Bulgaria este o destinație preferată pentru iubitorii de natură, pasionații de drumeții și cuceritorii de vârfuri montane. 39 de munți străbat întreaga țară, dar știi care sunt cei mai înalți dintre ei?
-
Rila
Aflat în sudul Bulgariei, Muntele Rila face parte din masivul Rila-Rodopi, ocupând extremitatea nord-vestică a acestuia. Cel mai vechi nume al muntelui este Dounkas, despre care se crede că a fost dat de traci. Roula este un alt nume dat muntelui tot de către traci, care a fost schimbat ulterior de către slavi, în Rila, însemnând “muntele de apă”. Și asta pentru că din Rila curg unele dintre cele mai bine bogate râuri din Bulgaria – Iskar, Maritsa și Mesta.
Pe suprafața acestui masiv se află peste de 200 de lacuri, inclusiv cele „Șapte lacuri Rila” renumite în mod deosebit. Muntele găzduiește o diversitate biologică impresionantă, cu peste 2000 de specii de plante și sute de specii de animale. Aici se găsește și unul dintre cele trei mari parcuri naționale din Bulgaria, denumit simplu “Parcul Național Rila”.
Cu o suprafață totală de 2.629 de kilometri pătrați și o altitudine medie de 1.487 de metri, Munții Rila oferă o experiență montană variată. Cel mai înalt vârf din Rila este Musala, înălțându-se la impresionantă altitudine de 2925 de metri. Vârful Musala este renumit pentru panoramele spectaculoase pe care le oferă asupra întregii regiuni și este o destinație favorită pentru drumeții și schi.
Cu aproximativ 100 de vârfuri care depășesc altitudinea de 2000 de metri, Munții Rila oferă o gamă variată de opțiuni pentru iubitorii de natură. Al doilea vârf ca înălțime, după Musala, este Malka Musala, înălțându-se la 2902 de metri, în timp ce al treilea ca înălțime este Irecek, cu 2852 de metri deasupra nivelului mării. Această regiune montană bogată în frumuseți naturale atrage cu siguranță, atenția iubitorilor de munte și aventurierilor dornici de explorare.
-
Pirin
Cunoscut drept unul dintre cei mai spectaculoși munți, Pirin se găsește în regiunea de sud-vest a Bulgariei și face parte din același lanț muntos Rila-Rodopi. Acest masiv montan este înconjurat de văile râurilor Struma și Mesta, oferind o peisaj pitoresc ce te cucerește la fiecare pas. Numele actual al muntelui, “Pirin,” are origini în limba slavă și se referă la zeul suprem al slavilor, Perun.
Parcul Național Pirin a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1983, în semn de recunoaștere a valorii sale deosebite. Această regiune impresionantă se remarcă prin biodiversitatea sa remarcabilă, care include 1315 specii de plante, peste 2000 de specii de nevertebrate, peste 200 de specii de vertebrate și 159 de specii de păsări. Unul dintre comorile naturale ale acestui munte este venerabilul Baikusheva Mura, care, cu o vârstă de peste 1300 de ani, reprezintă cel mai bătrân copac din Bulgaria.
Vârful Vihren, cu o înălțime impunătoare de 2914 metri, se remarcă drept cel mai înalt punct din Munții Pirin. Acest vârf oferă priveliști spectaculoase și reprezintă o atracție de necontestat pentru drumeții și iubitorii de natură. Cu aproximativ 90 de vârfuri care depășesc înălțimea de 2000 de metri, Muntele Pirin oferă opțiuni multiple de aventuri montane pentru pasionații de explorare. Al doilea cel mai înalt vârf al masivului este Kutelo, cu o înălțime de 2908 metri, adăugând și mai mult farmec, diversității peisajului montan al acestei regiuni spectaculoase.
-
Stara Planina
Stara Planina (în traducere Muntele Vechi), cunoscut și sub numele de Munții Balcani, este o imensă creastă muntoasă care se întinde pe toată lungimea Bulgariei, de la vest la este, mai exact de la granița sa cu Serbia până la malurile Mării Negre, parcurgând 550 de kilometri în linie dreaptă. Acest masiv muntos servește ca o linie naturală de separare a teritoriului țării, împărțind Bulgaria în două regiuni distincte: Bulgaria de nord și Bulgaria de sud.
În trecut, acest munte a purtat diverse nume precum Haimon, Haimos sau Hemus, dar astăzi este recunoscut sub denumirea de Stara Planina. Munții Balcani reprezintă izvorul unor râuri importante precum Lom, Ogosta, Yantra, Kamchia și Rusenski Lom, contribuind la bogăția hidrografică a țării. Suprafața totală a acestui masiv se întinde pe o suprafață de 11.596 kilometri pătrați, având o altitudine medie de 722 de metri deasupra nivelului mării.
Cel mai înalt vârf din Stara Planina este Botev, cu o înălțime impresionantă de 2376 de metri. Acest vârf reprezintă o atracție montană deosebită și oferă panorame uluitoare asupra regiunii înconjurătoare. Munții Balcani au o diversitate naturală și culturală semnificativă, reprezentând o destinație iubită atât de iubitorii de natură, cât și de cei pasionați de istorie și tradiții bulgărești.
- Vitoșa
Vitoșa (Vitosha) se evidențiază ca un munte unic în Bulgaria, datorită formelor sale domoale, puse și mai mult în evidență, parcă, de cele mai înalte vârfuri care se înalță aproape unul lângă altul, Reznyov și Cherni Vrâh. Totuși, ceea ce face Vitosha cu adevărat special este prezența impresionantă a Râului de piatră.
O parte din masivul Vitoșa a fost desemnată Parc Natural, reprezentând primul parc național din țară și din întreaga Peninsulă Balcanică, această recunoaștere având loc în 1934. Cu o altitudine de 2290 de metri, Cherni Vrâh este cel mai înalt vârf al acestui masiv montan. Acest vârf are o importanță istorică semnificativă pentru turismul alpin și de schi din Bulgaria.
La data de 27 august 1895, la invitația renumitului scriitor bulgar Aleko Konstantinov, aproximativ 300 de persoane, printre care se număra și celebrul Ivan Vazov, au urcat pe vârful Cherni Vrâh, marcând astfel începutul mișcării organizate de turism din Bulgaria. Acest eveniment a jucat un rol esențial în promovarea drumețiilor și a sporturilor de iarnă în regiune și a contribuit la dezvoltarea unei tradiții montane bogate în țară.
-
Osogovo
Osogovo este un munte situat la granița dintre Bulgaria și Macedonia de Nord, având aproximativ trei sferturi din suprafața sa în Macedonia de Nord și numai o parte de un sfert, în Bulgaria. Acesta joacă un rol crucial în sistemul hidrografic al regiunii, cu numeroase râuri, atât mari, cât și mici, care străbat partea centrală a masivului și conferă peisajului un farmec distinct.
Peisajul montan divers al muntelui Osogovo cuprinde vegetație variată, incluzând păduri de conifere și mixte, precum și păduri de foioase, în special de fag. În zonele montane superioare, vegetația se transformă în tufișuri de ienupăr și zone erbacee, contribuind la diversitatea peisajului. Vârful cel mai înalt al muntelui Osogovo este Ruen, cu o altitudine de 2251 de metri. Acest vârf deosebit este inclus în mișcarea națională din Bulgaria cunoscută sub numele de “Cuceritorul celor mai înalte 10 vârfuri de munte”, simbolizând drumețiil și explorarea acestei regiuni montane.