Dimana Vlaeva – interviu
Bună, Dimana! Ne povestești câte ceva despre tine?
Sunt Dimana Vlaeva și din 2013 locuiesc în România.
În total sunt 13 ani, deoarece am locuit aici și din 2007 până în 2010. Activitatea mea este legată de domeniul financiar, 6 ani am fost managerul unei companii de colectare a creanțelor, am condus și iCredit România, care face parte din grupul Easy Credit.
În prezent sunt consultant de afaceri în domeniul colectării creanțelor și al tranzacțiilor.
De ce România?

România deoarece cunosc țara, vorbesc limba română și pentru că cred în oportunitățile interesante pe care aceasta le oferă.
În anul 2013 am venit pentru a înființa societatea DCA România, care a crescut până a devenit una dintre cele 5 cele mai mari agenții de colectare a creanțelor din România și care mi-a dovedit cât de ofertantă este această țară dacă ai un obiectiv și ești consecvent.
Care au fost principalele provocări cu care te-ai confruntat la început și cum le-ai depășit?
Principala provocare valabilă până în prezent, este dată de baza normativă schimbătoare. Legislația, cerințele și reglementările se modifică foarte des și în mod imprevizibil.
Așa cum toți știm, cel mai important pentru un investitor este stabilitatea legislativă și cadrul financiar în care își derulează activitatea.
Un alt aspect pe care l-aș menționa este birocrația. Și mai e ceva: puținele servicii administrative digitalizate. Toate acestea se depășesc cu pregătire bună, consultanți și informare continuă.
Bineînțeles, și cu multă răbdare și consecvență.
În opinia ta, prin ce se deosebesc bulgarii și românii? Și prin ce se aseamănă?
Ne asemănăm prin dorința de a ne dezvolta, de a merge înainte, de a realiza ceva mai mult decât ceea ce suntem acum.
Ne deosebim prin negativism. Consider că românii știu să se bucure de viață mai mult decât bulgarii. Noi ne tot îngrijorăm de ceva, iar în România, înveți să te bucuri mai mult de clipă.
Cu ce este România atractivă pentru a locui sau a face afaceri?
Pentru a trăi, România este foarte ospitalieră. Cartierele sunt bine structurate, cu multe facilități, peste tot sunt parcuri și mici grădini, toți prețuiesc mult și își protejează spațiile verzi. Oamenii sunt amabili și iubesc mult animalele.
Pentru afaceri, țara oferă multe oportunități, o piață mai mare și consumatori inovatori. Nu este o piață ușoară, dar este atractivă, cu oportunități de creștere sănătoasă.
Ce sfaturi ai da bulgarilor care intenționează să locuiască sau să facă afaceri în România?
În plan personal, să învețe limba română. Majoritatea oamenilor vorbesc aici limba engleză, însă eu cred că din respect pentru țara în care intenționează să trăiască și să muncească, este important să poată să comunice, pe cât posibil, cât mai direct.
Din perspectiva afacerilor, i-aș sfătui să facă un studiu foarte detaliat al cadrului legislativ și al cerințelor pentru afacerile pe care le au sau cu alte cuvinte, să se consulte cu avocați și consultanți financiar-fiscali. Buna pregătire înseamnă jumătate dintr-o lansare cu succes.
Noua situație impusă de pandemia de Covid 19 a pus la încercare multe domenii ale economiei.
Tot mai multe companii caută soluții pentru creșterea eficienței fluxurilor lor de numerar, pentru o mai bună organizare a colectării sumelor datorate acestora sau variante pentru stabilizarea activității. Unele aleg chiar să își restructureze activitatea în căutarea unei variante optime pentru această perioadă instabilă.
Este important să caute opinia experților, care le-ar indica altă perspectivă și să le protejeze de eventuale scăpări care le-ar costa mult. Pot da 2 exemple absurde: frizerul nu se poate tunde singur și nici chirurgul, să se opereze singur.
Ce ai mai vrea să ne spui, iar noi nu te-am întrebat?
Aș vrea să felicit echipa byjulia.ro și MyRO.Biz pentru ideea minunată, pentru entuziasmul și tenacitatea cu care dezvoltă ambele platforme. Consider că sunt extreme de utile tuturor bulgarilor care sunt legați în vreun fel de România și românilor care merg în Bulgaria.
Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe rețelele de socializare și citește în continuare Interviu Ana Blandiana, poetă: ”Limba bulgară este una din primele limbi în care am fost tradusă masiv”
********
=>Dacă vrei să afli mai multe informații inedite despre locuri, oameni și întâmplări din Bulgaria, hai și tu, și adu-ți și prietenii, în grupul Descoperă Bulgaria!
=>Dacă scrii despre Bulgaria și vrei să-ți publicăm un articol, trimite textul la i.bahovski@myro.biz. Te-aștept!