Orășelul Koprivștița este unul din acele locuri încărcate de magie, care te-ntorc cu secole, în timp. Aici nu e nevoie să cauți zona veche, totul e istorie din perioada Renașterii bulgare.
Nu vei găsi aici arhitectură modernă sau clădiri noi, pentru că nu e permisă construcția lor. În schimb, la orice pas vei da de case tradiționale, de muzee, și de monumente istorice. Pentru că alături de orașul Lovech, și Koprivștița este un oraș-simbol al istoriei Bulgariei, mai exact al luptei de eliberare dusă împotriva dominației de cinci secole a Imperiului Otoman.
Amplasare
Orașul este situat într-o zona munților Sredna Gora, de-a lungul râului Topolnița, în vestul Bulgariei, la aproximativ 350 de km de București și la 110 de km de Sofia.
Istoric
Orașul Koprivștița este un oraș-muzeu cu o istorie bogată, remarcabilă. Manualele de istorie îl descriu ca fiind „Orașul eroilor”.
Aici s-au născut unele dintre cele mai mari nume ale istoriei poporului bulgar, precum Georgi Benkovski – revoluționar bulgar, lider al Revoltei din aprilie 1876, Dimcho Debelyanov, autor bulgar de poezii lirice și satirice, Lyuben Karavelov- poet bulgar, scriitor, jurnalist, erou național, luptător pentru eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană, – Todor Kableshkov, revoluționar bulgar marcant, participant la Revolta din aprilie. Todor Kableșkov a fost el care a declarat revolta, motiv pentru care se spune că în Koprivshtița s-a auzit primul foc de pușcă al luptei de eliberare.
În perioada 1793-1810, Koprivștița a fost incendiată de trei ori. După cel de-al treilea incendiu, așezarea a fost aproape în întregime distrusă, și atunci a început construcția actualei așezări Koprivștița care s-a dezvoltat treptat, negustorii și meșteșugarii orașului având un rol esențial în acest process.
În 1822, în Koprivștița a fost deschisă prima școală publică, populară fondată de Naiden Gerov.
Arhitectura
Arhitectura din Koprivștița este legată de dezvoltarea istorică generală a arhitecturii renascentiste bulgare, pe două nivele, păstrată până în prezent.
În primele etape ale edificăriii sale a avut un caracter similar cu arhitectura unor așezări precum Zheravna, Tryavna, Samokov, Etropole, Teteven.
Ce poți vizita
În oraș pot fi vizitate 6 case-muzeu:
Casa-muzeu a negustorului Petko Lyutov
Casa-muzeu a revoluționarului Gheorghi Benkovski
Casa-muzeu Casa Oslekov – este o casă din perioada Renașterii din Koprivștița. A fost construită pentru comerciantul și producătorul de pânzeturi, abagiul Nencio Oslekov.
Casa-muzeu a revoluționarului Todor Kableșkov
Casa-muzeu a poetului Dimcho Debelyanov
Casa-muzeu a scriitorului și revoluționarului Lyuben Karavelov – cel care avea să se refugieze ulterior în București, în Hanul Solacolu, unde tipărea ziare și manfeste care îndemnau la lupta pentru eliberarea de sub stăpânirea turcilor.
Repere arhitecturale și istorice sunt:
Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, construită în 1817 pe locul unei alte vechi biserici. Este remarcabilă pentru sculptura de pe tronul arhieresc și catapeteasma cu icoanele ei autentice.
Biserica Sfântul Nicolae a fost construită între 1842 și 1843. Biserica impresionează prin frescele ei înfățișând teme biblice. Osuarul adăpostește osemintele celor care au murit în timpul revoltei din aprilie.
Podul de piatră “Primul foc”, de pe care s-a tras primul foc de armă al Revoltei din aprilie. Bazarul meșteșugarilor.
În Koprivștița sunt conservate multe case de epocă: casa Stariradev, casa Markov, casa Doganov, casa Chalakov, casa Mlachkov.
Dintre atracțiile naturale mai interesante sunt: vârful Golyam Bogdan (cel mai înalt din munții Sredna Gora), vârful Sfântul Ilie, morenele protejate – pietrele plângătoare, arborele protejat “Fagul strâmb”.
În oraș, pe lângă casele vechi și natura frumoasă, turiștii pot vedea peste patruzeci de cișmele și fântâni construite în diferite perioade ale istoriei orașului Koprivștița. Decorațiile caracteristice fântânilor din Koprivștița sunt rozete din stele hexagonale, panglici sub formă de șnur, imagini de animale acvatice, flori etc. Unele dintre cele mai vechi fântâni sunt Benevskaya și Chalakova.
Orășelul în sine poate fi luat la picior în jumătate de zi, însă e păcat să nu vă luați cazare într-una din pensiunile sau micile hoteluri de familie, să mergeți la restaurante tradiționale și să vă bucurați de atmosferă romantică, ca-n vremurile de odinioară.
Zilele de 1 și 2 mai sunt importante pentru locuitorii din Koprivștița, deoarece atunci este sărbătorită Revolta din aprilie. În oraș, au loc, de asemenea multe festivaluri folclorice.
Multe filme bulgărești au fost filmate în acest oraș. Printre cele mai cunoscute se numără: “Sub jug”, “Șibil”, “Însemnări despre revoltele bulgărești”, “Diaconul Levski”.
Oricât ai scrie despre acest loc, tot e puțin. Cel mai bine e să-l vizitați!
Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe rețelele de socializare și citește în continuare Balcic și Castelul său, loc de suflet al Reginei Maria
********
=>Dacă vrei să afli mai multe informații inedite despre locuri, oameni și întâmplări din Bulgaria, hai și tu, și adu-ți și prietenii, în grupul Descoperă Bulgaria!
=>Dacă scrii despre Bulgaria și vrei să-ți publicăm un articol, trimite textul la i.bahovski@myro.biz. Te-aștept!