Arome de Bulgaria: Șarena sol – sarea care nu e doar sare - By Julia Arome de Bulgaria: Șarena sol – sarea care nu e doar sare - By Julia

Arome de Bulgaria: Șarena sol – sarea care nu e doar sare

În Bulgaria, unul dintre gusturile copilăriei este cel de pâine prăjită, unsă cu unt și presărată din belșug cu șarena sol – condimentul pestriț, sărat, aromat, care face totul să pară mai bun.

Ce este șarena sol?

Un amestec tradițional de sare și condimente și/sau plante aromatice uscate sau proaspete cu rețete care variază de la o regiune la alta, de la o gospodină la alta. Mai nou, de la o companie la alta.

În bulgară, „șarena sol” înseamnă „sare multicoloră/pestriță”, dar în realitate este mult mai mult – e esența gustului autentic bulgăresc.

La prima vedere, sarea asta aromată pare o joacă: pui sare, boia de ardei, puțin cimbru și ce-ți mai pică în mână, și gata. Nimic mai simplu, nu?

Dar asta, doar până guști câteva variante. Atunci realizezi că, de fapt, în spatele aparentului haos de arome și culori se ascunde o chimie fină a gustului. Nu trebuie să fii bucătar de top ca s-o pregătești, dar ai nevoie de nas fin și mână sigură. Să știi câtă sare să pui, câtă boia de ardei dulce să domolești cu cimbru, chiar și  ce proporție de semințe de prăjite măcinate să adaugi.

Semințe prăjite măcinate?

Da, pentru că una dintre cele mai vechi variante de „șarena sol”, păstrată în memoria gustului bulgăresc, conține un amestec surprinzător: semințe de dovleac prăjite și măcinate fin, boia de ardei dulce, cimbru, porumb copt zdrobit, și sare.

Prezența dovleacului și a porumbului poate părea neobișnuită într-un condiment, dar tocmai aceste ingrediente îi dau un caracter rustic, profund și neașteptat, cu o textură ușor crocantă și o aromă  și simțire de foc de vatră.

Greu e, dacă nu imposibil, să spui că există o singură rețetă

E greu — dacă nu imposibil — să spui că există o singură rețetă „oficială” de șarena sol bulgărească. Adevărul e că acest condiment are atâtea variante, câți bucătari, sate sau bunici există.

Poate fi ceva extrem de simplu de preparat– doar sare și piper roșu – sau dimpotrivă, o compoziție complexă, amețitor de parfumată, în care se întâlnesc ierburi uscate, semințe prăjite și condimente dozate cu instinct și experiență.

Cu trecerea anilor, firesc, rețetele de șarena sol s-au îmbogățit și diversificat. Pe lângă ingredientele de bază, tot mai multe gospodine au început să adauge verdețuri aromate precum pătrunjel, mărar, cimbru, busuioc, oregano, rozmarin, ba chiar și smardala – o plantă cu gust intens, asemănător usturoiului sălbatic.

Iar pentru iubitorii de arome picante, tentația de a adăuga un strop de iuțeală a fost de neoprit. Așa au apărut variantele mai îndrăznețe, cu boia de ardei iute sau ardei iute uscat, care dau condimentului o personalitate și mai puternică.

În fond, șarena sol e un univers de gusturi, mereu deschis la interpretări, o rețetă care prinde gust din mâna celui care o face, un condiment care nu lipsește de pe mesele bulgarilor, deseori fiind folosită pentru a da savoare mâncărurilor gătite – supe, tocănițe, legume sau chiar preparate din carne.

Iar asta o transformă într-un ingredient versatil care dă profunzime și caracter oricărei rețete tradiționale bulgărești.


Vrei să afli mai multe despre Bulgaria și tot ceea ce o leagă de România? Ne găsești Facebook, pe Linkedin și în grupul Descoperă Bulgaria!