Anelia Hristova, expert certificat în vinuri și ghid turistic, membru al Asociației Bulgare a Profesioniștilor din Domeniul Vinului, a declarat pentru BTA că este necesar ca soiurile locale bulgare să fie mai bine promovate și prezentate.

În această direcție, o parte importantă a promovării vinurilor bulgare o reprezintă organizarea de evenimente legate de degustarea vinului, combinate cu diferite alte experiențe.
În Bulgaria pe lângă vinurile de calitate din soiuri bulgare, se produc și vinuri foarte bune din soiuri internaționale, precum Cabernet Sauvignon și Merlot.
Dar Anelia Hristova insistă să se pună accentul și să se concentreze atenția asupra soiurilor tradiționale, locale, bulgare, iar cea mai bună simbioză este cea dintre mâncarea locală și vinul local, produs din soiuri locale, care se dezvoltă cel mai bine în diferite zone.
Aneliya Hristova a întocmit și o hartă a turismului viticol, pe care o îmbogățește în fiecare an cu crame locale din nord-estul Bulgariei. Deschise pentru vizitatori cu săli de degustare special amenajate și specialiști, acestea pot prezenta într-un mod accesibil și interesant povestea vinurillor pe care le produc.
„În acest fel Bulgaria va urma treptat calea Franței, Italiei și Spaniei de acum zeci de ani”, afirmă categoric Aneliya Hristova, un pas în această direcție constituind festivalurile dedicate soiurilor locale de vin, precum Dimyat, Misket, Pamid și Gamza.
Un exemplu excelent este Ziua soiului Mavrud, pe care Asociația Bulgară a Profesioniștilor din Industria Vinului o va organiza în octombrie la Ruse și în alte orașe, despre care îți voi povesti la timpul cuvenit.
Acum doar îți reamintesc că în weekend-ul 17-18 mai vor avea loc Zilele porților deschise la cramele de vinuri din nord-estul Bulgariei, pentru care Aneliya Hristova organizează un tur ghidat cu cazare asigurată și plecare din București.