Bono Cucalan Bono Cucalan

Bono Cucalan, primarul comunei Dudeștii Vechi, capitala comunității bulgare din Banat:”Să fiu primarul comunității mele, îmi dă un sentiment deosebit: atât de mândrie, de împlinire, cât și de responsabilitate.”

Bono Cucalan, primarul comunei Dudeștii Vechi, capitala comunității bulgare din Banat:”Să fiu primarul comunității mele, îmi dă un sentiment deosebit: atât de mândrie, de împlinire, cât și de responsabilitate.” - By Julia
Bono Cucalan, Primarul Comunei Dudeștii Vechi

Domnule Cucalan, ce înseamnă să fiți primar al capitalei bulgarilor bănățeni din România? Ce sentimente vă animă?

Să fiu primarul comunității mele, al satului în care m-am născut, am crescut si am parcurs primii pași în educație, îmi dă un sentiment deosebit:  atât de mândrie, împlinire, cât și de responsabilitate. Mă bucur că pot contribui, prin experiența mea, ajutat de o echipă de colegi extraordinari, de o comunitate responsabilă, atât la dezvoltarea localității noastre în spirit european, cât și la conservarea si propagarea tradițiilor comunității noastre bulgărești pe meleagurile bănățene.

Bono Cucalan, primarul comunei Dudeștii Vechi, capitala comunității bulgare din Banat:”Să fiu primarul comunității mele, îmi dă un sentiment deosebit: atât de mândrie, de împlinire, cât și de responsabilitate.” - By Julia

Câți bulgari bănățeni locuiesc în Star Beshenov, cu ce se ocupă, cum își duc existența?

Comuna Dudeștii Vechi (Star Bisnov) număra 4441 locuitori, la 1 ianuarie 2021, din care peste 3000 suntem de origine bulgară. Fiind localizați in partea vestica a țării, la câmpie, cea mai mare parte a activității o reprezintă agricultura, comuna noastră are un teritoriu extravilan de teren agricol, de peste 14,000 hectare si aici își desfășoară activitatea unele dintre cele mai performante firme de agricultură din România. Zona nu se bazează însă numai pe agricultură, fiind destul de dezvoltată si pe partea de industrie, în orașul vecin, la numai 9 km de noi funcționând câteva fabrici moderne, care angajează mulți locuitori, inclusiv din comuna noastră.

Peste toate acestea însă, prin tradiție, probabil si învățată in special de la locuitorii germani (șvabi) care au trăit in satele învecinate in ultimii peste 200 de ani, precum si de la unguri, sârbi, etc.  Zona noastră fiind multiculturală (Banat), în fiecare familie am învățat sa știm sa ne autogospodărim, sa respectam tradiția valorilor locale si sa facem mici activități sau afaceri care sa ne asigure un bun nivel de trai. Avem în cadrul comunității foarte multe persoane care sunt foarte buni mecanici, măcelari, agricultori, apicultori, constructori, etc, si nu in ultimul rând doresc sa menționez calitatea educației generate de școala noastră, care prin tradiție, generație de generație, produce ingineri, doctori, economiști, etc.

Cum mențineți spiritul comunității?

Ne respectam cu sfințenie tradițiile, cultura, nu uitam niciodată de unde am plecat si avem grijă ca si pe viitor aceste direcții sa continue. In fiecare an, alocam un buget suficient din administrația locală, îndreptat spre cultura si tradițiile noastre, astfel încât sub supravegherea responsabilă a colegilor care se ocupă de partea culturală, cu implicarea activa a comunității, a multor voluntari, a părinților responsabili care iși învață si motivează copiii sa își dedice o latura înspre cultura si tradițiile noastre, reușim sa menținem vie aceasta flacără a existentei noastre bulgărești pe acest meleaguri. Este un proces complex, nu prea poate fi explicat în puține cuvinte sau fraze, dar cum pot fi explicate oare acțiuni sau instincte, care vin din inimă? 🙂

Un rol central în tot acest mix de conservare si continuitate a spiritului comunității noastre îl are biserica, care prin credință, ne unește pe toți în jurul ei.

Bono Cucalan, primarul comunei Dudeștii Vechi, capitala comunității bulgare din Banat:”Să fiu primarul comunității mele, îmi dă un sentiment deosebit: atât de mândrie, de împlinire, cât și de responsabilitate.” - By Julia

Organizați câteva evenimente de amploare și importante pe parcursul anului. Povestiți-ne mai multe despre ele!

Aceste două date sunt două ancore pentru comunitatea noastră. Prima, Ziua Limbii Bulgare în România, sărbătorită pe 24 Mai, este centrata pe evenimente, simpozioane cu personaj central, școala noastră: Liceul Teoretic “Sfinții Kiril si Metodii” Dudeștii Vechi, sprijinit  de Departamentul de Cultură al Primăriei si cu implicarea comunității. Este foarte frumos, cumva în ton cu timpul, sfârșit de mai, optimist, înflorit. In fiecare an ne bucuram de prezenta multor oaspeți dragi, inclusiv din Bulgaria.

15 August de Sf. Maria, este Ziua Comunității noastre, cea mai mare sărbătoare a noastră, când  sărbătorim Ziua Comunei noastre. Este ziua în care străbunicii noștri, prin forte proprii si conduși de o puternica credință in Dumnezeu si multa armonie in cadrul comunității, au finalizat construcția bisericii noastre, în 1804. Se spune că atunci, timp de 2 săptămâni a fost chef și voie buna, sărbătorire in toata regula, din acest motiv, popular, noi numim aceasta sărbătoare, “Dvete Nedeli”. (în traducere Cele două Duminici).

Este ziua in care, alocăm cele mai multe resurse, spiritual, cultural, cat si material. Pe lângă activitatea religioasă si comemorativă de la biserica, de la monumentul episcopului Nikola Stanislavich, cel care ne-a condus pe aceste meleaguri, organizăm, in centrul localității, de regula pe o scena performanta, activități culturale, dansuri, cântece, voie buna si bineînțeles, concerte in care, de-a lungul anilor, ne mândrim ca am adus pe unii dintre cei mai reprezentativi artiști din Romania si din Serbia. Organizăm expoziții de carte, pictură, literatură bulgărească, atât la căminul nostru cultural, cât și în aer liber. De toate aceste activități, se bucură toți locuitorii noștri, de la mic la mare, îmbrăcați în haine de sărbătoare, bineînțeles, mulți în, costumele noastre tradiționale.

Este ziua, sau perioada, in care prin tradiție, toți fiii si toate fiicele comunității noastre, se întorc acasă, de oriunde ar fi plecați să trăiască, America, Australia, Europa. Această zi ne unește, trăim un sentiment aparte și ne bucurăm în fiecare an de prezența a numeroși oaspeți dragi, invitați de seamă, si aici menționez Ansamblul “Falmis” din Bulgaria condus de Svetlana Karadzova, care de fapt nu ne mai sunt oaspeți, ne sunt de-ai casei, de-ai noștri. In fiecare an ne delectează cu programe de dansuri atent selecționate si interpretate.

Bono Cucalan, primarul comunei Dudeștii Vechi, capitala comunității bulgare din Banat:”Să fiu primarul comunității mele, îmi dă un sentiment deosebit: atât de mândrie, de împlinire, cât și de responsabilitate.” - By Julia

Sunteți o adevărată vedetă rock pe scena politică locală, dacă pot spune așa. Și chiar și numele dv. provoacă. Ca Bono de la U2 🙂

Îmi place muzica rock, pot spune ca sunt fanul anilor 80, 80’s cum se spune 🙂 si da, sunt norocos să port același nume cu solistul trupei U2, una dintre preferatele mele. Chiar aveam această “problemă”, pe când locuiam in America (USA), foarte multa lume mă întreba daca sunt rudă cu Bono de la U2 și mă bucură foarte mult aceasta întrebare. In toate acțiunile pe care noi, ca administrație locala, le întreprindem, că este vorba de un proiect de investiții, ca este vorba de o activitate culturala, etc, căutăm calitatea și eficiența, căutăm sa avem o rentabilitate a investițiilor foarte bună. De aceea, vrem să avem pe scena noastră trupe și artiști de cea mai bună calitate, raportat la bugetele alocate. Visăm frumos si poate, cine știe, într-o zi ne vom permite să îi aducem și pe U2, cu Bono cel adevărat 🙂 pe scenă. Chiar dacă, cel mai probabil, va rămâne la stadiul de vis acest lucru, comunitatea noastră l-ar merita pe deplin!

Bono Cucalan, primarul comunei Dudeștii Vechi, capitala comunității bulgare din Banat:”Să fiu primarul comunității mele, îmi dă un sentiment deosebit: atât de mândrie, de împlinire, cât și de responsabilitate.” - By Julia

Bulgarii bănățeni sunt foarte mulțumiți de modul în care îi conduceți. Ați construit o stație de tratare a apei potabile, care oferă oamenilor una dintre cele mai importante condiții de viață.

Am decis sa candidez in 2016 pt mandatul de primar, in special pentru realizarea acestor investiții cruciale, care sa poată duce mai departe, peste generații, povestea noastră frumoasă. Eram mult rămași în urmă, eram staționați într-o gară, pe un peron, iar trenul potențial cu bani europeni pentru investiții trecea pe lângă noi. Așa cum dragostea pe stomacul gol nu prea tine, nici cultura sau tradițiile unei frumoase comunități nu pot dăinui veșnic, fără investiții în infrastructura necesara ridicării calității vieții cetățenilor, nu prea merge. Nu prea merge, pentru că acum fiind libertate, existând dreptul la libera circulație, oamenii merg să își caute confortul în alte locuri.

Datoria noastră este să aducem confortul în Dudeștii Vechi, să ne urcam în trenul investițiilor, să asigurăm cetățenilor toată infrastructura (apa, canalizare, asfalt, scoli performante, administrație locala digitalizată și performantă, etc) de care au nevoie pentru un nivel de trai european.

Acest tip de confort, prin calitatea infrastructurii, combinat cu tradițiile noastre, istoria, cultura noastră, localizarea noastră geografica, ne da atuuri si speranțe ca pentru mulți ani de acum înainte, comunitatea noastră are toate șansele să continue să trăiască aici in prosperitate.

Este cea mai propice perioadă de investiții, folosind bani din fondurile EU, și putem face acest lucru. Suntem, de fapt în plin proces investițional, de transformare a comunei noastre. Avem, în derulare, în diverse stadii, proiecte semnate in valoare de peste 22 milioane de EUR, de la rețeaua de apă potabilă și stația de tratare a apei pe care ați amintit-o, la canalizare, cu stație de epurare a apelor reziduale, scoli noi, grădiniță pentru copii nouă, After School nou, Centru Medical nou, clădirea Primăriei eficientizata energetic (renovata și încălzită / răcită prin pompa cu schimbător de căldură, cu emisii 0 de carbon).  

Avem, de asemenea, un proiect extraordinar, de încălzire de instituții publice și locuințe prin energia apelor geotermale – proiect la care tocmai am semnat contractul de execuție, la fel, finanțare EU de 6 mil EUR. Beneficiind de o puternica susținere din partea comunității, suntem determinați sa ducem toate aceste investiții la bun sfârșit, sa dam comunității noastre infrastructura si nivelul de trai pe care îl merită.

Bono Cucalan, primarul comunei Dudeștii Vechi, capitala comunității bulgare din Banat:”Să fiu primarul comunității mele, îmi dă un sentiment deosebit: atât de mândrie, de împlinire, cât și de responsabilitate.” - By Julia
Foto: Facebook Primăria Dudeștii Vechi

Interviul a fost consemnat în limba română de jurnalista Martina Gancheva și publicat aici în limba bulgară de Agenția de Știri BTA.

Citește și Hanul Solacolu: povestea clădirii-simbol pentru cele două popoare, român și bulgar

=>Dacă vrei să afli mai multe informații inedite despre Bulgaria, hai și tu, și adu-ți și prietenii, în grupul Descoperă Bulgaria!

=>Dacă scrii despre Bulgaria și vrei să-ți publicăm un articol, trimite textul la i.bahovski@myro.biz