Bulgari și români, ne-asemănăm mult – suntem același drac - By Julia Bulgari și români, ne-asemănăm mult – suntem același drac - By Julia

Bulgari și români, ne-asemănăm mult – suntem același drac

Bulgari și români, ne-asemănăm mult – suntem același drac - By Julia
Jurnalistul Vladimir Bereanu, simbol în Bulgaria al relațiilor româno-bulgare

Nu ne cunoaștem și de-asta nici n-avem încredere unii în ceilalți. Dacă schimbăm asta, vom avea numai de câștigat.“

Mai puțină corupție și birocrație, o administrație mai dinamică, instituții mai eficiente, facilități fiscale atractive. Aceștia sunt doar o parte din factorii care transformă România într-o destinație de afaceri, într-adevăr, bună pentru bulgari. Și mulți dintre ei au înțeles deja acest lucru.

Aprecierea aparține jurnalistului româno-bulgar Vladimir Bereanu, născut în România, crescut în ambele țări. De-a lungul timpului, s-a transformat într-un simbol  al relațiilor dintre cele două popoare, fiind jurnalistul către care se îndreaptă toată lumea și toată presa din Bulgaria pentru opinii legate de România. În prezent locuiește și lucrează în Sofia.

Am stat de vorbă cu el și ne-a povestit cum s-au dezvoltat aceste relații de-a lungul anilor, ce îi apropie și ce îi desparte pe bulgari și români, cum pot cele două popoare fi util unul, altuia, și de ce este important să se cunoască mai bine.

„Pentru că pot câștigA din această situație. Mulți români au descoperit turismul din Bulgaria. Mulți bulgari au descoperit business-ul din România. Însă, cooperarea serioasă, cumva, nu se realizează. Pentru că și românii, și bulgarii, suntem mari draci. Ne păcălim, în continuu,  unii pe ceilalți. Și pentru că ne păcălim unii pe ceilalți, nu avem încredere unii în alții. Dar, în realitate, suntem același drac“.

Așa a creionat jurnalistul, tabloul comun al mentalității acestor popoare. În opinia sa, însă, tocmai această asemănare face ca veșnicele suspiciuni și neîncrederea să fie lipsite de sens. De aceea, este bine ca cele două popoare să caute ceea ce le apropie. Și să  folosească acel ceva în interes comun.

Iar acest interes comun, fără îndoială, este business-ul, consideră Vladimir Bereanu. În opinia sa, condițiile pentru antreprenorii din România sunt mai bune în prezent față de cele din Bulgaria. Datorită luptei relativ reușite împotriva corupției, sistemului de justiție mai funcțional și instituțiilor mai stabile.

„Acest fapt nu înseamnă însă că românii nu sunt bineveniți în Bulgaria. Din contră! Piața noastră este mai mică, dar nu este chiar atât de mică. Și este și aproape“,

a menționat jurnalistul. 

Aproape, nu numai geografic, cât și la chip și suflet. Jurnalistul  susține în mod categoric că, de fapt, cele două popoare se aseamănă foarte mult. Chiar și fizic.

„Dacă te plimbi prin București și prin Sofia, oamenii arată la fel. Noi avem o  extraordinară diversitate de tipologii umane. Și blonzi, și cu ochi albaștri, și cu părul creț, și înalți, și slabi. O varietate extraordinară care duce și la frumusețe fizică.  În alte țări, nu poți vedea pe străzi femei atât de frumoase ca în România și Bulgaria”, este convins Vladimir Bereanu, care este fiul unui român și al unei bulgăroaice.

Însă, similitudinile nu se termină aici. În  gastronomie, diferențele ar fi că românii servesc  salata împreună cu felul principal. (n.r. spre deosebire de bulgari, care o servesc ca pe primul fel, alături de tradiționala băutură rakiya). Românii, de asemenea,  consumă mult mai multă carne de vită decât bulgarii, de aceea știu să o pregătească și mai bine. Iar produsele lor de cofetărie  sunt mult mai bune. Și totuși:

„Și românii mănâncă sarmale, spre surprinderea bulgarilor. Consumă și carne de miel, la fel ca bulgarii“, se amuză jurnalistul.

Cu toate acestea, delicioasa mămăligă rămâne marca înregistrată a românilor.  Pentru că se prepară din sortimente speciale de mălai.

Faine ne sunt și glumele – și cele românești, și cele bulgărești:  „Umorul ne este asemănător, râdem de aceleași lucruri. Nu sunt șanse să apară un banc în Bulgaria care să nu fie și în România. Și invers. Și în comunism, și acum. Practic, vorbim una și aceeași limbă.“

Comun ne este și trecutul comunist, chiar dacă aici, în opinia lui Bereanu, între cele două regimuri au fost diferențe serioase ca timp și perioade. Până la Ceaușescu, în România, regimul era  mai liberal, iar Bulgaria invidia această libertate. După aceea, Bulgaria devenea un vis pentru români, pe care regimul îi dusese în pragul supraviețuirii. Simbolul acestui vis devenea Televiziunea Bulgară – cea mai preferată în acei ani spre deosebire, de cea română, care ore întregi transmitea discursuri și emisiuni politice.

Totuși, România a reușit  o tranziție mult mai civilizată și astfel să păstreze încrederea și respectul populației față de instituții. În timp ce Bulgaria cu grupările de tip mafiot, nu prea s-a decurcat…

„Și românii, și bulgarii, aproape zilnic se revoltă împotriva celor care îi guvernează. Există un spirit revoluționar în ei. Dar, în România s-a păstrat statalitatea, în timp ce la noi aproape că s-a distrus. Pentru aceasta nu sunt vinovați oamenii din Bulgaria, ci instituțiile în sine și guvernanții, de-a lungul anilor. Nu că politicienii din România ar fi văzuți în întregime în roz. Dar, au reușit să mențină respectul față de instituțiile de acolo“, a remarcat jurnalistul.

Și s-a mirat de ce în condițiile atâtor lucruri comune, bulgarii și românii nu au tradiții în a-și împărtăși prezentul.

„Poate pentru că ne suntem cei mai apropiați vecini. Poate pentru că tot ce ne „împachetau“ în anii tranziției. De aceea, avem cumva senzația că într-un fel sau altul cunoaștem totul unii despre ceilalți și că  „acolo nu este nimic interesant.

Și nu e deloc așa.“

ne-a spus categoric Vladimir  Bereanu.

În opinia sa, avem mult să ne oferim și nu doar în business. Ambele țări își prezintă una către cealaltă destinații turistice extrem de atractive și puțin cunoscute. Pot oferi mari scene culturale pentru muzică, teatru, expoziții, literatură și cinematografie. Au universități de prestigiu cu care pot atrage studenți.

„La București, sunt foarte bine dezvoltate școala teatrală, învățământul economic, arhitectura. Românilor le-aș recomanda FACULTĂȚILE tehnice și medicina din Bulgaria.“

a exemplificat jurnalistul.

Dar în acest scop, e de opinie jurnalistul, că în primul rând ar trebui ca ambele popoare să depășească indiferența unul față de celălalt și să facă astfel încât românii să se simtă ca acasă, în Bulgaria. Iar bulgarii în România, la fel.

Textul în limba bulgară aici.