Una dintre cele mai interesante civilizații care au străbătut meleagurile din regiune este, fără îndoială, cea tracică. Cunoscuți pentru legendele lor și imaginea lor de războinici, tracii au lăsat în urmă o moștenire remarcabilă, iar mormintele lor sunt mărturii impresionante ale trecutului lor glorios.
Tracii ascund nenumărate secrete, mistere și legende, multe dintre ele neputând fi explicate nici până în ziua de azi, iar Bulgaria, o țară cu o istorie bogată și fascinantă, găzduiește o comoară arheologică unică – mormintele tracice.
Un obiectiv de patrimoniu tracic unic este mormântul de la Sveshtari, care se numără printre cele mai bine conservate și mai importante morminte tracice din Bulgaria, datorită frumuseții sale și a decorațiunilor foarte bogate. Mormântul datează din secolul al III-lea î.Hr. și este atribuit regelui tracic Dromichete, care a domnit în această zonă.
Mormântul se numește astfel deoarece este situat în apropierea satului Sveshtari, în regiunea Razgrad, pe drumul Ruse-Varna, fiind foarte bine cunoscut atât în Bulgaria, cât și în străinătate.
!!! Pe GPS îl găsești sub denumirea de Thracian Tomb of Sveshtari!
Mormântul de la Sveshtari face parte din rezervația istorică și arheologică “Sboryanovo”, face parte din cele 100 de situri turistice naționale din Bulgaria, iar din 1985 se află pe lista Patrimoniului Cultural Material al UNESCO.
Drumul Vinului Varna. Top 5 locații cu cele mai bune vinuri din regiune
Istoric și arhitectură
Mormântul tracic din apropierea satului Sveshtari a fost descoperit în 1982, în timpul săpăturilor efectuate la movila Ginina. Unul dintre elementele sale particulare este faptul că, după ce a fost dezgropat și analizat, s-a construit o cameră a fost în jurul său, care a fost complet îngropată și astfel orice vizitator a putut să se plimbe de jur împrejur și să-i admire pereții exteriori. Niciun alt mormânt din Bulgaria nu oferă această posibilitate.
Se crede că mormântul a fost construit în prima jumătate a secolului al III-lea î.Hr. Vizitatorii sunt impresionați de dimensiunile sale impunătoare – are o lungime de 7,5 metri, o lățime de 6,5 metri și o înălțime interioară de 4,45 metri. Întregul mormânt este realizat din blocuri uriașe de calcar prelucrate în prealabil.
Mormântul tracic este format dintr-un dromos sau o intrare care duce către alte trei încăperi – o antecameră, o cameră laterală și o cameră funerară. Intrarea în antecameră în sine este foarte bogat decorată cu rozete și capete de boi, împodobite cu ghirlande. Aproape întregul mormânt este împânzit cu numeroase desene de animale sau alte forme.
Majoritatea cercetătorilor sunt de părere că aceasta a fost ultima casă a regelui tribului geților, Dromihete. Se presupune că în această zonă se afla și capitala regatului get, Helis. În această încăpere au fost găsite două paturi de piatră, rămășițe umane și o serie de ofrande funerare. În urma analizelor s-a constatat că osemintele umane provin de la trei persoane.
Una dintre cele mai interesante secțiuni ale mormântului este încăperea în sine, datorită decorului său bogat. În general, aceasta este decorată în stil elenistic. Trei dintre pereții camerei sunt construiți sub forma unei colonade formată din 10 femei cu mâinile ridicate spre tavan, ca și cum l-ar susține pentru a-l împiedica să cadă. Acestea se numesc “cariatide” și au o înălțime de 1,2 metri fiecare. Acestea sunt îmbrăcate în veșminte foarte interesante, ale căror margini sunt răsfrânte în sus, ca o cupă de floare.
În camera funerară sunt redate și alte scene tipice culturii elenistice. Tocmai din ornamentația frumoasă și fastuoasă și din mărimea camerei și a mormântului în sine, se presupune că domnitorul a fost foarte bogat în timpul vieții sale.
Mormântul tracic nu este un sit de sine stătător, ci face parte dintr-un complex care cuprinde alte 26 de movile foarte bine conservate. Pe lângă acestea, în cadrul complexului au fost descoperite ziduri de fortificație, lăcașuri religioase și numeroase artefacte.
Alte descoperiri interesante
În 2012, s-au descoperit mai multe obiecte funerare, cum ar fi ceramică, vase de aur, podoabe și bijuterii feminine din aur, argint și bronz, bijuterii și arme. La examinarea lor, au descoperit că acestea ar putea avea legătură cu un strămoș al lui Dromihete, Kotel.
Aceste descoperiri senzaționale sunt cele care au adus aici cercetători și arheologi din întreaga lume – din Armenia, Turcia, Marea Britanie, Republica Cehă, Polonia, Japonia și alții.
Mormântul de la Sveshtari a devenit nu doar un monument de patrimoniu național, ci de patrimoniu mondial.
National Geographic a realizat un film despre el care a fost inclus și în enciclopedia intitulată “Bogățiile Bulgariei” și o fotografie a maiestuosului mormânt împodobește chiar coperta enciclopediei.
Ce face acest mormânt unic și valoros sunt frumoasele sale decoruri sculptate. Intrarea în mormânt este decorată cu o fațadă impresionantă în formă de leu, care pare să protejeze lumea de dincolo. Înăuntru, se află o cameră funerară în formă de pătrat, cu un tavan boltit. Picturile murale de pe pereți înfățișează scene mitologice și religioase tracice, precum și imagini ale reginei Dromichaetes.
Mormântul tracic de la Sveshtari este considerat un important monument al culturii tracice și este apreciat pentru frumusețea și unicitatea sa arhitecturală și artistică.
Foto: MyBg/BulgariaTravel.org
=>Dacă vrei să afli mai multe informații inedite despre locuri, oameni și întâmplări din Bulgaria, hai în grupul Descoperă Bulgaria!