Bulgaria, o țară cu o istorie bogată și plină de și tradiții, adăpostește și o bogată cultură vinicolă și culinară, care încântă simțurile tuturor celor care o descoperă din această perspectivă.
Și ca să afli mai multe despre cum să experimentezi gusturile autentice, aromele și ospitalitatea bulgară, am stat de vorbă cu Ivaylo Katerski, fondator al proiectului Via Vino, care a adus laolaltă două dintre cele mai prețuite aspecte ale culturii bulgare – vinul și gastronomia – și le-a transformat într-o experiență unică pentru turiști în și din întreaga lume.

În acest interviu vom explora pasiunea, povestea și viziunea lui Ivaylo despre tururi vinicole și culinare, și vom descoperi cum Bulgaria devine, prin ochii săi, o destinație de neuitat pentru iubitorii de vin și mâncare de calitate.

Cine este Ivaylo Katerski? Ce ar trebui să știm despre tine?
M-am născut acum 43 de ani la Sofia, unde locuiesc împreună cu familia. Sunt economist de formație, vorbesc germană și engleză, țin mult la relațiile corecte și la onestitate. Iubesc călătoriile, sportul, marea, mersul cu bicicleta pe munte, mâncarea delicioasă și, bineînțeles, VINUL!
Ce este vinul pentru tine, când și cum s-a transformat în ocupația ta profesională?
Vinul pentru mine este o profesie, un hobby în timpul liber și o pasiune. Țin foarte mult la aceasta din urmă, pentru că o mare teamă a mea (de care mă feresc) este ca vinul să devină o rutină și doar o obișnuință de zi cu zi. Altfel, totul a început pas cu pas – sunt multe evenimente, momente de inspirație și oameni care m-au împins spre vin.
Am început să mă interesez mai serios de vin în urmă cu aproximativ 20 de ani – perioada în care începea să se producă cu adevărat vin bulgăresc modern și bun. Între timp, am absolvit câteva cursuri – precum WSET Level 3 Award in Wines și sunt, de asemenea, ghid turistic autorizat.
Povestește-ne despre Via Vino – când a apărut și cum reflectă acest proiect dragostea ta pentru vinul bun?
Acum aproape 10 ani, în capul meu s-au acumulat niște idei și planuri concrete. Am găsit oameni cu care împărtășeam aceleași păreri despre cum se face turism și nu numai – respectiv, Lyubo Popjordanov și ODISEEA-IN. Când spun toate astea, mă refer la turism de calitate, alternativ – opusul turismului de masă! Pentru că, pentru mine, aici se află avantajele competitive ale Bulgariei. Iar vinul și experiențele culinare se potrivesc perfect… Așa că – mi-am combinat dragostea pentru vin și călătorii într-una singură și am „pornit” pe drumul vinului – VIA VINO.
Ce este turismul viticol, cui se adresează? Doar cunoscătorilor?
Dacă trebuie să fim foarte preciși, turismul viticol reprezintă, prin definiție, vizitarea podgoriilor, a cramelor, a festivalurilor de vin și a evenimentelor pentru care degustarea vinului și/sau experimentarea elementelor caracteristice ale unei regiuni viticole sunt principalii factori de interes pentru vizitatori.
Tendințele globale arată că vinul și mâncarea sunt factorii care devin din ce în ce mai atractivi pentru călătorii care doresc să descopere esența, frumusețea și chiar cultura unei țări sau regiuni.
La a doua parte a întrebării – este pentru cunoscători? NU, NU și NU! Aceasta este o mare confuzie împotriva căreia „lupt”. Nu trebuie să fii expert în vinuri sau somelier pentru a veni într-un tur viticol. Este important să vrei să te distrezi, să descoperi vinuri interesante, să fii în compania unor oameni cu aceleași preocupări și chiar să vrei să înveți ceva. Condiția prealabilă este pur și simplu să te preocupe vinul și mâncarea de calitate!
Ajută vinul să cunoaștem mai bine Bulgaria și istoria ei? Cât de pregătită este Bulgaria pentru turismul viticol și ce oferă în acest sens?
Da, cu siguranță. Așa cum am spus mai sus – prin vin și mâncare putem descoperi Bulgaria într-un mod diferit, plăcut și foarte gustos. Știu că în România, țara noastră este cunoscută în principal pentru mare, Balcik, Veliko Târnovo, Ruse, schi… Dar, credeți-mă, există mult mai mult. În plus, Bulgaria are o istorie de mii de ani, vedeți comorile de aur ale tracilor, uitați-vă în curțile caselor – în fiecare dintre ele există viță-de-vie!
Altfel, Bulgaria este pe drumul cel bun – există acum peste 90 de crame deschise pentru turismul viticol, există regiuni viticole active, destinații viticole și, poate cel mai important, avem vin minunat! Mai cred că statul va sprijini din ce în ce mai activ acest tip de turism.
Ce face ca tururile de vin pe care le organizezi, să fie speciale?
Atenția personală pentru fiecare oaspete al meu (nu turist!), atenția la detalii, grupurile mici, selecția precisă a locurilor pe care le vizităm (crame, hoteluri, restaurante).

Care sunt vinurile locale care nu lipsesc de la degustările pe care le organizezi? Prin ce se deosebește o degustare la o cramă de alta?
Vinurile care sunt întotdeauna prezente sun cele din soiuri locale – Mavrud, cele de Melnik, Gamza, Misket, Dimyat… Acestea sunt vinurile pe care 99% dintre oaspeții mei străini și majoritatea bulgarilor cu care împărtășesc emoțiile vinului, le caută. Acestea sunt vinurile care reflectă în mod optim terroir-ul local, tradițiile, cultura, dacă vreți. Aceasta este, de asemenea, și o tendință globală. Deși vinificatorii bulgari fac, de asemenea, vinuri minunate din soiuri internaționale. Și să nu uităm că 1/3 din podgoriile din țara noastră sunt de Cabernet, Sauvignon și Merlot.
Altfel, fiecare degustare este unică, deoarece oamenii din spatele etichetelor sunt unici. De aceea, la cramele pe care le vizităm, țin întotdeauna să ne întâlnim cu astfel de oameni inspirați, interesanți și dedicați!
Ce tururi viticole urmează să organizezi? Ai un calendar prestabilit sau programul depinde și de solicitările pe care le primești?
În ceea ce privește tururile în Bulgaria pentru bulgari, în ultima vreme sunt mai multe tururi “la cerere” – de la prieteni, companii, evenimente corporate.
Bineînțeles, lucrez și cu turoperatori străini pentru care avem tururi planificate în Bulgaria, iar cum lucrăm la agenda pe 2024.
Recent am fost în Serbia, România, Moselle, Sicilia… În septembrie urmează Portugalia (în parteneriat cu USIT Colours), iar grupul s-a format cu aproape 2 luni înainte de plecare. Eu anunț un anumit număr maxim de locuri și țin foarte mult la grupurile mici, ca să putem vorbi, împărtăși părerile și experiențele prin care trecem. Și, deși mă confrunt adesea cu alegeri dificile și cu dorința oamenilor, chiar a unor cunoștințe, de a se alătura unui tur după ce grupul se umple, sunt absolut intransigent în această privință. De aceea, cu riscul de a deveni enervant, invit oamenii de câteva ori, cât timp grupul este “deschis”, pentru a nu avea supărați mai târziu. Pentru anul următor, mai am în plan și alte destinații europene interesante.

Cum arată toamna viticolă în Bulgaria? Ce și unde vor avea loc festivaluri sau evenimente dedicate vinului?
Aici voi aduce vorba despre Asociația Bulgară a Profesioniștilor în Vinuri (BAWP), unde sunt membru al Consiliului de Administrație și coordonator al grupului de lucru Turism viticol. Eu și colegii mei am realizat primul calendar de evenimente vinicole din istorie – reunind toate cele bine-cunoscute până acum, și actualizându-l constant pe măsură ce apar altele noi. Ce poate fi bine decât asta?!
Toamna în Bulgaria este momentul Zilei Internaționale a Mavrudului – din nou o inițiativă a noastră (a BAWP), pe care o vom sărbători din nou în mod simbolic la 26 octombrie și care este dedicată vinurilor de calitate din toate soiurile locale, nu doar Mavrud!
În plus, pregătim 4 festivaluri ale vinului în diferite orașe – la Sofia (30.9.-1.10.), Veliko Târnovo (7-8.10.), Varna (14-15.10.) și Plovdiv (21-22.10.). Sunteți bineveniți!
Ai vizitat crame din România. Care sunt vinurile care ne leagă, și care sunt cele care se deosebesc, totuși?
Da. Și aici vreau să vă felicit pentru vinurile bune pe care le faceți. Și care sunt mult mai bune decât vinurile semidulci din trecut cu care mulți bulgari asociază România! Cunosc Dealu Mare mai în detaliu, am gustat vinuri albe minunate și complexe din Transilvania, vreau să cunosc mai bine Moldova “românească” și să nu uităm de apropiata noastră zonă Drăgășani, care are câteva locuri minunate ca destinații de turism viticol.
În București aveți niște baruri de vin excelente – Corks, Pâine și Vin, Uva…
Dar cel mai important lucru pe care vreau să-l spun aici este că e mare păcat că nu ne cunoaștem vecinii. În Bulgaria găsești vinuri din cealaltă parte a lumii, dar dacă te duci să cauți, să zicem, vin românesc, turcesc sau sârbesc, îți va fi foarte greu. În România, parcă e la fel. De aceea am început o serie de tururi numite Comorile vinicole din Balcani, tocmai pentru că asta reprezintă vinurile din Balcani.
Pentru întrebări suplimentare sau solicitări de tururi vinicole, unde te găsim?
Prin telefon cu Viber, WhatsApp – +359887318546, prin e-mail/site web: ivaylo@via-vino.com.
De asemenea, sunteți bineveniți să vă alăturați grupului meu de Facebook VIA VINO: https://www.facebook.com/groups/1691115454496562
Sunt în legătură permanentă cu colegi din România – experți în vinuri și touroperatori specializați, așa că sperăm ca în curând să arătăm iubitorilor români de vin, cât de atractivă, plăcută și „gustoasă” este Bulgaria!