Sozopol – orașul cu toate ingredientele necesare să fie cel mai boem oraș din Bulgaria: istorie antică cu ruine de cetate, strădute mici, pavate, plaje însorite, hoteluri și terase cu vedere la munți, mare și stânci, viață de noapte, port de yach-turi.
Și artă. Multă, multă artă. Cu galerii, expoziții, artiști, pictori. Și cel mai iubit și mai iubit festival al artelor în Bulgaria, Apollonia Festival of Arts.
Amplasare
Sozopol se află la 34 dе km de Burgas, 69, de Nessebar, 348 de București și reprezintă o formațiune de peninsule mai mici aflate în Golful Burgas, înconjurată de stânci, faleză înaltă și alte insule.
Legenda
Legenda spune că Zeus, zeul suprem grecesc al cerului, al tunetului și al fulgerului, s-a îndrăgostit de o simplă muritoare. Din această dragoste s-au născut trei fete – Siza, Agatha și Viza.
Fetele au crescut și au devenit tinere fecioare. Într-o zi, Zeus s-a înfuriat foarte tare pe fiicele sale și le-a alungat din Olimp.
Cele trei surori s-au despărțit și fiecare a plecat pe drumul ei. Prima, Siza, a fondat orașul Sozopol, Agatha – Agatopol (Ahtopol) și Viza – Urdoviza (Kiten).
Istoric
Sozopol este cel mai vechi oraș de pe litoralul bulgăresc, fiind fondat în jurul anului 610 î.Hr. sub numele Anthea. Mai târziu numele i-a fost schimbat în Apollonia, de către coloniștii greci.
În perioada antică târzie, orașul a fost redenumit Sozopolis. În timpul stăpânirii otomane, orașul se numea Sizebolu sau Sizeboli. Actualul nume i-a fost atribuit după Eliberarea de sub dominația otomană.
O istorie bogată în epoci, în întâmplări, în religii și etnii, care și-a lăsat amprenta și asupra dezvoltării și arhitecturii orașului, partea frumoasă fiind că a păstrat câte ceva din toate aceste epoci.
În 1974, partea veche a orașului Sozopol a fost declarat rezervație arhitecturală și arheologică sub numele de “Vechiul Sozopol”. Acesta cuprinde peste 180 de case din epoca Renașterii bulgare, ridicate între mijlocul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, unele dintre ele fiind declarate monumente ale culturii.
Ce se poate vizita?
Orice îți doreșt: ruine de cetate, biserici și capele, muzee și case tradiționale transformate în muzee dau un farmec aparte orașului.
Complexul arhitectural-istoric “Zidul sudic și Turnul cetății”
Fortăreața a fost construită la mijlocul secolului al V-lea și este alcătuită din patru cuburi de calcar. Zidurile au fost distruse când romanii au cucerit orașul.
În afară de cetate, au fost descoperite o fântână antică, construită în secolele IV-III î.Hr. și un imens depozit de cereale, singurul păstrat în Bulgaria din acea perioadă (secolele V-V).
Casa Kurdilis
Aceasta este o casă veche de peste 200 de ani, iar primul proprietar a fost un grec pe nume Kourdilis. Astăzi găzduiește Muzeul Etnografic, unde puteți viziona exponate vechi de peste 150 de ani.
Casa Kurtidi
Casa lui Kurtidi (cunoscută și sub numele de Hanul Tracului)
Astăzi, în această casă, puteți vizita o expoziție de țesături, îmbrăcăminte și meșteșuguri din zona muntelui Strandzha, aflat în acestă zonă.
Biserica „Sf. Fecioară Maria”
Biserica a fost zidită în secolul al XV-lea din piatră tăiată și fortificată cu brâuri de lemn, fiind săpată în pământ, deoarece ultima sa reconstrucție a avut loc în timpul stăpânirii otomane, când bisericile trebuiau, prin lege, să nu depășească o anumită înălțime.
Biserica “Sfântul Zosima”
Aceasta a fost înălțată în anul 1857 și poartă hramul Sfântului Zosima din Sozopol, considerat sfântul ocrotitor al orașului. Un fapt interesant este că în Evul Mediu, pe locul unde se află acum biserica Sfântului Zosima, a existat o altă biserică.
Orasul-stațiune Sozopol este inconjurat de mai multe insule (5 la numar), fiecare dintre acestea cu o poveste aparte.
Insule din apropiere
- insule cu povești incredibile înconjoară orașul-stațiune Sozopol, Insula Sf Sfantul Ivan, Insula Sfantul Petru, Insula Sfantul Toma, Insula Sfantul Kirik, Insula Sfanta Anastasia
Insula Sfânta Anastasia
Insula Sfânta Anastasia este situată la aproximativ 14 km de orașul Sozopol. Aici poți vedea formațiunile stâncoase spectaculoase numite “Ciuperca”, “Dragonul”, “Corabia piraților pietrificată”, “Poarta Soarelui”, sculptate de puterea valurilor mării.
Legenda spune că, de-a lungul secolelor, multe nave de pirați au încercat să cucerească și să jefuiască insula. Când erau aproape de țărm și aproape gustaseră victoria, marea s-a dezlănțuit cu o forță nemaiîntâlnită și s-au dezlănțuit furtuni furioase. În felul acesta păzea marea insula de oaspeți nepoftiți. Când prima navă de pirați a reușit să acosteze pe țărmurile insulei, aceasta a rămas pietrificată.
Mănăstirea Sfânta Anastasia Farmacolitria (Tămăduitoarea) situată pe insulă a fost incendiată și atacată în repetate rânduri. A rezistat până în 1923, când a fost transformată în “Alcatrazul bulgăresc”. 132 de comuniști și agricultori au fost încarcerați aici, alcătuind împreună cu lagărul de la Belene Gulagul bulgăresc.
În perioada comunismului era locul de întalnire al nomenclaturii intelectuale comuniste.
În larg, in apropiere de Sozopol, se găsește Insula Sf. Ioan, astăzi o rezervație naturală nelocuită ce acoperă 650 hectare. O puteți vizita cu barca pe cheiul Kraibrejna (intrarea este cu plată) și puteti privi păsările sau puteți explora ruinele unei mănăstiri bizantine. Aceasta este cea mai mare insulă în apele teritoriale bulgărești ale Mării Negre. În trecut, insula a fost un adăpost al piraților care atacau corăbiile negustorilor, iar în apele de lângă insulă se găsește Pădurea de piatră.
Apollonia Festival of Arts
În fiecare an, la începutul lunii septembrie, Sozopol găzduiește Festivalul Internațional de Artă Apollonia, care reușește să atragă, an de an, artiști și iubitori de artă atât din Bulgaria, cât și din alte țări. Au loc concrete, expoziții, recitaluri de muzică, premiere de filme și teatru, seri de poezie.
Plaja Kavatsi organizează seri bulgărești cu spectacole dintre cele mai diverse, printre se numără și dansul nestinarilor pe cărbuni încinși sau programe folclorice cu instrumente tradiționale.
Anul acesta, între 28 august și 5 septembrie, va avea loc cea de-a 38-a ediție a festivalului.
Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe rețelele de socializare și citește în continuare Hotelul Grifid Vistamar, Nisipurile de Aur: 9 motive să alegi camerele Concept
********
=>Dacă vrei să afli mai multe informații inedite despre locuri, oameni și întâmplări din Bulgaria, hai și tu, și adu-ți și prietenii, în grupul Descoperă Bulgaria!
=>Dacă scrii despre Bulgaria și vrei să-ți publicăm un articol, trimite textul la i.bahovski@myro.biz. Te-aștept!