit de Nayden Todorov, dirijor cu reputație internațională solidă, director al Filarmonicii din Sofia și foarte bun prieten al Românei, îndrăgit de multe orchestre de la noi, și sub a cărui baghetă au interpretat, în diferite săli de concerte din lume, mulți soliști români.

Prima dată l-am întâlnit la o serată muzicală la Ambasada României din Sofia, când era extrem de plăcut impresionat de frumusețea romanțelor românești și de călătoria muzicală în Bucureștiul interbelic. De-atunci încă mi-am dorit o conversație mai „așezată” despre muzică și relațiile culturale dintre România și Bulgaria.

Și iată că ocazia s-a ivit anul acesta, când pe 3 Martie, de Ziua Națională a Bulgariei, maestrul Todorov a fost la pupitrul unui concert extraordinar la Ateneu, susținut de Filarmonica din Sofia, cu solist la pian, Georgi Cherkin.

Iată întreaga discuție:

IB: Maestre , sunteți din nou la București! Mai mult chiar, la Ateneu! Cum vă simțiți?

Nayden Todorov: La Ateneu întotdeauna, minunat! Este o sală extraordinară. Extraordinară ca priveliște, extraordinară ca sunet și fiecare venire a mea aici, e sărbătoare pentru mine.

IB: Astăzi, 3 Martie 2025, de  Ziua Națională a Bulgariei, aici la Ateneu, urmează să dirijați un concert al Filarmonicii din Sofia! Ce program ați pregătit și ce simbolizează acest concert pentru cultura bulgară?

Nayden Todorov: Tocmai pentru că este Ziua națională a Bulgariei, am pregătit un program complet bulgăresc cu trei compozitori bulgari emblematici Marin Goleminov cu Dansul Nestinarilor – o piesă excepțională, deși foarte scurtă, care face parte dintr-un balet mare. O vom prezenta în variantă orchestrală, care se bucură întotdeauna de mare popularitate când este interpretată.

De asemenea, vom interpreta și cel de-al treilea concert pentru pian de Pancho Vladigerov – operă foarte importantă pentru noi, nu numai pentru că este cel mai cunoscut concert al lui Vladigerov, dar a fost concertul care a inaugurat Sala Națională de Concerte din Bulgaria, Sala Bulgaria.

Și vom încheia concertul cu Simfonia I de Veselin Stoyanov, un alt mare compozitor bulgar.

Așa că vom asculta un concert care reprezintă de fapt, trei dintre cei mai mari compozitori bulgari și sperăm că publicul de aici îi va aprecia și îi va plăcea pentru că sunt compozitori care merită mai multă popularitate.

E o provocare să prezinți muzică bulgărească, unui public străin?

Nayden Todorov: Categoric. Este cu siguranță o provocare și nu din cauza calității muzicii, ci din cauza lipsei de popularitate în străinătate. Cumva, de-a lungul deceniilor, Bulgaria a considerat ca fiind absolut normală cugetarea „Cui îi place, o cunoaște. Cui nu-i place, nu o cunoaște.” Dar adevărul este că noi trebuie să ne asigurăm că muzica noastră este cunoscută.

Trebuie să depunem un efort în acest sens, așa cum fac toate celelalte națiuni. Iar ceea ce Orchestra Națională a Bulgariei încearcă să facă este să promoveze muzica bulgară, să promoveze cele mai bune lucrări, unele dintre cele mai bune opere ale muzicii bulgare. Și de aceea, în majoritatea concertelor în care suntem invitați, încercăm întotdeauna să oferim ceva bulgăresc. Dar în seara aceasta întregul nostru program ne este bulgăresc.

 

Orchestra din Bulgaria, program bulgăresc, dirijor bulgar, dar și solist bulgar. Cine este pianistul Gheorghi Cerkin?

Nayden Todorov: Georgi Chеrkin este un pianist remarcabil, unul dintre cei mai buni pianiști bulgari. Provine dintr-o familie de muzicieni recunoscuți, unul dintre străbunicii lui fiind marele compozitor bulgar Georgi Zlatev Cherkin. Iar el duce mai departe activitatea, cu adevărat demnă a familiei sale, pentru că în prezent este unul dintre cei mai iubiți pianiști bulgari din Bulgaria.

Spre deosebire de Georgi, care va interpreta pentru prima dată în sala Ateneului, dv. aveți o experiență bogată în România. Ați colaborat cu diferite orchestre, cu mulți soliști români. Mai mult chiar, de curând ați fost decorat cu Ordinul ”Merit Cultural” în grad de Mare Ofițer. Ce înseamnă pentru dv. această înaltă distincție și ce răspundere presupune pentru un dirijor să promoveze valorile culturale din două țări?

Nayden Todorov: Imensă. Imensă. Iar această distincție este pe de o parte, o mare recunoaștere. Dar pe de altă parte, este o mare îndatorire, pentru că presupune să continui să lucrez de două ori mai mult pentru apropierea culturilor Bulgariei și României.

Și intenționez să continui să depun eforturi în acest sens. Cred mult în ideea că între cultura bulgară și română, mai ales în muzică, există multe lucruri în comun.

Și așa cum există mulți compozitori români care sunt cunoscuți și iubiți în Bulgaria, există și compozitori bulgari care sunt interpretați în România. Trebuie să spun că după ce am fost în diferite locuri și am lucrat cu muzicieni români, toată lumea îl cunoaște pe Vladigerov, dar treaba noastră este să continuăm această promovare a interpreților români în Bulgaria, a interpreților bulgari în România.

Pentru că până la urmă, cultura a reprezentat întotdeauna acel ceva ce aduce națiunile împreună, iar două națiuni care sunt atât de apropiate și care au trecut împreună prin atâtea suferințe, au succes împreună în tot. De ce culturile noastre să nu meargă împreună mai departe?

Mai ales că asta ajută să ne cunoaștem mai bine, noi între noi. De fapt, ce credeți, se cunosc românii și bulgarii, îndeajuns de bine?

Nayden Todorov: Eu am observat ceva foarte interesant în sud-estul Europei și în special în regiunea Balcanilor, ceva ce nu-mi pot explica. Ne interesează țările care sunt departe de noi, dar nu prea le observăm pe cele care sunt cel mai aproape. Și ceea ce am făcut în ultimul timp, în ultimii ani, și fac asta mod constant, este să apropii culturile țărilor din regiunea noastră.

Pentru că atunci când începem să lucrăm împreună, putem realiza miracole pe care puțini oameni le pot obține. Și am vorbit împreună cu colegii noștri din diferite țări, inclusiv din România. Am vorbit, de asemenea, cu ministrul Culturii din România, cu care avem opinii foarte comune cu privire la ceea ce ar trebui să se întâmple cu apropierea culturilor noastre, și cred că avem un drum foarte lung de străbătut, care va fi, de fapt, un drum pe care va fi o plăcere să-l parcurgem.

Urmează ceva concret? Ne puteți spune?

Nayden Todorov: Da, urmează să se întâmple niște lucruri, dar aș prefera să rămână surprize. De fapt, o surpriză am pregătit și pentru concert – dar să rămână surpriză 😊

Motivând că muzica este ceva ce trebuie ascultat în direct, Maestrul-dirijor român Sergiu Celibidache a fost faimos şi pentru refuzul de a realiza înregistrări ale muzicii sale. Sunteți de acord cu el, mai ales în această epocă digitală?

Nayden Todorov: Eu nu sunt împotriva înregistrărilor, dar pentru mine înregistrările sunt un alt tip de artă. La un concert înregistrat observi anumite lucruri, un concert live îți aduce alte trăiri, experiența este complet diferită. Cele două pur și simplu nu pot fi comparate.

De aceea, cu ceva timp în urmă, când am fost întrebat dacă mi-e teamă că odată cu apariția platformelor de streaming în întreaga lume, concertele live vor muri, am spus că nu mi-e frică de asta. Nu am această teamă, pentru că și mie mi se pare foarte interesant să urmăresc concerte la calculator, la televizor, pe telefon. Dar atunci când cineva se află în sala de concerte, experiența nu poate fi înlocuită cu nimic altceva.

Cum veți asculta Festivalul internațional George Enescu, de anul acesta?

Nayden Todorov: Sper ca la o parte dintre concerte, să fiu în sală la București. Eu cred că merită. Și îndemn pe oricine să meargă la concerte la Festivalul Enescu, pentru că este unul dintre cele mai bune festivaluri din lume.

Și ultima întrebare: Muzica va salva lumea?

Nayden Todorov: Muzica e atunci când totul e pierdut. Ea ne rămâne ultima salvare.

Da, muzica va salva lumea.  

Mulțumesc, Maestre, pentru optimism și pentru această frumoasă întâlnire!