În infotripul organizat de Ministerul Turismului din Bulgaria, drumurile ne-au dus și prin Albena, unde am avut bucuria să-l întâlnesc pe d-l Dima Pusnava, Director Romanian Market al stațiunii Albena, român de origine.
Deși mai fusesem în această stațiune, știam că este o poveste frumoasă, diferită de orice altă poveste de pe litoralul bulgăresc, însă ni s-au prezentat atât de multe informații noi, interesante, că am dorit să aflu și mai multe și l-am invitat pe d-l Pusnava să avem această conversație despre ce înseamnă Albena dincolo de hoteluri și cum a reușit, în timp, să-și păstreze farmecul de odinioară, spațiile verzi, dar să se transforme într-o stațiune potrivită oricărui tip de turist și să ofere multiple oportunități de recreere, de sport, și divertisment.
Și iată discuția în exclusivitate pentru byjulia.ro
Bună ziua și mulțumesc frumos că ați acceptat invitația mea de a discuta despre stațiunea Albena, o poveste frumoasă și unică de pe litoralul bulgăresc. Dar mai întâi, vă rog să ne spuneți cine este Dima Pusnava și cum a ajuns să fie Director Romanian Market la Albena?
Este un român care de peste 47 de ani face turism, pentru că asta e un hobby pentru el și tot ce e legat de el, pornește din inimă. Nici eu nu mă gândeam că la bătrânețe să am un job atât de frumos și să mă simt atât de bine în Bulgaria, țara pe care o cunosc din 1977.
Înainte de a lucra aici, am lucrat în Bulgaria pentru companii germane în domeniul turismului, și am și școlit ghizi, studenți bulgari, i-am învățat cum se face turism pentru vestul Europei…de fapt, chiar îmi pare rău, noi i-am învățat turism pe bulgari, iar ei acum sunt cu decenii în fața noastră…
În 2018 am acceptat oferta pe care mi-a făcut-o proprietarul stațiunii Albena și de-atunci dezvolt piața din România.
Vă invit să începem cu… începuturile. Care este povestea stațiunii Albena?
Albena sărbătorește anul acesta 53 de ani de la înființare. O vârstă frumoasă, este chiar mai tânără decât mine. 😊
Dar știți căAlbena este numele unei fete – personaj din literatura bulgară?
În 1927, scriitorul bulgar bulgar Yordan Yovkov scria o povestire a cărei eroină era o tânără, cea mai frumoasă din sat, și pe care o chema Albena. De-aici s-au inspirat conducătorii acelor vremuri și au dat numele de Albena stațiunii.
La început, în 1969, când s-au deschis primele hoteluri, toate purtau nume de fete: Ghergana, Mura, Nona, Slavuna.
În prezent se construiesc hoteluri noi în Albena?
În Albena nu se construiește nimic, nimic! Nicio vilă, nici nimic privat. În această stațiune sunt doar hotelurile și restaurantele de când s-a înființat stațiunea, iar în fiecare an sau la doi ani, câte un hotel se renovează și reconfigurează de la 3 la 4 sau 5 stele.
În curând, pe 16 iunie, spre exemplu, deschidem Hotelul Amelia…Iarăși un nume de fată inspirat de Amelia Earhart. Este prima femeie-pilot care a traversat Atlanticul. Acesta este primul hotel tematic al stațiunii, are 5 stele și va funcționa în regim Ultra All Inclusive Premium.
Tot în renovare capitală va intra și Dobrudja, hotelul-simbol al stațiunii, care are 17 etaje cu o vedere panoramică superbă la ultimul etaj, unde există restaurantul Blue Ciel.
Care este motivul pentru care nu se construiește nimic nou?
Pentru că se dorește un nivel cât mai mic de poluare. Stațiunea Albena se află în imediata vecinătate cu rezervația naturală Baltata, zonă protejată, în care trăiesc peste 200 de specii de păsări și există o floră și faună superbe.
În Albena măsurăm puritatea aerului în fiecare zi.
Acesta este și motivul pentru care am introdus parcare plătită de la ieftin la scump, 5 leva/ zi (2,5 euro) în zona de parking cu pază sau 20 de leva (10 euro) pe zi în parcarea hotelului. Ne dorim să descurajăm intrarea mașinilor în zona de hoteluri. Și vrem să vă asigurăm că nu dispare nicio mașină!
Dincolo de plajă și hoteluri, ce înseamnă Albena?
Albena este o companie care gestionează alte 18 întreprinderi.
40 de hoteluri, din care 33 chiar în Albena, complexul White Lagoon între Kavarna și Balcic, un hotel în Primorsko, la 53 de km de Burgas și încă 6 unități de cazare aproape de granița cu Turcia, ceea ce înseamnă 16 000 de locuri de cazare.
Peste 50% din tot ce se consumă în aceste locuri provine din producție proprie: avem via noastră unde producem vinul care se consumă în hoteluri. Avem cea mai mare plantație de cireșe, de mere de prune, pere, struguri.
Deținem și terenuri agricole unde semănăm grâu, pe care îl ducem la măcinat, iar făina o prelucrăm la o fabrică de pâine mare din orașul Dobrici, unde producem toată pâinea de care avem nevoie.
Avem serele noastre, de aceea toate legumele sunt proaspete.
Deținem, de asemenea, și fermă cu 400 de capete de vaci Black Angus.
Cât despre deșeuri, avem o instalație de biogaz unde tot ce se aruncă de la all inclusive se transformă în energie electrică. Cuplăm această energie la sistemul bulgar de energie și primim înapoi, de la sistemul bulgar, energie mult mai ieftină. Este incredibil, dar adevărat.
Dar plaja?
Plaja este toată a companiei Albena.Două șezlonguri și o umbrelă pe plajă sunt asigurate fiecărei camere, astfel încât să nu fie penurie de locuri de stat pe plajă.
Fiecare hotel are plaja lui, separată, iar noi asigurăm atâtea șezlonguri și umbrele pentru ca toți turiștii să se simtă bine. Dar nu poți merge la plaja unui hotel, la altul. Brățările de all-inclusive fac diferența și se știe fiecare turist unde poate sta pe plajă.
Și pentru că, dintotdeauna s-a pus problema primelor rânduri de șezlonguri, pe care unii le ocupau la 5 dimineața și veneau la plajă după 11, de anul acesta am introdus taxă pentru primele două rânduri de șezlonguri. Nu este o taxă mare, dar trebuie plătită dacă vrei pe plajă foarte aproape de mare. De la rândul al treilea încolo, toată lumea poate să vină și să stea când vrea. Nu ne mai certăm cu nimeni. 🙂
Despre plaja din Albena vă mai spun și are o lungime de 6 km, 150 de metri lățime, apă curată și limpede a cărei calitate se verifică constant, servicii de calitate, măsuri de securitate, iar recompensa pentru toate acestea este distincția Blue Flag pe care, de aproape 20 de ani, o obținem în fiecare an.
Cum vă pregătiți pentru noul sezon?
Sezonul în Albena a început încă de Paște, când 2500 de români au ales să petreacă această sărbătoare la malul mării în stațiunea noastră.
De 1 Mai, în Albena s-a desfășurat cel mai mare festival de salsa din Europa. 4 zile în care s-a dansat încontinuu Salsa. Peste 1000 de români au fost prezenți și s-au distrat alături de turiși și dansatori din alte țări.
Și pentru că a mers atât de bine, din 7 iulie, până pe 11 iulie, în Albena se va desfășura Latin Beach Boomcare aduce muzica latino, Dj și dansatori din Republica Dominicană și din alte țări. Ei vor dansa încontinuu, iar toți turiștii pot participa la aceste petreceri.
Iar pentru ziua stațiunii, pe 24 august avem o surpriză imensă pentru turiștii din România, însă nu dezvăluim încă nimic. Va fi magnific, vor veni și multe televiziuni din România care vor filma și tramsmite în direct.
Demontează aceste petreceri mitul că Albena este o stațiune, în special pentru familii și seniori?
Nu. Noi ne mândrim că Albena este percepută așa, însă mai avem un scop: vrem să dăm și tinerilor șansa să se apropie de Albena și de aceea organizăm astfel de spectacole și petreceri pentru tineret.
În timpul sezonului estival, câți turiști români sunt în Albena?
Peste 50% din totalul turiștilor sunt români. Ei vin pentru calitatea serviciilor, facilitățile foarte bune de cazare, de relaxare la malul mării sau în piscine, restaurante, baruri.
Pe lângă programele de animație și distracție, Albena este locul extraordinar pentru activități sportive: 22 de terenuri de tenis, 7 terenuri de fotbal în mărime naturală și alte câteva, format mini-fotbal, terenuri de bachet și facilități pentru tenis de masă. În stațiune se organizează în permanență turnee și competiții sportive. Albena chiar este stațiunea Sportului European. Pentru multe din aceste sporturi, există academii unde copiii pot lua lecții la anumite sporturi.
A…și am omis să amintesc de volei pe plajă…avem multe terenuri și sute de jucători din toate țările care vin în cantonamente și joacă încontinuu.
Asta înseamnă că România este o piață foarte bună pentru Albena!
Piața română merge foarte bine pentru Albena, da.
În primul rând că multor români din zona București sau din sudul țării, le este mai aproape să vină la Albena decât la Mamaia.
În al doilea rând, în Albena se practică un altfel de management, unitar pentru toată stațiunea. Toată plaja, așa cum am spus, este a noastră, noi o administrăm. Fiecare cameră dispune de două șezlonguri și o umbrelă gratis pe plajă, în timp ce la Mamaia te costă mai mult plaja decât hotelul.
Prețurile în România sunt sunt exagerat de mari, iar condițiile nu s-au îmbunătățit aproape deloc pe litoralul românesc.
Atrage, încă, Albena și mulți turiști germani, nordici?
Da, avem deja chiar foarte mulți turiști germani la ora actuală în Albena. Și eu sunt foarte bucuros că vin, pentru că ei ne salvează în capetele de sezon mai, iunie și septembrie până în 15 octombrie. La ora actuală e foarte greu să aduci turiști din vest, chiar și în Bulgaria, unde calitatea serviciului este extraordinară, spre deosebire de România.
Cât despre turiști nordici, noi, compania Albena, am construit pentru piața scandinavă, un resort care se numește White Lagoon, de cinci stele, cum nu găsești nicăieri în Europa: cazare de lux, 18 piscine, dintre care opt tip infinity, un restaurant care în fiecare seară au altă tematică. Din cazau pandemiei, scandinavii n-au venit, însă complexul a fost ocupat de turiști români care s-au cazat și au peterecut vacanța la White Lagoon în proporție de 95%. În 2020, profitul generat de turiștii români a fost de o jumătate de milion de euro, Iar în 2021 de peste un 1 milion de euro.
Acum problema este că revin turiștii scandinavi și nu sunt locuri suficiente pentru turiștii din România.
Un mesaj pentru turiștii fideli ai stațiunii Albena?
Reveniți în Albena și sigur nu veți regreta. Ne dăm silința să fim din ce în ce mai buni și să nu vă pară rău că an de an sunteți în Albena. Știu că sunteți mulți și vă așteptăm din nou, la noi!
Dar pentru turișții care încă nu au vizitat Albena?
Veniți și nu veți regreta! Aveți la dispoziție o diveristate atât de mare de servicii și facilități, că nu vă veți plictisi! În România nu există un complex ca Albena și nici nu va exista.
Aici există un management unic pentru cele 40 de hoteluri, nu o grămadă de hotelieri care nu se ajută între ei, ca să aibă mai mulți turiști decât celălalt!
Pentru mai multe informații și rezervări, consultați pagina oficială a stațiunii, cu versiune în limba română. Link aici.
Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe rețelele de socializare și citește în continuare Balcic și Castelul său, loc de suflet al Reginei Maria
********
=>Dacă vrei să afli mai multe informații inedite despre locuri, oameni și întâmplări din Bulgaria, hai și tu, și adu-ți și prietenii, în grupul Descoperă Bulgaria!
=>Dacă scrii despre Bulgaria și vrei să-ți publicăm un articol, trimite textul la i.bahovski@myro.biz. Te-aștept!