La început, te rog să te prezinți și să ne povestești câte ceva despre tine – de unde ești, cu ce te ocupi, cum ai ajuns să lucrezi în Bulgaria și cu ce te ocupi acum?
Sunt din București, predau cursuri de lingvistică generală la Facultatea de Limbi Străine și sunt pasionată de limbile și culturile popoarelor slave.
Am fost dintotdeauna interesată de limbile străine, înainte de a intra la facultate am învățat franceza și germana, iar la universitate am studiat sârba, croata, slovena. La scurt timp după terminarea studiilor am fost lector de limba română la Skopje, într-un fel se poate spune că am învățat pe rând limbile slave de sud, de la vest spre est!
Apoi am făcut o pauză cu limbile străine, am lucrat câțiva ani la Radio ca redactor de știri. După care am revenit la facultate, unde predau, așa cum spuneam, cursuri generale de filologie și lingvistică.
Între 2010 și 2017 am predat limba și literatura română la Universitatea din Veliko Târnovo. A fost o provocare, dar a fost și dragoste la prima vedere pentru Bulgaria și oamenii ei.

– Ai avut un motiv anume pentru care ai ales Bulgaria sau venirea ta aici a fost o întâmplare?
S-a întâmplat aproape de pe o zi pe alta. O fostă colegă și prietenă mi-a spus că se caută lector pentru a preda limba română la Veliko Târnovo, mai mult în glumă am discutat cu soțul meu despre asta și el m-a încurajat, așa că m-am prezentat rapid la concurs (am fost doi candidați pe acest loc).
Pentru cei din jurul meu, colegi, prieteni, a fost o alegere neașteptată, nu le venea să creadă. Nu înțelegeau de ce aș fi ales să plec în Bulgaria, pentru ei nu era suficient de ”exotic” ca să merite efortul. Și îmi plângeau puțin de milă. În 2010 în România nu era așa de ”la modă” să vizitezi Bulgaria, lumea nu știa prea multe despre frumusețea acestei țări, doar câțiva colegi au spus ”am fost în Bulgaria și mi-a plăcut”.
Astăzi nu cred că mai există persoană dintre colegi, prieteni sau cunoscuți care să nu fi fost măcar o dată în excursie în țara voastră și toți vor să se întoarcă.
– Care a fost prima impresie când ai ajuns în Bulgaria? Te așteptai la mai mult sau mai puțin?
Mă așteptam la mai multe greutăți, dificultăți de comunicare, de mentalitate, dar nu a fost așa. A fost ușor și frumos. Cum spuneam, dragoste la prima vedere.
– Care au fost provocările cu care te-ai confruntat și cum le-ai depășit?
Cred că cel mai mult mi-a luat să mă adaptez la birocrație. Nu e mai multă birocrație în Bulgaria decât în România, e doar altfel, așa că adaptarea a fost mai grea. Nu sunt o persoană prea ordonată, poate acesta a fost motivul.
– Povestește-ne o situație amuzantă sau ciudată care ți s-a întâmplat în Bulgaria.
Când am ajuns prima dată la Veliko Târnovo, înainte să încep cursurile cu studenții, m-am plimbat mult prin oraș. La un moment dat am intrat într-o farmacie și am întrebat în bulgara mea cu accent străin: ”Aveți aspirină?”, și doamna a dat din cap că nu.
Am mers la altă farmacie, am întrebat același lucru în engleză, ca să fiu bine înțeleasă, dar și aici farmacista a dat din cap că nu are.
Am rămas confuză: cum e posibil să nu se găsească aspirină la farmacie? Abia a doua zi mi-am dat seama că de fapt răspunsul non-verbal al doamnelor farmaciste era DA, doar că eu nu l-am recunoscut… pentru că era invers față de cum eram eu obișnuită.
Din acel moment am început să fiu mai atentă la gesturi și am învățat să le interpretez.
– Ce le-ai recomanda bulgarilor să viziteze în România?
Aș recomanda vizitarea cetăților săsești din Transilvania: Sibiu, Brașov, Sighișoara. Apoi zona Maramureșului, cu arhitectura deosebită a caselor și bisericilor și pentru portul popular încă viu. În Maramureș, dacă mergi duminica la biserică, observi că toată lumea este îmbrăcată în port popular. La fel și la nunți.
O altă regiune frumoasă este Bucovina, cu orașul-cetate Suceava și mânăstirile UNESCO din zonă. Cine are timp și curiozitate poate vizita zona Harghitei, unde atât vara, cât și iarna, peisajul și casele sunt minunate, iar mâncarea e puțin altfel (bucătărie secuiască).
– Ce le-ai recomanda românilor să viziteze în Bulgaria?
Aici am o listă mai lungă 😊 Pentru început, Veliko Târnovo și împrejurimile. Apoi Plovdiv, minunata capitală culturală, cu atâtea straturi de civilizație, de la antic la modern. Sofia, cu o ascensiune pe Vitoșa, neapărat. Îmi plac, și le recomand, orașele-port Varna și Burgas.
Ca mici bijuterii de vizitat într-o zi propun Triavna, Koprivștița, Rila. Iubitorilor de natură și de drumeții pe munte le propun Rila, cu ale sale 7 lacuri, o ascensiune pe Musala, ”acoperișul Bulgariei”, cascadele Krushuna și peștera Devetashka. Multe dintre aceste locuri le-am vizitat la sugestia ta 😊, profit de ocazie să îți mulțumesc încă o dată.
Sunt multe locuri frumoase de vizitat în Bulgaria, chiar și eu mai am încă multe pe listă.

– Care este cuvântul/expresia ta preferată în limba bulgară?
Ни лук ял, ни лук мирисал. (n. red. în traducere – ”nici ceapă n-a mâncat, nici ceapă n-a mirosit”)
Deși există un echivalent în limba română (nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase). expresia bulgărească mi se pare simpatică, glumeață, parcă a ieșit din cutia cu comori ascunse a folclorului.
– Ce-i aseamănă pe bulgari și români? Și care sunt diferențele între cele două popoare?
Grea întrebare.
În primii ani de stat în Bulgaria, mi se părea că sunt multe diferențe. În ultimul timp nu mai sunt convinsă că suntem atât de departe unii de alții. Pentru că suntem contemporani cu războiul din Ucraina și observ unele reacții din spațiul public și de pe social media din Bulgaria și România, aș spune că trecutul comunist comun ne apasă, ne trage în jos, dar cumva ne și apropie. Cred că înțelegem unele lucruri mai bine decât cei din Occident. Atât românii, cât și bulgarii au recunoscut mai repede pericolul care vine de la Moscova.
Ce îi mai apropie pe români și bulgari? Geografia 😊 Suntem atât de aproape, iar ultimii ani, cei de după aderarea la Uniunea Europeană, ne-au apropiat și mai mult. Mai cred și că suntem balcanici și unii și alții, chiar dacă românii detestă să fie asociați cu balcanismul.
La diferențe aș observa o mai mare iubire de patrie și de sine, ca popor, la bulgari. Românii sunt cumva critici cu tot ce ține de românism și România, nu se iubesc unii pe alții. Când merg în excursii în străinătate și aud pe cineva sau un grup vorbind românește, românii tac și se îndepărtează. Orice alt popor se bucură să își întâlnească conaționalii departe de patrie, doar românii se ocolesc unii pe alții.
O altă trăsătură pe care am remarcat-o: bulgarii sunt mai sinceri și nu promit mai mult decât pot să facă, cu riscul de a părea ”reci” în ochii românilor. Românii sunt entuziaști, uneori superficiali, promit multe dar fac puțin. Desigur, aceasta este o opinie subiectivă. Și nu e prea elegant să generalizez.
– Ce-ai vrea să ne povestești, iar noi nu te-am întrebat? Și ce-ai dori să le transmiți cititorilor noștri?
Aș vrea, cu această ocazie, să le mulțumesc studenților mei de la Veliko Târnovo. Au fost minunați și am învățat multe de la ei.
Cititorilor voștri aș vrea să le transmit că au o țară minunată, pe care mulți români au ajuns să o cunoască și să o iubească.
Cea mai palpabilă dovadă sunt numeroasele grupuri tematice de pe Facebook de tipul Vacanțe în Bulgaria, La mare în Bulgaria, Munții din Bulgaria, La ski în Bulgaria etc., care nu sunt simple agenții de turism, sunt locuri în care oamenii își scriu recomandările, descoperirile, încântările legate de țara dumneavoastră. Putem să le considerăm ”fan club”-uri, ca la fotbal.
Nu putem face abstracție de ceea ce se întâmplă în imediata noastră vecinătate, așa că îmi doresc ca țările noastre să rămână prietene, aliate, să colaboreze pentru a înfrunta perioada dificilă care va urma. În încheiere nu pot decât să urez PACE.
Interviul a fost consemnat de Dobromir Andreev, traducător de limba română și autor pe www.myro.biz – proiect editorial care prezintă România în limba bulgară.
Citește și 15 lucruri mai puțin cunoscute despre Bulgaria
=>Dacă vrei să afli mai multe informații inedite despre locuri, oameni și întâmplări din Bulgaria, hai și tu, și adu-ți și prietenii, în grupul Descoperă Bulgaria!
=>Dacă scrii despre Bulgaria și vrei să-ți publicăm un articol, trimite textul la i.bahovski@myro.biz