După un an deja de locuit în Sofia, o invitație la un eveniment cultural, primită de la Ambasada României, aproape că nu mă mai uimește. Ba în rol de organizator, ba de partener, instituția coordonată cu măiestrie de E.S. D-na Ambasador Brândușa Predescu, a pus cultura română și valorile ei, pe agenda diplomatică din Bulgaria.
Expoziții de artă, expoziție de fotografii, concerte la Filarmonica din Sofia, întâlniri literare cu scriitori români, proiecții de film românesc premiate la Cannes, întâlniri cu cineaștii români prezenți la Festivalul Internațional de Film din Sofia. Până de curând, părea că nimic n-ar mai putea surprinde.
Însă, spre bucuria mea și-a altora, n-a fost să fie așa. 🙂 Și asta pentru că într-o vineri seară, ultima a lunii martie 2023, d-na ambasador Brândușa Predescu a rescris cu forță în capitala Bulgariei, imaginea culturală a României și a oamenilor care fac cultură la nivel înalt în țara noastră.
Dar s-o iau cu începutul, mai exact cu invitația care anunța primul concert dintr-o serie de evenimente culturale numite „Seri muzicale la Ambasada României”.
„Minunata voce a d-lui Daniel Magdal, prim tenor al Operei Naţionale Române
si talentul d-lui Alexandru Burca, pianistul Teatrului Național de Operetă
promit nu doar o seară muzicală încântătoare, ci și o călătorie în timp,
în ritmul tangourilor care au încălzit atmosfera pe străzile „Micului Paris al Estului” – Bucureștiul anilor ’20.”
Am citit și recitit invitația, cu emoție. Ochii minții și sufletul erau deja în „Belle Epoque”, atunci când „Micul Paris al Balcanilor”, vibra sub pașii „Cel(ui) mai frumos tango din lume”.
Și despre asta a și fost seara muzicală de la Ambasada României din Sofia.
Pe vocea lui Daniel Magdal, tenorul a cărui voce a cucerit atât marile scene ale lumii, cât și pe cele ale României, pe acordurile pianului care vibra magic sub mâinile nu mai puțin vestitului în lume, pianist Alexandru Burcă, în sala pregătită festiv ca la marile concerte, a clădirii ambasadei române, au răsunat chansonete și tangouri interbelice care au ajuns direct în inima și sufletele invitaților – oficiali, diplomați străini și membri ai comunității de români din Sofia.
”Ne-am transferat practic, cu toții prin această muzică, în cafenelele Bucureștiului de altădată, când dragostea era o poveste de scrisori între doi oameni, de oftaturi, de ieșit la balcon sub clar de lună, de neîmpliniri și vorbe tainice.
Era o epocă în care emoțiile erau altfel trăite, nu ca acum, prin intermediul unui ecran. Muzica era atunci, muzică. Cuvintele însemnau mult, iar oamenii receptau altfel fiecare cuvânt, fiecare notă muzicală.
Era o epocă în care dragostea, împlinită sau nu, era trăită poate și cu anumită inocență. Poate și cu o anumită naivitate de care astăzi, ușor ne-am amuzat, unele piese din seara aceasta, fiind interpretate cu o extrem de fină ironie, dar foarte sentimentală și înțelegătoare față de epoca respectivă, față de muzica ei, care, iată, astăzi, ne înduioșează și ne emoționează la fel de mult ca atunci.” mi-a mărturisit, cu bucurie și emoție, după concert chiar d-na Ambasador Brândușa Predescu.
Cu emoție vădită în voce și cu bucurie în ochi, aceeași impresie mi-a împărtășit-o și d-l Nayden Todorov, ministru al Culturii, unul din cei mai talentați muzicieni contemporani ai Bulgariei, Director, fiind în același timp, al Filarmonicii din Sofia.
Cum? Ministrul Culturii, prezent la recitalul de muzică românească de la Ambasada României?
Da. „Un gest de mare respect și prețuire pentru noi ca vecini, ca popor și ca artiști”, mi-a mărturisit însuși tenorul și Directorul Artistic al Operei Naționale Române, Daniel Magdal, care a reușit, împreună cu pianistul Alexandru Burcă, să-l transpună și pe d-l Nayden Todorov în Bucureștiul anilor 20.
„A fost o trăire extraordinară. Am înțeles foarte puțin din text, dar muzica a fost incredibil de frumoasă. Ne-am întors cu toții în timp, acum 100 de ani, într-o atmosferă atât de specială.
„Seara aceasta a dovedit că muzica poate fi cel mai bun ambasador al unei națiuni. Pentru că prin muzica acestei seri, noi nu numai că am fost în București, ci am fost acolo în cea mai frumoasă perioadă a lui. Cred că toți cei din sală am simțit asta. Iar acești doi muzicieni sunt fantastici. A fost pentru mine o onoare să fiu prezent la concertul lor din această seară.”, mi-a mărturisit domnul ministru, menționând apoi că:
”Sala aceasta, în care a avut loc concertul, este foarte potrivită pentru astfel de evenimente. Și deși sunt pentru a doua oară aici, mă simt deja ca acasă. Asta și datorită d-nei ambasador Brândușa Predescu, care face în așa fel, ca lumea aici să se simtă foarte bine, ca în propria casă”.
Cum a fost pentru muzicieni acest recital de muzică românească?
Tenorul Daniel Magdal: ”Mă simt fenomenal și mă bucur că ceea ce am prezentat noi în această seară a avut un impact atât de mare, cu toate că versurile au fost în limba română. Aceasta demonstrează că muzica deschide inimile și nu e neapărat necesar să înțelegi textul 100%. Expresivitatea muzicii și ceea ce transmite linia melodică, ajung întotdeauna în sufletul omului”
Pianistul Alexandru Burcă: „Ne bucurăm foarte tare de această seară. Am acceptat invitația cu sufletul deschis și cu foarte multă responsabilitate, pentru că doamna ambasador este un om minunat care generează și materializează idei pline de conținut.”
Cine a mai fost la concert și cu ce impresii a rămas?
Anatol Cebuc, Ambasador al Republicii Moldova în Sofia: ”A fost o seară extraordinară (…) care va dăinui mulți ani de-acum înainte.”
Annamaria Axinte din România, Director Executiv Linde Gas Bulgaria: ”Impresionantă seară. N-am mai ascultat muzica asta de 30 de ani 🙂 Inițiativa în sine este extraordinară. De obicei, la ambasadă venim cu treabă. Acum e altceva!”
Dar n-ar fi fost altceva, dacă nu era pianul. Care apărea în premieră în clădirea ambasadei României din Sofia și despre care, firesc, am întrebat-o pe d-na ambasador.
Care-i povestea lui…a pianului 🙂?
„Povestea este una simplă, care dovedește că se poate, dacă găsești partenerii potriviți – partenerii cărora le pasă de cultura română, de imaginea României în străinătate, mai exact de imaginea României prin cultura ei. Am avut marea bucurie – un adevărat privilegiu, să lucrăm cu fundația „NE PASĂ”- fundație atașată unei companii românești de mare succes în România, eMAG, dar care și aici, în Bulgaria, este lider de piață pe segmentul ei de business. Noi le suntem foarte recunoscători, pentru că nouă NE PASĂ, dar le-a păsat și lor, pentru ca Ambasada României din Sofia să mai urce o treaptă în a reprezenta România așa cum merită ea, într-un stat vecin de care o leagă o mie de fire și, în primul rând, o adâncă prietenie.”
Iar eu închei, mulțumind tuturor pentru poveste.
Citește și:
INTERVIU cu E.S. Doamna Brânduşa Predescu, Ambasador al României în Republica Bulgaria