Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia

Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post)

Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia

Articolul acesta este scris de blogerul bulgar Andrey Andreev și tradus de byjulia.ro

Dacă plănuiţi o excursie în Bulgaria, probabil aţi văzut deja imagini înfăţişând feluri de mâncare delicioase şi aţi citit câte ceva despre minunatul gust al brânzei bulgăreşti, al salatei Şopska şi, desigur, al iaurtului bulgăresc.

Nu încape nicio îndoială că este o idee grozavă să mergeţi să cumpăraţi câteva dintre delicatesele locale de cum aţi ajuns la destinaţie.

Cu toate acestea, nu este un lucru neobişnuit să vă păcăliţi și să aveţi o primă experienţă nu tocmai plăcută – de exemplu cumpărând un produs diferit de cel dorit sau unul de calitate proastă.

Pe noi ne întristează să auzim astfel de poveşti, mai cu seamă că ştim cât de nemaipomenită poate fi mâncarea tradiţională bulgărească.

Acesta este şi motivul pentru care ne-am hotărât să scriem un ghid al amatorului de mâncare bulgărească.

În cele ce urmează, vă vom dezvălui câteva dintre lucrurile pe care ar trebui să le ştiţi înainte de a vă îndrepta către un supermarket sau un restaurant.

De asemenea, vă vom oferi câteva ponturi cu privire la băuturile bulgăreşti, deoarece ştim cât de importante sunt acestea pentru savurarea unei experienţe turistice depline.

În general, bulgarilor le place să consume carne, iar cele mai răspândite feluri de mâncare nu sunt vegetariene, cu toate că pentru unele dintre ele există şi variante fără carne. Nici veganismul nu este popular, deşi este tot mai des întâlnit.

Produsele şi mâncărurile de bază

Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia

Iaurtul bulgăresc (Кисело мляко – Kiselo mliako)

Mi se pare corect să începem cu iaurtul – la urma urmelor, iaurtul bulgăresc este renumit pe tot mapamondul, iar cei mai mari fani ai lui sunt japonezii. Iată un produs lactat pe care chiar merită să-l gustaţi – este proaspăt şi moale şi, în plus, s-a dovedit a fi deosebit de sănătos, mulţumită bacteriilor bune, speciale, care există numai în Bulgaria.

Dacă aţi mâncat vreodată iaurt grecesc, trebuie să ştiţi că iaurtul bulgăresc este foarte asemănător, însă de obicei conţine mai puţină grăsime. Cel mai bun şi mai ieftin mod de a încerca iaurtul bulgăresc este să-l cumpăraţi de la supermarket. În general, o găletuşă de 400 g va costa în jur de o leva (0,50 euro).

Încercaţi varietăţile tradiționale cu 2% sau 3,6% conţinut de grăsime. Există zeci de mărci de iaurt bulgăresc şi prin urmare este greu de spus care este cel mai bun – depinde de gustul fiecăruia. Mai puteţi cumpăra iaurt în micile magazine de produse lactate – deosebit de populare în Sofia şi în alte oraşe mari.

Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia
Iaurt bulgăresc

De obicei iaurtul bulgăresc să mănâncă simplu, însă uneori este servit împreună cu ardei umpluţi sau cu musaca. De asemenea, iaurtul este servit ca desert, combinat cu miere, nuci sau dulceaţă. Nouă ne place teribil să-l mâncăm la micul dejun împreună cu cereale sau fructe/miere/dulceaţă.

Ayran

Un alt produs tradiţional având legătură cu iaurtul este ayranul (Айрян) – care de fapt este iaurt bulgăresc combinat cu apă şi uneori cu sare. Este o băutură foarte răcoritoare, în special în timpul verii. Îl puteţi prepara acasă sau îl puteţi cumpăra la sticlă, din orice supermarket sau din benzinării :-). Şi în cele mai multe dintre restaurante puteţi comanda ayran – îl veţi găsi pe lista de băuturi.

Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia
Băutură tradițională în Bulgaria – Ayran

Brânză (Сирене – Sirene)

Telemeaua bulgărească este aproape la fel de renumită precum iaurtul. Este similară brânzei feta greceşti, însă de fapt diferă din mai multe puncte de vedere. O puteţi cumpăra din orice supermarket sau magazin de produse lactate.

Cum pe piaţă există zeci şi zeci de mărci, este deosebit de dificil să alegi un sortiment bun din prima încercare. În general, telemeaua ieftină conţine şi grăsimi vegetale (ulei de palmier, cel mai adesea). Şi chiar dacă nu conţin, aceste sortimente sunt de obicei mai puţin maturate şi conţin mai multă apă.

Vă recomand să încercaţi numai felurile de brânză care costă peste 10 leva/kilogram. În cele mai multe cazuri, nu veţi fi dezamăgiţi. În tot cazul, aşteptaţi-vă ca telemeaua să fie sărată. La piaţă puteţi găsi brânză făcută din lapte de vacă şi de capră – uneori chiar de bivoliţă. Telemeaua de vacă este cea mai obişnuită, însă şi celelalte sortimente merită să fie încercate.

Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia

De obicei brânza se presărară peste renumita noastră salată Şopska. Un fel de mâncare tipic bulgăresc – şi care conţine brânză – este Sirene po Şopski. Acesta se serveşte şi la micul dejun, împreună cu clătite, pâine prăjită etc. Telemeaua reprezintă o parte importantă a Baniţei.

O altă brânză tradiţională din Bulgaria este cea galbenă, care poartă numele, ca-n romănă, de Caşcaval (Кашкавал). Seamănă cu brânza Gauda şi se numără printre cele mai populare brânzeturi din Bulgaria. Există două sortimente obişnuite – cel făcut din lapte de vacă şi cel făcut din lapte de oaie.

Liuteniţa (Лютеница)

Veşti bune pentru VEGANI – acest produs este pur vegan.

Liuteniţa este un fel de zacuscă pe bază de roşii şi ardei capia. Uneori conţine şi vinete, ceapă, morcovi sau alte legume. Aproape fiecare gospodină are propria reţetă de liuteniţa. Seamănă la gust cu aivarul (o zacuscă făcută din roşii şi ardei capia, populară în zona balcanică). O puteţi întinde pe o felie de pâine şi se potriveşte foarte bine cu carnea la grătar, în special cu kiufteta şi cu kebapceta. O puteţi cumpăra de la supermarket. Există însă foarte multe mărci de liuteniţa, aşa că vă va fi greu să găsiţi una care să corespundă pe deplin gustului dumneavoastră. În prinicipiu, nu vă recomand să cumpăraţi sortimentul cel mai ieftin.

Lukanka (Луканка)

Acest tip de salam uscat, condimentat şi apoi presat este considerat o delicatesă – iar bulgarii pur şi simplu îl adoră. Merge bine ca aperitiv, servit alături de un vin roşu. De asemenea este folosit pentru sandvişuri şi chiar pentru pizza.

Şarena sol (Шарена сол)

Dacă vă plac gustările cu pâine, trebuie să încercaţi şi şarena sol (sare cu condimente). Nu este o mâncare în sine, ci mai degrabă o combinaţie regională, tipică, de ierburi care se combină teribil de bine cu pâinea. O veţi găsi pe masă în restaurantele tradiţionale, dar şi în fiecare gospodărie.

Presăraţi puţină şarena sol pe pâine şi savuraţi această „mâncare a săracului“, cum glumesc bulgarii despre acest aperitiv.

Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia
Șarena sol – sau în traducere liberă ”Sare pestriță” 🙂

Salate tradiționale

Salata Şopska (Шопска салата)

Una dintre cele mai simple şi mai delicioase mâncăruri din Bulgaria. De obicei conţine roşii proaspete, castraveţi, ceapă, ardei capia copți şi brânză rasă deasupra. În varianta tradiţională, este stropită cu ulei de măsline. Cei mai mulţi dintre bulgari o consumă zilnic – pur şi simplu o iubim!

Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia
Salată Șopska – uneori are și ou 🙂

Snejanka (Снежанка)– în traducere liberă ”Albă ca Zăpada” 🙂

Aceasta este o salată făcută din iaurt şi castraveţi, cu sau fără usturoi şi mărar. Seamănă foarte mult cu tzatziki-ul grecesc. O puteţi comanda în multe restaurante sau o puteţi cumpăra de la supermarket, la cutie.

Supe/ciorbe

Tarator (Таратор)

Încă se discută dacă este vorba despre un fel de mâncare sau despre o băutură, însă de fapt este o supă făcută din iaurt, castraveţi, usturoi, mărar, nuci, ulei de floarea-soarelui şi apă. Este răcoritoare şi uşoară, iar unii oameni preferă să o bea dintr-un pahar.

Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia
Tarator

Ciorbă de burtă (Şkembe ciorba – Шкембе чорба)

Această ciorbă este populară în special printre băutori. Este cunoscută ca panaceu universal împotriva mahmurelii însă, ca să fiu sincer, noi nu ne-am bazat niciodată pe puterile ei aşa-zis „tămăduitoare“. Şkembe ciorba este un fel de mâncare controversat – fie o iubeşti, fie o urăşti. De obicei este servită cu oţet şi cu usturoi. Puteţi gusta Şkembe ciorba în restaurantele bulgăreşti tradiţionale din Sofia şi din oraşele mari, precum şi în multe dintre restaurantele obişnuite din oraşele mai mici.

Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia
Șkembe ciorba – Ciorbă de burtă

Supa Topceta (Супа топчета) – un alt fel de ciorbă de perișoare

Aceasta este o supă populară care conţine legume obişnuite precum ceapă, morcovi, ardei graşi, dar şi perişoare. Bulgarii o consumă în mod regulat şi se regăseşte în meniurile multor restaurante.

Alte supe/ciorbe populare

Bulgarilor le place ciorba de pui (Пилешка супа/Pileshka supa), ciorba de fasole (Боб чорба/Bob ciorba), supa de cartofi (Картофена супа/Ciorbă de cartofi) şi supa de linte (Леща/leshta). Nu știu dacă acestea sunt nişte feluri de mâncare tradiţionale, însă cu siguranţă gustul lor are ceva tipic bulgăresc atunci când sunt preparate în ţara noastră.

Feluri principale

Grill (Скара) – Grătar

Dacă aţi călătorit prin Serbia, Bosnia, Macedonia de Nord sau Turcia, probabil sunteţi deja familiarizaţi cu grill-ul balcanic. Şi bulgarii adoră grill-ul, ei putându-se lăuda cu propriile lor specialităţi. Cele mai populare sunt kiufteta (кюфтета– chiftele) and kebapceta (кебапчета – mititei). Gustul celor două specialităţi din carne tocată este asemănător, una dintre diferenţele principale fiind aceea că, de obicei, kebapceta nu conţin şi ceapă. Apoi mai este şi forma, desigur. De obicei se servesc împreună cu salata Şopska, cu cartofi prăjiţi şi cu liuteniţa.

Kiufteta – chiftele

Se prepară la grătar aproape peste tot – chiar şi pe stradă – şi le puteţi comanda în aproape toate restaurantele.

Musaca (Мусака)

Musacaua este un fel de mâncare preparat cu carne tocată, cartofi, ceapă, sos de roşii – totul acoperindu-se cu un strat de ouă bătute cu iaurt. De obicei se serveşte împreună cu iaurt proaspăt. Musacaua este încă un fel de mâncare popular printre bulgari, în special în anotimpurile friguroase. Din păcate, restaurantele nu îl prea includ în meniu – cu excepţia celor tradiţionale. Cu toate acestea, o puteţi regăsi în meniurile de prânz ale multor restaurante, în zilele de lucru, între orele 11.30 şi 15.00. Dacă veţi reuşi să descoperiţi un astfel de restaurant, veţi beneficia şi de incredibilele preţuri ale meniurilor pentru prânz. Totuşi, dacă ospătarii vor vedea că nu vorbiţi limba bulgară, s-ar putea să nu vă aducă la masă meniul de prânz – aşa că aţi face bine să-i întrebaţi dacă nu vă pot oferi unul.

Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia
Musaca

Ardei umpluţi (Пълнени чушки/Palneni chushki)

În Bulgaria, ardeii se numără printre cele mai iubite legume, aşa că avem câteva feluri de mâncare tradiţionale, deosebit de populare, care îi conţin.

Printre acestea se numără ardeii umpluţi cu brânză şi ouă (Пълнени чушки с яйца и сирене/Palneni chushki s iaița i sirene). O altă varietate este Ardeiul Burek (Чушка Бюрек/Chușka biurek)) – ardei copt pe grătar, umplut cu ouă şi brâză, apoi făcut pané.

Mai există şi o reţetă de ardei (de obicei roşii) umpluţi cu orez şi carne, sau doar cu orez (Пълнени чушки с ориз/Palneni chușki s oriz).

Dintre toate varietăţile de mai sus, restaurantele preferă să servească ardeii Burek (Чушка Бюрек – Ciuşka Burek).

Mâncăruri servite la micul dejun şi produse de patiserie

Baniţa (Баница)

Baniţa se numără printre cele mai populare produse de patiserie din ţara noastră. Bulgarilor le place să mănânce acest produs la micul dejun, ba chiar şi la cină – şi îl prepară atât în zilele obişnuite, cât şi de sărbători precum Crăciunul. Ingredientele principale sunt foile de plăcintă sau aluatul, ouăle şi brânza. Puteţi cumpăra varietăţi de Baniţa de la orice brutărie, însă nimic nu se compară cu cea făcută în casă. Aşa că, dacă vizitaţi un prieten în Bulgaria, rugaţi-l (sau rugaţi-i mama ori bunica) să prepare una pentru voi.

Mekiţi (Мекици/Mekitsi) – Scovergi

Aceasta este denumirea bulgărească a scovergilor. Nu sunt prea sănătoase, însă sunt delicioase. De obicei se servesc cu brânză, dar merg de minune şi cu miere, dulceaţă sau zahăr praf.

Pont: În magazinele alimentare din Bulgaria, se vinde, la pungi, aluat proaspăt din care ies scovergi delicioase.

Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia
Mekiți- Scovergi

Un loc interesant şi deosebit în care puteţi mânca mekiţi este mânăstirea Rila. Puteţi încerca scovergile simple, cu zahăr – şi vă veţi îndrăgosti de ele. Un loc uluitor, deşi uşor neaşteptat, în care puteţi lua un mic dejun grozav. Desigur, vă veţi bucura şi de vizita făcută la mânăstirea Rila – cea mai mare şi mai cunoscută mânăstire din Bulgaria.

Tort de biscuiţi (Бисквитена торта – Biskvitena Torta)

Acest tort simplu şi delicios este preferatul multor generaţii de bulgari. De obicei se prepară cu biscuiţi obişnuiţi, cremă de amidon aromat, zahăr şi lapte. Foarte uşor de preparat şi deosebit de delicios. În cofetării şi restaurante veţi găsi foarte multe varietăţi.

Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia
Tort de biscuiţi făcut în casă

Cremă de zahăr ars (Крем Карамел – Krem Karamel)

Un alt desert preferat de bulgari. Habar n-am dacă reţeta îşi are originea ţara noastră, însă cei mai mulţi dintre conaţionalii mei adoră crema de zahăr ars.

Alte delicatese

Baclavaua (Баклава), rahatul (Lokum – Локум) şi budinca de orez sunt alte deserturi iubite de generaţii întregi de bulgari, cu toate că nu pretindem că le-am fi inventat noi.

Ghid culinar: Cum să alegi mâncarea bulgărească pe care să ajungi s-o îndrăgeşti (guest post) - By Julia

Text lb.engleză și foto: Andrey Andreev Travel and Photography partener byjulia.ro

S-ar putea să-ți placă și:

Picnicuri tematice în locuri încântătoare organizate de patru prieteni bulgari

Cepelare și Pamporovo – printre cele mai vizitate destinații turistice montane în acest sezon estival

Patrimoniu mondial UNESCO în Bulgaria – 9 obiective turistice