Capul Kaliakra Capul Kaliakra

Capul Kaliakra: istorie și legende. Ce trebuie să știm despre acest loc mitic

Capul Kaliakra este un loc plin de legende, și cu o istorie impresionantă. Află-i povestea și mergi să vizitezi!

Bulgaria se poate lăuda nu numai cu toate formele de relief și diferite tipuri de peisaj, priveliști mirifice, dar și cu locuri unice încărcate de istorie, cultură și tradiții milenare, unde își au leagănul o sumedenie de legende și mituri care le redau spiritul și amintesc de vremurile de odinioară.

Uneori legendele conțin și o fărâmă de adevăr, alteori sunt doar ficțiune, însă întotdeauna poartă cu ele un farmec aparte, ne ajută să cunoaștem strămoșii acelor locuri și să vedem lumea cu alți ochi.

Loc cu priveliște superbă aflat la 70 de metri deasupra mării și cu o energie incredibilă, Capul Kaliakra este la rândul lui, un astfel de loc în care își au obârșia mai multe legende. Dar înainte să ți le povestesc, să-ți spun câte vorbe despre

 Capul Kaliakra: istorie

Capul Kaliakra

Promontoriu colonizat inițial de tracii antici încă din secolul al V-lea î.Hr, apoi de greci, în secolul al IV-lea î.Hr., Kaliakra a devenit în Evul Mediu, un loc strategic de însemnătate majoră pentru toate imperiile și regatele care doreau control la Marea Neagră. A fost stăpânit, în diferite perioade, de Imperiul Bizantin, Regatul Bulgariei și Imperiul Otoman, iar ruinele cetăților și a altor construcții din acele vremuri se pot vedea și astăzi.

În secolul al XIV-lea, Capul Kaliakra a fost scena unei bătălii de anvergură între oștile bulgare și otomane. Bulgarii au fost înfrânți și, din nefericire, capul a rămas sub control otoman vreme de multe secole, perioadă în care a fost centru pescăresc și agricol foarte important.

În secolul al XX-lea, Capul Kaliakra a găzduit mai multe instalații și echipamente militare, inclusiv o bază navală și un aeroport.

Capul Kaliakra

În prezent, Capul Kaliakra este o rezervație naturală protejată, care găzduiește o mare varietate de floră și faună. Este, de asemenea, o destinație turistică populară, vizitatorii venind să exploreze siturile sale istorice și să se bucure de frumusețea sa pitorească.

Capul Kaliakra: legende

Ca în multe alte locuri din Bulgaria, și la Capul Kaliakra există multe legende fascinante, pe care localnicii le povestesc adesea. Din păcate, ele sunt destul de triste și de aceea se spune că locul încă suferă, parcă.

Capul Kaliakra

#1 

Una dintre cele mai vestite relatează povestea de dragoste tragică dintre o frumoasă bulgăroaică pe nume Kaliakra și un tânăr marinar.

După cum spune legenda, Kaliakra era fiica unui nobil bulgar care locuia într-o fortăreață de pe promontoriu. Era cunoscută pentru frumusețea și inteligența ei și era dorită de mulți pretendenți. Tânăra era îndrăgostită, însă, de un marinar care naviga pe apele Mării Negre.

Într-o zi, vasul marinarului a fost prins într-o furtună năprasnică în largul coastei Capului Kaliakra. Acesta a reușit să cârmuiască nava spre promontoriu, unde, văzându-l, Kaliakra și-a dat seama că iubitul ei era în pericol. Atunci ea a aprins un foc pe stâncă pentru a călăuzi nava spre siguranță.

Marinarul a reușit să ancoreze la țărm fără probleme, iar el și Kaliakra s-au reîntâlnit. Bucuria lor a fost însă de scurtă durată, pentru că legătura lor nu era pe placul tatălui Kaliakrei așa că a poruncit oamenilor săi să îl ucidă pe marinar.

Cu inima frântă, Kaliakra s-a aruncat de pe stâncă în mare, unde a devenit sirenă. Se spune că încă mai înoată în apele din largul apelor de la Capul Kaliakra, așteptându-și iubitul marinar să se întoarcă.

Capul Kaliakra

#2

O altă legendă legată despre Capul Kaliakra se referă la regele trac Lysimachus, despre care se spune că ar fi îngropat aici o comoară. Se spune că comoara ar fi păzită de o creatură magică cunoscută sub numele de Berbecul de Aur, care poate fi prins doar de o fecioară. Legenda vorbește despre o tânără care a prins Berbecul de Aur și a reușit să pună mâna pe comoară.

#3

Mai e și o altă legendă legată de Sf. Nicolae, sfântul patron al marinarilor. Sfântul fugea de turci și Dumnezeu întindea pământul sub picioarele lui ca să poată scăpa. Așa s-a format promontoriul. În cele din urmă, a fost capturat și decapitat. Acum există o capelă construită acolo, restaurată în 1993, simbolizând mormântul său. În acest loc, în timpul stăpânirii turcești, a existat și o mănăstire de derviși, despre care se spunea că păstrează moaștele sfântului turc Saru Sultuk.

#4

A patra, și cea mai cunoscută legendă despre acest loc este că pe aceste meleaguri, în timpul invaziei otomane, invadatorii au jefuit așezările locului, luând în detenție și 40 dintre cele mai frumoase fecioare din ținut, pe care le-au întemnițat pe Capul Kaliakra, în ultima peșteră, lăsându-le în grija unui paznic la intrare.

Fetele, adunate din sate diferite, nu se cunoșteau între ele, dar suferința lor comună le-a apropiat. Niciuna dintre ele nu dorea să fie necinstită de invadatori. De aceea au luat o hotărâre atât de curajoasă, dar atât de tragică. Cea mai curajoasă dintre ele le-a arătat singura cale pe care o putea vedea spre o fereastră aflată chiar deasupra mării. Le-a spus: “Pe acolo este salvarea, pe acolo ne va duce marea!” Deși speriate, au preferat să moară decât să ajungă pradă în mâinile ostașilor otomani.

Capul Kaliakra

Când soarele se înclina spre vest, fetele au înaintat cu îndrăzneală prin fereastra peșterii. În mijloc se afla cea mai curajoasă și mai frumoasă dintre ele. A făcut un pas spre fereastră, iar cele două rânduri de fete, ca niște aripi, au fluturat de o parte și de alta. Când ostașii le-au văzut, păreau un stol grațios de cocori, cu rochii vaporoase și brațe întinse, înălțându-se spre mare. Amețiți de vedere, niciunul nu s-a gândit să coboare după ele și să încerce să le salveze. Cele patruzeci de fecioare au căzut în mare și au pierit în apele scăldate în lumina asfințitului, păstrându-și nepătat numele și cinstea de fecioară. Rămâne una dintre cele mai triste legende din zonă și, de altfel, din întreaga țară.

Vigneta Bulgaria: Cât costă? Se va scumpi în 2024?

În amintirea loc, pe promontoriu azi e înălțat acest obelisc.

Capul Kaliakra – alte detalii

  • Capul Kaliakra este situat pe coasta bulgărească a Mării Negre, în apropiere de orașul Kavarna, în regiunea Dobrich. Dar și de Vama Veche 🙂
  • Promontoriul se întinde pe o lungime de aproximativ 2 km în largul mării și se ridică la o înălțime de 70 de metri deasupra nivelului mării.
  • Numele “Kaliakra” este de origine tracică și înseamnă “promontoriu frumos”.
  • Capul este o rezervație naturală protejată și găzduiește o largă varietate de floră și faună, inclusiv specii rare și pe cale de dispariție.
  • Capul Kaliakra are o istorie bogată, care se întinde pe parcursul a mii de ani, timp în care a fost locuit, printre alții, de traci, greci, bizantini, bulgari și otomani.
  • Într-una dintre peșterile de pe Capul Kaliakra există un muzeu în care puteți vedea multe descoperiri arheologice găsite în timpul săpăturilor în rezervație.
  • Capul este renumit pentru frumusețea sa naturală uimitoare, stâncile spectaculoase, țărmul stâncos și apele cristaline.
  • Capul Kaliakra este o destinație turistică populară, atrăgând vizitatori din întreaga lume, care vin să exploreze site-urile sale istorice, să se bucure de frumusețea peisajului și să se bucure de activități în aer liber, cum ar fi drumeții, pescuit și înot.
  • Unele dintre atracțiile notabile ale Capului Kaliakra includ Cetatea Kaliakra, ruinele bisericii medievale și vestigiile unui vechi sanctuar tracic.
  • De obicei, de sărbătorile naționale din Bulgaria, Capul Kaliakra este luminat superb de proiectoare puternice și devine un loc fabulos, care îmbină istoria veche cu romantismul mării.
  • Capul Kaliakra este, de asemenea, cunoscut pentru viața sa marină bogată, în apele din jurul Capului trăind diverși pești, delfini și foci.
  • Pe lângă ruine, pe promontoriu există și un restaurant unde se poate servi masa cu o priveliște panoramică superbă!Capul KaliakraIar recomandarea mea de sfârșit, e să faci în așa fel, încât să prinzi apusul acolo!

E fenomenal!Capul Kaliakra

=>Dacă vrei să afli mai multe informații inedite despre locuri, oameni și întâmplări din Bulgaria și ceea ce o leagă de România, hai în grupul Descoperă Bulgaria!