nestinari nestinari

Nestinarii și dansul pe cărbuni încinși – tradiție, credință și mister

Să treci prin foc într-un echilibru perfect între lumea reală și lumea spiritelor.

Ritualul se numește „nestinarstvo”, dansatorii sunt „nestinari” – adoratori ai  focului care, într-o cunoaștere venită, parcă, de altundeva, intră în armonie cu ei înșiși, cu focul, cu soarele și stelele, cu apa și natura.

Cu icoana Sf. Constantin și Elena în mâini, nestinarii dansează cu picioarele goale pe cărbunii încinși până când tot jarul devine cenușă.  

nestinari

Tradiția – ce se întâmplă pe 03 iunie

În dimineața zilei 3 iunie, Sf. Constantin și Elena pe rit vechi, sătenii acoperă icoanele cu pânză și le duc la cel mai apropiat izvor sfânt, numit aghiazmă.  Acolo icoanele se binecuvântează și tămâiază în ritm de tobă și cimpoi, iar oamenii se spală cu apa de izvor, considerată-a fi tot anul, vindecătoare.

Procesiunea continuă până la paraclis unde se țin icoanele până seara, iar nestinarii se pregătesc cu rugăciuni, pentru ritual.

La apusul soarelui, în piața satului, se aprinde un foc mare, întreținut, zice legenda, de cel mai bătrân nestinar, bărbat sau femeie, care nu mai dansează.

nestinari

Spre seară, în jurul focului arzând, sătenii se strâng în cerc și fac o horă până când focul se stinge și rămâne doar jarul care este apoi, întins cu grebla.

nestinari hora
nestinari foc

Ăsta-i momentul în care nestinarii, pe ritm de tobă sacră și cimpoi, pășesc desculț pe cărbunii aprinși, cu icoanele lipite de piept. Ca într-o magie, dansatorii, întâi se-nvârt de trei ori în sens invers acelor de ceasornic. Apoi traversează jarul, dintr-un colț în altul, trec unii pe lângă alții fără să se privească sau să-și taie calea. Sunt conectați prin foc și icoane, la zei și spirite.

Credința spune că unii dintre dansatori ating o stare de transă religioasă, de aceea nu simt durere și nu își ard tălpile. În timpul dansului, ei scot țipete ascuțite de patimă și jale, deseori făcând chiar profeții.

nestinari constanti si elena
Foto: bulgariatravel.org

Scurt istoric – când și cum a apărut dansul nestinarilor

Ritualul nestinarilor este unul dintre cele mai vechi obiceiuri bulgărești, a cărui obârșie se pierde în negura istoriei. Unii asociază apariția sa cu festivalurile dionisiace, alții cu tracii și cu cultul lor solar. Acest obicei era deosebit de răspândit la începutul secolului al XX-lea în satele bulgare și grecești din Tracia de Est, unele dintre ele trecând în granițele Bulgariei după 1913, altele în Turcia. Populația greacă rămasă în Turcia s-a mutat în Grecia și a dus cu ea acest ritual.

În prezent, în Bulgaria, obiceiul autentic al nestinarilor s-a păstrat doar într-un singur sat din muntele Strandja – satul Bulgari. În trecut, obiceiul era practicat și în alte sate din Bulgaria și Grecia – Brodilovo, Kosti, Gramatikovo, Slivarovo, Kondolovo.

Potrivit unor istorici, ritualul ar fi unul pur păgân, dar purtarea de icoane, tocmai al Sf. Constantin și Elena,  contrazice această afirmație.

Nestinarii au fost supuși la persecuții în 1913, iar în perioada comunistă, după 1941, li s-a interzis să mai practice acest ritual, care a fost reluat abia la începutul anilor 1990. În 2009, a fost înscris în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.

Dansul pe cărbuni – atracție turistică

În prezent, acest ritual a căpătat un aspect comercial, multe restarurante de la mare, și nu numai, pot fi văzute momente artistice de dans pe cărbuni încinși

Deși sunt atractive și imită dansul original, acestea nu au de-a face cu tradiția care, în prezent, poate fi văzută numai în satul Bulgari din muntele Strandhza, pe data de 3-4 iunie.

Doritorii, însă, trebuie să-și găsească din timp cazare, acolo nefiind o zonă care abundă în pensiuni sau hoteluri.

Știați că?

✔️ După dans, nestinarii nu au nicio rană pe picioare. Acesta este unul dintre cele mai mari mistere, în care constă magia acestui ritual.

✔️ Spre deosebire de prezent, când ritualul durează o zi, în trecut durata dansurilor era de șapte zile.

✔️ Straniu este și faptul că obiectele căzute în foc, cum ar fi prosoape, nu ard. Martorii susțin că auexistat chiar și cazuri în care unii nestinari au căzut în foc, s-au ridicat și au continuat dansul fără nicio urmare. Nestinarii nu-și pot explica darul lor și îl definesc ca fiind primit de la sfinți.

✔️ Oamenii din satul Bulgari, cred în puterea credinței. Ei cred că nu poți învăța să dansezi dacă nu te-ai născut pentru a fi un nestinar. De asemenea, ei socotesc că Dumnezeu îi ocrotește pentru că sunt buni și nu doresc răul nimănui. Antrenamentul spiritual, picioarele reci și muzica monotonă a tobei și a cimpoiului îi ajută să intre în transă pentru un dans reușit.

✔️ Deși este considerat a fi un ritual bulgăresc, un dans similar poate fi întâlnit și la alte popoare, în India, Japonia și China, în Algeria, Maroc, Asia Mică, Siberia, Africa și pe unele insule din Pacific.

✔️ Nestinari Nunantakuri din Antarctica, sunt numite după ritualul folcloric bulgar al nestinarilor.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe rețelele de socializare și citește în continuare Koprivștița (Koprivshtitsa), rezervație istorică și arhitecturală

********

=>Dacă vrei să afli mai multe informații inedite despre locuri, oameni și întâmplări din Bulgaria, hai și tu, și adu-ți și prietenii, în grupul Descoperă Bulgaria!