Dacă-ți imaginai Varna doar ca locul de pe malul mării, plin de hoteluri și fremătând de lume pe plaje sau în preajma obiectivelor turistice aflate peste tot și în oraș și în afara lui, află că lucrurile stau altfel!
Și spun asta pentru că renumitul în toată lumea oraș de pe litoralul bulgăresc, deținător al celei mai vechi comori de aur din lume (aflată la Muzeul de Arheologie), are de oferit doritorilor de experiențe personalizate, momente unice cu aromă de vinuri locale autentice cu semnătură de briză sărată a mării.
Și când spui vin, spui și istorie, spui și tradiții, artă culinară, spui turism în care vizitezi crame sau wine-baruri, înveți arta degustării vinurilor și le afli povestea în locuri decorate specific, cu priveliști superbe.
Regiunea Varna are o bogată tradiție în cultivarea viței-de-vie încă de pe vremea când vechii traci stăpâneau pe-aceste ținuturi, și în ritualuri sacre vărsau vinul închinându-se zeului Dionysos. Tradițiile de odinioară sunt reînviate azi de mici producători de vinuri artizanale care cu pasiune, răbdare și multă dragoste au grijă ca boabele de strugure să ajungă în sticlă, cu gust cât mai natural, curat, care să-ți bucure toate simțirile.
Traseul pe care ți-l propun include trei crame, un bar de vinuri, și o podgorie, toate situate pe Drumul Vinului Varna, inclus în Drumul Vinului din Nord-Estul Bulgariei, care cuprinde și regiunea Veliko Târnovo și Silistra.
Tot acest traseu este reprezentat într-o Hartă dedicată a Drumului Vinului în regiunea de Nord-Est a Bulgariei, zona cea mai apropiată de România. Dar despre Hartă, revin în curând cu un alt articol! Acum hai să vedem cu ce experiențe autentice te surprinde Varna.
Primi pași ne poartă chiar înainte de Varna, spre un loc cu o poveste aparte, acolo unde nu găsești numai vin bun, ci și o cramă cu sală de degustări, cu atmosferă aparte, o pensiune unde te poți caza. Și chiar și bază de echitație.
- Salla Estate
Salla Estate se numește și ca să ajungi acolo, mergi 260 km din București, treci de dealurile mirifice, parcă sculptate ale platoului Provadia și ajungi în satul Blaskovo, la domeniul Salla care include:
- 30 de hectare de podgorie,
- cramă cu sală de degustare de vinuri,
- restaurant tradițional bulgăresc,
- o pensiune,
- o zonă de picnic,
- herghelie și grajduri de cai
Iar vara, restaurant panoramic cu o priveliște incredibil de frumoasă. Știi cum e să stai la un pahar de vin bun, la o vorbă cu oameni dragi, pe fond de-apus de soare în vie? De vis.
Las fotografiile să vorbească, îți mai spun doar că tot ce găsești acolo se încadrează perfect cu filozofia întregului proiect care pleacă de la denumirea SALLA, numele vechi al satului, cuvânt derivat de la „SALIH” care înseamnă „pur, frumos, bun” și imită mișcarea limbii spre cerul gurii atunci când deguști vinurile SALLA – care sunt atât locale, cât și internaționale produse de ani de zile de Anelia Hristakieva, enolog cu ștate vechi în domeniu, „Enologul anului 2019” în Bulgaria, și ale cărei vinuri au obținut premii la cele mai prestigioase concursuri nu numai în Bulgaria, ci și în străinătate.
Zona în care se află Salla Estate este foarte generoasă și în oferta de obiective turistice naturale care pot fi vizitate: ruinele cetăților Pliska și Preslav – primele capitale ale Statului Bulgar, cetatea Ovech, basorelieful în stâncă Călărețul de la Madara (patrimoniu UNESCO), fenomenul natural Stâncile Minunate de pe malul lacului Tsonevo.
Toate informațiile și datele de contact pentru rezervări le găsești în limba engleză pe site-ul Domeniului Salla
2. Wine Bar Wineground bottle & beans Varna
Iar noi pornim la drum mai departe și ne oprim în centrul orașului, aproape de Grădina Mării, mai exact de pe strada Dobri Chintulov 18, unde se află Wine Bar Wineground bottle & beans Varna – o oază de rafinament enologic și culinar, sau cum i se spune printre localnicii ”Adevăratul bar de vinuri al Bulgariei”. Aici poți degusta sau/și cumpăra vinuri dintr-o colecție impresionantă de peste 100 de tipuri, unele chiar din colecții rare, produse în toată Bulgaria.
Vinurile internaționale sunt și ele prezente, iar când mergi acolo, te întâmpină Marin Atanasov, proprietarul barului, unul din somelierii și experții de frunte, în vinuri, ai Bulgariei. El își așteaptă, întotdeauna, oaspeții cu zîmbetul pe buze și stă cu ei la povești, glume și câte și mai câte vorbe despre lumea minunată a vinului.
Mai multe informații și programul de lucru le găsești pe pagina de Facebook Wine Bar Wineground bottle & beans Varna! Fă o vizită acolo când ești în Varna, vei petrece minunat, vei afla multe despre cultura vinului și arta culinară în Bulgaria, și-ți vei putea planifica astfel, mai bine, drumețiile tale pe Drumurile Vinului din Bulgaria.
Urmărește și pagina de Facebook, foarte des la Wine Bar Wineground bottle & beans Varna se organizează tot felul de evenimente de la degustări de toate tipurile de vinuri, concerte de jazz sau evergreenuri. Toate făcute să-ți creeze amintiri de neuitat!
3. Crama Odessos
Următorul loc de care-ți povestesc e tot în Varna, pe strada 1 Dimitar Donchev – Doktora la Crama Odessos/Odessos Winery. Acolo se află un super-concept de cramă, ai cărei fondatori, frații Georgi și Vladislav Vankov, provoacă încontinuu iubitorii vinului cu propuneri inedite, precum colaborarea cu trupa de rock Odd Crew, cu care au meșterit împreună Odd Wine Cabernet Franc, realizat pentru iubitorii de vin bun și muzică hard, pe sunete rock, sub motto-ul „Hard rock, soft tanins” .
Georgi și Vladislav au acumulat experiență în industria viticolă peste mări și țări, au decis să se întoarcă acasă și dezvolte cultura vinicolă locală și specificul unic al regiunii viticole de la Marea Neagră. Așa s-a născut Crama Odessos, care, deși nu are podgorie proprie, lucrează cu cele mai bine îngrijite soiuri de struguri din regiunea Varnei, de bază fiind Sauvignon Blanc, Riesling, Dim, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc din care reușesc o producție artizanală de maxim 10 000 de sticle.
Mai multe informații despre vinurile, dar și programul de lucru, găsești chiar pe site-ul Odessos Winery
4. Chateau Boshnakoff
Iar acum te invit să ieșim din Varna și fix la 14 km pe GPS, să poposim în satul Ezerovo, pe malul lacului Varna. Acolo te-așteaptă Chateau Boshnakoff – o mică cramă- boutique care și-a început în anul 2020 producția de loturi mici de vinuri albe, rose și roșii, de calitate superioară, cu caracter, care redau specificul regiunii de coastă a Mării Negre. Vinurile se obțin din proprii struguri, atent sortați și selectați manual și tratați cu blândețe în sala de producție modern tehnologizată.
Chateau Boshnakoff impresionează prin cele 160 de hectare de podgorie proprie, iar în ultimii ani s-a impus ca producător inovator de vinuri boutique. Pe lângă tipurile clasice de vin, precum Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Traminer, Pinot Gris, Semyon etc., aici se cultivă și soiuri tipice locale – Varna Misket, Vrachan Misket și Dimyat. Soiurile roșii sunt reprezentate de Pinot Noir, Cabernet Franc, Merlot, Rubin, Sangiovese, Cote Malbec, Marcellan, Syrah etc.
La Chateau Boshnakoff se organizează și degustări într-o sală special amenajată, de 15 persoane, însă investițiile sunt în avânt, urmând ca opțiunile de turism viticol acolo să fie din ce în ce mai diversificate, Până atunci, desprinde-te freamătul orașului sau stațiunii, mergi și vizitează în tihnă crama, degustă vinurile ei și bucură-te de priveliștea asta!
Mai multe informații poți afla pe site-ul Chateau Boshnakoff – din păcate încă nu au versiune în limba engleză, poți folosi traducera automată!
Și dacă tot ajungi pe-acolo, obligatoriu mergi la Pădurea Pietrificată – Pobiti Kamani (Stone Forest), aflată în imediata apropiere. Vei întâlni aici un fenomen geologic unic format din coloane din piatră, de diferite dimensiuni, ale căror origini sunt încă dezbătute, dar arată impresionant.
5. Podgoria deVina Vineyards & Wine
Și pentru că tot suntem aproape de Pobiti Kamani, află că în zonă se află și podgoria „deVina Vineyards & Wine” – a cărei poveste începe în 2016 când patru buni prieteni pasionați de licoarea lui Bachus, au decis să creeze împreună vinuri de calitate superioară din zona de nord a coastei Mării Negre din Bulgaria.
Localitatea în care se află se află podgoria, satul Komulka, cu deschidere și priveliște superbă spre Golful Varna, oferă condiții extrem de prielnice pentru cultivarea unui soi local de strugure alb de calitate superioară, Dimyat.
Iar dacă te întrebi ce-i cu iepurele de pe etichetă, află că acum mulți ani, când aventura viticolă abia-ncepea, un iepure ca cel din poze, își făcea des apariția printre rândurile de viță. Motiv pentru care prima serie de vinuri produse poartă denumirea de GOSTÂT, ceea ce în limba bulgară înseamnă OASPETE.
Opțiunile de turism viticol acolo sunt în plină dezvoltare, în curând vor avea facilități de vizitare, însă poți cumpăra vin, pe care-l îl poți degusta înainte, sau poți comanda online sau din wine-barul Wine Bar Wineground bottle & beans Varna
Găseși site-ul „deVina Vineyards & Wine” chiar la acest link , tot cu translator automat, află mai multe despre vinurile lor!
Și iată-ne ajunși la finalul excursiei, însă înainte de a încheia, vreau să-ți mai spun că anul acesta, în ultimul weekend al lunii mai, mai exact pe 27-28 mai, Asociația Cramelor de Vinuri din Nord-Estul Bulgariei va organiza Ziua Porților Deschise.
La eveniment vor participa toate aceste crame pe care ți le-am prezentat în articol, dar și multe altele, din regiunile Veliko Târnovo și Silistra. Poți vizita o cramă, sau poți face un tur, peste tot ușile vor fi larg deschise, vor fi prezentate vinuri de colecție și vei putea afla toate poveștile vinurilor din zonă.
Detalii găsești la acest link și sper să ne vedem pe-acolo! Apoi te-aștept cu impresii, să-mi spui ce vinuri ți-au plăcut cel mai mult!
Ți-a plăcut acest articol? Trimite-l, atunci, și prietenilor tăi! Cu siguranță le vei face o bucurie, și citește în continuare și despre