Inna Ruseva, medic pneumolog: Pentru mine nu are importanță dacă ești medic bulgar la București sau medic român în Bulgaria. În profesia noastră este important pacientul, iar el nu are naționalitate. - By Julia Inna Ruseva, medic pneumolog: Pentru mine nu are importanță dacă ești medic bulgar la București sau medic român în Bulgaria. În profesia noastră este important pacientul, iar el nu are naționalitate. - By Julia

Inna Ruseva, medic pneumolog: Pentru mine nu are importanță dacă ești medic bulgar la București sau medic român în Bulgaria. În profesia noastră este important pacientul, iar el nu are naționalitate.

inna ruseva doctor pneumolog

Bună, Inna! Ne poți  spune mai multe despre tine?

Bună, Iulia!

Mă numesc Inna Ruseva, am 32 de ani și m-am născut în orașul Razgrad. Sunt medic, ceea ce este sinonim cu “puțin timp liber”, dar atunci când îl am, îmi place să fiu înconjurată de prieteni, să călătoresc și să descopăr locuri noi.

De ce România?

Am venit în anul 2008, în România, pentru a studia medicina la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, dar recunosc că nici în cele mai îndrăznețe visuri nu mi-am imaginat că și astăzi voi fi tot aici.

În anul 2015, am absolvit cu succes studiile superioare și, oarecum în glumă, am decis să candidez pentru specializare în România, cu toate că hotărâsem cu fermitate că este timpul să pornesc pe un drum nou în evoluția mea profesională.

Și după cum e vorba aia… ”Fii atentă la ce îți dorești..”, am fost acceptată să fac specializare în boli pulmonare, în cadrul Institutului pentru boli pulmonare din România – o poziție care presupune multe provocări atât în plan profesional, cât și în plan personal.

Am avut onoarea să ajung într-o echipă minunată și unită, care, în cele din urmă, s-a transformat în familia mea românească, iar de anul trecut mă mândresc cu numirea mea oficială ca specialist în cadrul aceluiași spital. Și, cumva, ideea de plecare a început să se estompeze.

Care au fost principalele provocări cu care te-ai confruntat la început și cum le-ai depășit?

Сu siguranță, la început, cea mai mare provocare a fost necunoașterea limbii române, dar mulțumită colegilor mei de la universitate, într-un timp foarte scurt mi-am însușit limba vorbită, iar după aceea și scrierea. Am avut un noroc imens să fiu alături de oameni care au fost dispuși întotdeauna să îmi întindă mâna și să mă ajute cu ce pot, niciodată nu m-am simțit „străină“.

Dar acum cum te simți? Cum este să fii doctor bulgar la București, în plus, în prima linie în lupta împotriva pandemiei?

Așa cum m-am simțit și înainte  – cu o stare pozitivă și pregătită pentru noi provocări. Pentru mine nu are importanță dacă ești doctor bulgar la București sau doctor român în Bulgaria.  În profesia noastră este important pacientul, iar el nu are naționalitate. Același lucru este valabil și pentru pandemia generată de virusul  SARS-CoV2 – întreaga omenire este afectată. Fiecare zi din anul trecut a fost o luptă de supraviețuire pentru o gură de aer, dar sunt sigură că vom face față.

În opinia ta, prin ce se deosebesc bulgarii și românii? Și prin ce se aseamănă?

Bulgarii și românii sunt mult mai apropiați decât ar vrea să recunoască. Dacă excludem diferențele lingvistice, eu personal nu simt altceva. Mentalitățile și obiceiurile ne sunt asemănătoare, chiar și în gastronomie nu există mari deosebiri. Poate că singura diferență este că românii sunt mai credincioși și sunt mai uniți atunci când trebuie să își apere cu putere drepturile.

Prin ce este România atractivă pentru a locui și pentru a dezvolta o cariera profesională?

România este o țară care se dezvoltă repede, cu o istorie bogată și cu nenumărate peisaje frumoase, care-ți taie respirația. Viața în capitală este dinamică, accelerată și este îndeajuns să ai timpul necesar, nu ai cum să te plictisești. Consider că România poate fi un debut minunat pentru orice tânăr, în special, în ceea ce privește medicina. 

Locuri preferate în București? Alte orașe îndrăgite în România?

Bucureștiul este un oraș atât de dinamic, care se schimbă zilnic. Însă, locurile care rămân la fel pentru mine de când am venit aici sunt numeroasele parcuri, unde pur și simplu, te poți ascunde pentru puțin și să respiri în voie, să uiți măcar pentru o clipă agitația cotidiană și blocajele interminabile.

E dificil să numesc un singur alt oraș preferat, eu cum am puțin timp liber, cum mă urc în mașină și pornesc undeva. De obicei, plec spre Sinaia și Brașov, destinații apropiate, care nu necesită planificări și organizări prealabile. Efectiv mă “pierd” pe drumurile de munte și mă opresc să admir perspectiva minunată care se deschide de la înălțime.

Dar dacă trebuie să aleg un singur oraș, atunci este Sibiul – un oraș cu un vechi centru și arhitectură splendidă. Când mă plimb pe străzile lui, mă cufund în trecut, iar sentimentul de măreție poate este intensificat și de specialitățile locale.

  •  Ce sfaturi le-ai da celor care intenționează sau urmează să se mute în România?

Să îndrăznească! România este o țară în care omul ar putea să își realizeze visurile, e suficient doar să fii perseverent și bine intenționat.

Limba se învață, în special când ești înconjurat de români, iar ei sunt, cu siguranță, dispuși să ajute când ai nevoie. Comunitatea bulgară este mare și nu lipsesc contactele cu conaționalii. Nu în ultimul rând, întotdeauna suntem la distanță de un fluviu de propria casă și de familie.

  •  Ce ai mai dori să ne împărtășești, iar noi nu te-am întrebat?

De câteva luni practic yoga și recunosc, am fost foarte sceptică la început. Am căutat o modalitate de descărcare după gărzile grele din spital; ceva care să îmi liniștească mintea încărcată, iar în cele din urmă a devenit o practică obligatorie zilnică:)