
Vara și zilele ei calde s-au terminat, dar nu și opțiunile de turism în Bulgaria. Cu multitudinea de resurse naturale și cu cele peste 225 de izvoare cu ape minerale, vecina noastră de la sud de Dunăre, este una din destinațiile de top în Europa pentru turismul de SPA și balneologie, disponibile pentru turiști pe toată durata anului, indiferent de anotimp.

Cele mai multe izvoare se află în partea de sud a țării- 148, în timp ce în nordul țării numără 77 de izvoare. Cele mai multe dintre ele au apă fierbinte, dar sunt și izvoare cu apă rece, iar localitățile din care izvorăsc sunt amplasate atât la mare, cât și la munte. Pe lângă natura bogată în relief, priveliști și obiective turistice naturale și aer curat, aceste locuri oferă și experiențe turistice deloc de neglijat – diferite tipuri de cazare, gastronomie locală, opțiuni de petrecere atât activă, cât și relaxantă a timpului.
Azi am decis să-ți povestesc despre un astfel de loc inedit, cu ape minerale calde, situat la munte, într-un cadru natural feeric dat de prezența muntelui Rila.

Este vorba de orașul- stațiune balneară Sapareva Banya, în traducere „Baia Sapareva” cunoscută și ca ”Islanda din Balcani”.
De ce spun asta? Pentru că acolo se află izvorul cu cea mai caldă apă din Europa continentală. E denumit ”gheizerul din Balcani”, este simbolul orașului, are 103 grade, izvorăște de la o adâncime de 73 de metri și țâșnește uneori și până la 18 metri înălțime.

Izvorul se află chiar în centrul stațiunii, iar ansamblul arhitectonic din jurul său a tot suferit modificări, l-am văzut în poze arătând diferit. Din păcate, când am vizitat stațiunea în această vară, era în renovare. Am reușit să prind în fotografie doar vaporii de apă din jurul lui.

În jurul gheizerului este amenajat un parc drăguț, cu spații verzi, alei și o mică scenă pentru evenimente în aer liber. E un loc pe care localnicii și turiștii cu copii îl preferă pentru plimbări și admirat priveliștea spre munți.
Pe lângă faptul că este fierbinte, apa care provine de la acest izvor are și proprietăți terapeutice, care au fost descoperite încă din antichitate de tracii care au întemeiat aici o localitate denumită Germaneya, ceea ce în limba tracă, susțin oamenii de știință, înseamnă ”apă fierbinte”.

Ruinele vechii așezări tracice au fost descoperite în anul 1950, când au început săpăturile pentru construcția unui sanatoriu în localitate. De-atunci, practic, a început dezvoltarea balneoterapiei în localitate, care dispune acum de băi publice moderne, dar și de hoteluri de SPA și wellness cu dotări de ultimă generație. De asemenea, turiștii se pot caza și în pensiuni și mici hoteluri de familie.

Stațiunea este în plină dezvoltare și mai poți întâlni clădiri nefinalizate sau în construcție, ceea ce poate deranja ochiul, însă zic eu, să ne uităm dincolo de ele și să vedem natura, opțiunile de drumeții pe traseele montane din apropiere, multitudinea de izvoare, cascade și lacuri glaciare din zonă.

Dar înainte de astea, hai să-ți răspund la câteva întrebări!

Unde se află Sapareva Banya?
Păi la 480 de km de București, 80 de km după Sofia! ”Pffuu! Ce mult!” o să-mi spui!
Nici eu nu spun că-i puțin, iar destinația ți-o recomand pentru:
-un weekend prelungit
sau
– în continuarea vacanței de vară din Grecia. E fain tare să combini marea cu muntele.
sau
– după vacanța de ski la Borovets, cea mai veche stațiune de munte, aflată foarte aproape, la numai 30 minute distanță
Pont: poți petrece chiar vacanța de ski la Sapareva Banya. Asta fac tot mai mulți bulgari, pentru că drumul este foarte bun și practic, în 30 de minute ajungi la pârtia de ski din Borovets, unde însă nu ai ape termale și atâtea piscine și opțiuni de SPA after-ski.

Ce poți face în Sapareva Banya?
Păi te poți plimba prin stațiune, dar și prin sat – partea veche a localității. Peste tot dai peste case vechi, clădiri frumoase, frumoase, îngrijite, o bucurie pentru ochi.
Însă cea mai impresionantă este Biserica medievală Sf. Nicolae – principalul obiectiv cultural- istoric al localității.
Construită în sec. XII- XIII, din păcate păstrează fragmente din picturile interioare, însă acest lucru nu-i știrbește deloc imaginea pitorească.
Tot în stațiune poți petrece timpul la parcul acvatic Kotva, aflat în centrul stațiunii: 3000 de metri pătrați de piscine exterioare, interioare, piscine și locuri de joacă pentru copii, câteva jacuzzi, bazine cu sare. Toate cu apă termală caldă, deschise pe durata întregului an.
Ce poți vizita în zonă?
În afara stațiunii poți face drumeții pe munte. Există o multitudine de trasee montane marcate, pe care dacă le parcurgi, întâlnești cascade, izvoare, priveliști panoramice încântătoare.


La aproximativ 30 de km de Sapareva Banya, se află o altă stațiune montană Panichishte, situată la o altitudine de 1350 m, stațiune care oferă multiple oportunități de turism atât pe timp de iarnă, cât și de vară.

La încă alți 10 km de Panichiște ajungi la telescaunul care duce turiștii la unul din cele mai populare și mai interesante obiective turistice naturale din Bulgaria, aflat pe muntele Rila: cele 7 lacuri glaciare Rila, situate la o altitudine între 2100 și 2500 de metri.

De asemenea din Sapareva Banya poți vizita și unul dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult din Bulgaria, Mănăstirea Rila.

Unde mănânci și te cazezi?
Stațiunea abundă de restaurante, cu specific local, dar și internațional. Cafenele și cofetării găsești peste tot, iar pentru cazare ai la dispoziție vile, pensiuni, sau hoteluri cu facilități moderne de SPA și balneo.
Eu m-am cazat la „5 Elements Balneo and SPA”, un hotel nou, de 4 stele, unde mi-a plăcut foarte mult. Și foarte curând voi publica un review al acestuia. Tu, doar, stai aproape!



Cam astea am avut să-ți spun eu despre Sapareva Banya, îți doresc s-ajungi acolo și m-aș bucura să-mi spui cum ți-a fost și ce locuri noi ai mai descoperit.
Și nu uita că Bulgaria este o destinație minunată de ape termale și minerale și că există și alte stațiuni în care poți practica turismul de SPA și medical.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe rețelele de socializare și citește în continuare
„5 Elements Balneo & SPA” – hotel din stațiunea cu ape termale calde, Sapareva Banya. Review
Rila, cel mai înalt munte din Bulgaria: 2925 m, vârful Musala