Primul hotel imprimat 3D din lume este deja în construcție!
Imprimanta 3D arată ca oricare alta, cu excepția faptului că are dimensiunile unei macarale. Strat cu strat, instalația modelează un hotel în mijlocul deșertului texan, relatează Reuters.
“El Cosmico, un hotel și un camping care funcționează deja la periferia orașului Marfa, se extinde, construind 43 de noi camere de hotel și 18 case pe 40 de acri. Construcția se face însă cu ajutorul unei imprimante 3D, în loc de metoda tradițională.
Acesta va fi primul hotel imprimat în 3D din lume, afirmă proprietarul El Cosmico, Liz Lambert, și partenerii din spatele proiectului, compania de imprimare 3D Icon (ICON) din Austin, Texas, și studioul de arhitectură Bjarke Ingels Group.
În opinia lui Lambert, tehnologia permite o creativitate fără precedent. Camerele construite cu ajutorul acesteia pot încorpora elemente arhitecturale care, în mod normal, ar fi prea costisitoare pentru a fi reproduse la scară largă cu metodele tradiționale de construcție, mai spune ea.
Pereții de 3,7 metri înălțime ai primelor două apartamente care urmează să fie construite sunt rotunjiți, colorați în bej. „Acestea sunt „construite” de imprimanta uriașă Vulcan a lui Aiken, care are 14,2 metri lățime, 4,7 metri înălțime și cântărește 4,75 tone.
„Cerneala” imprimantei uriașe este un material special pe bază de ciment numit Lavacrete, un amestec brevetat care ar trebui să ofere rezistență, scalabilitate la prețuri accesibile și «imprimabilitate».
Pe termen lung, construcția prin imprimare 3D ar putea înlocui unele locuri de muncă calificate, notează Milad Beasley, om de știință și lector la Universitatea Charles Darwin din Australia.
Se estimează că extinderea El Cosmico va fi finalizată în 2026, iar cazarea în noile camere va costa între 200 și 450 de dolari pe noapte.
Sursă foto: iconbuild.com
Despre imprimarea 3D de clădiri
Imprimarea 3D de clădiri este o tehnologie inovatoare care folosește imprimante de mari dimensiuni pentru a construi structuri arhitecturale direct din materiale precum beton sau plastic reciclat. Procesul implică adăugarea strat-cu-strat a materialului, conform unui design digital, pentru a crea pereți, podele și alte elemente structurale. Această metodă reduce semnificativ costurile și timpul necesar construcției, oferind totodată mai puține deșeuri și un impact ecologic redus.
În plus, imprimarea 3D permite flexibilitate în design, permițând forme organice și geometrii complexe care sunt dificil de realizat prin metodele tradiționale. În prezent, tehnologia este utilizată pentru case, clădiri industriale și infrastructură publică, fiind testată și pentru construcții în condiții extreme, cum ar fi pe alte planete, în proiecte de colonizare spațială. În concluzie, imprimarea 3D de clădiri deschide noi posibilități în domeniul construcțiilor, având potențialul de a revoluționa industria.