la picnic in Bulgaria la picnic in Bulgaria

Picnicuri tematice în locuri încântătoare organizate de patru prieteni bulgari

Picnicuri tematice în locuri încântătoare organizate de patru prieteni bulgari - By Julia
Picnicuri tematice în Bulgaria

Interviu cu Adriana Stefanova – unul dintre cei patru bucătari și co-organizator al weekend-urilor tematice pentru Ruslan Yordanov/ Bgtourism.bg

Bună ziua! Cum și când s-a născut ideea de a organiza picnicuri tematice? Care este scopul?


Încă de acum doi ani, am început să organizăm cu prietenii petreceri și picnicuri tematice pentru cercul  nostru de prieteni, apoi s-a născut și ideea de a le transforma  într-o afacere, pentru a putea împărtăși emoțiile plăcute cu un grup mai larg de persoane. Noi ne simțim foarte bine și ne bucurăm pe parcursul întregului proces – de la ideea unui anumit picnic, trecând prin planificarea meniului, alegerea locației și a muzicii, pregătirea mâncării și, în special, în timpul desfășurării la fața locului. Dorim ca și alte persoane să simtă această stare de spirit.

Picnicuri tematice în locuri încântătoare organizate de patru prieteni bulgari - By Julia

Cu cine realizați evenimentele culinare în aer liber?

Suntem patru prieteni, foști colegi în urmă cu mulți ani, care am reușit să ne păstrăm prietenia de-a lungul timpului și să ne consolidăm încrederea reciprocă.

Cum alegeți locația pentru desfășurarea picnicurilor?

Unul sau doi dintre noi cutreieră împrejurimile Sofiei în căutarea unui loc adecvat pentru fiecare picnic. Acum, vor urma picnicuri portugheze și spaniole, pe care le vom organiza într-o poiană mare a unei curți din afara orașului, întrucât cele două evenimente se vor încheia cu proiecții de filme sub cerul înstelat și în acest scop, existența energiei electrice are o importanță esențială.

Cum decurge un picnic tematic?

Echipa noastră pleacă de la Sofia dis de dimineață, ajungem la locația aleasă și începem pregătirea – aranjăm bufetul suedez, finalizăm prepararea hranei, întindem hamacele, păturile de picnic, barul improvizat, decorăm locul, testăm sonorizarea.

Când oaspeții încep să sosească, la locație sunt întâmpinați cu o băutură de „Bun venit“, servirea aperitivelor, muzică tematică plăcută și patru gazde zâmbitoare. În timp ce discutăm și ne distrăm, servim treptat următoarele feluri de mâncare.

Acestea pot fi și picnicuri în mijlocul naturii, însă noi servim mâncarea și băuturile în porțelan, pahare de sticlă și tacâmuri adevărate, nu doar pentru că ținem la atmosfera creată de o masă frumoasă, ci și pentru că ne străduim să limităm la minim folosirea materialului plastic.

Toate deșeurile rezultate le adunăm și  aruncăm selectiv, iar deșeurile organice se compostează. Când sosește ora închiderii, oaspeții pleacă, iar noi începem să strângem și să curățăm.

Se organizează ușor un astfel de eveniment în aer liber? Vă limitează cumva asta,  creativitatea? Faceți compromisuri în privința meniului?

Meniul se planifică foarte atent, astfel încât să fie adaptat condițiilor din natură și să aibă o calitate fără compromisuri. O parte din alimente o aducem gata pregătită în recipient gen termos pentru alimente, o altă parte o pregătim pe loc.

Activitatea în natură are particularitățile sale și este foarte diferită de întâmpinarea oaspeților într-un restaurant cu bucătărie profesională, însă aceasta este și o latură a distracției: oaspeții să experimenteze un picnic în aer liber cu mâncare  de restaurant, la un nivel înalt.  

Atmosfera degajată, aerul curat și atitudinea prietenoasă se simt – la început, cuplurile sau grupurile nu se cunosc între ele, iar la final, toți pleacă cu prieteni între ei și cu noi!

Picnicuri tematice în locuri încântătoare organizate de patru prieteni bulgari - By Julia

Există o limită a numărului de oaspeți?

Tinem la atmosferă și acest fapt impune limitarea numărului de oaspeți. Pentru diferite picnicuri stabilim limite care variază între 20 și 30 de persoane. Aceasta limitează posibilitățile pentru profit, însă garantează posibilitatea de a acorda atenție individuală fiecăruia, iar oamenii să se simtă apropiați.

Povestiți-ne despre primele weekend-uri tematice și ce urmează în următoarele săptămâni și luni?

Primul picnic a fost mexican și pentru el am ales o poiană din apropierea unui lac, în care nu existau nici măcar condiții elementare pentru un bucătar. Cu toate acestea, s-a desfășurat foarte bine, oaspeții au fost mulțumiți și fiecare dintre noi am petrecut câteva ore liniștite, mâncând, bând și socializând pe deplin.

Pe 14 august urmează un picnic portughez, cu proiectarea unei comedii portugheze vechi alb-negru, sub cerul înstelat, și din nou șapte feluri de mâncare, iar la sfârșitul lunii, pregătim un picnic spaniol cu tapas, paella, sangria, multă muzică și dansuri și, din nou, proiecție de film nocturnă.

Sunteți bucătar privat? Povestiți-ne despre această profesie, precum și despre alte evenimente pe care le organizați!

Profesia de bucătar privat,  necunoscută în Bulgaria până de curând, capătă popularitate în ultimul timp.

Viața cotidiană a oamenilor este tot mai dinamică și deseori nu rămâne timp pentru gătit. Frecvent, unii angajează bucătar privat, pentru a pregăti mâncare pentru oaspeți  – de la întâlniri în curtea casei din afara orașului, la cine cu familii prietene în interiorul casei, până la o întâlnire romantică în doi.  

Munca începe cu stabilirea numărului de oaspeți, a bugetului și preferințelor culinare ale clientului. După aceea pregătesc un model de meniu și atunci când este aprobat, întocmesc o listă cu produsele necesare, în cazul în care clientul dorește să se ocupe singur de cumpărarea lor.

În ziua întrunirii, merg la destinație cu câteva ore mai devreme, timpul depinzând de felurile de mâncare și de numărul oaspeților, prepar mâncarea, las bucătăria curată și ordonată și, fie plec, fie rămân pentru cină, pentru a ajuta la buna prezentare a meniului.

Vorbiți cu o bucurie imensă și pasiune pentru gătit. Când ați descoperit că acesta vă inspiră și ați hotărât să vă alegeți noua direcție profesională?

Gătesc de când mă știu. Gătitul mi-a creat întotdeauna o bucurie imensă, însă până în anul 2013, nici prin gând nu mi-a trecut să îl transform în profesie. Până atunci, aveam o carieră de succes ca director comercial și de marketing în diverse companii.

În anul 2013, am plecat de la munca în care conduceam una din marile agenții de publicitate din țară și după o vară liniștită, excelentă, m-am gândit că nu mai doresc să mă întorc în lumea corporativă.

Am deschis un local cu doi asociați, care a funcționat până în anul 2017, dar ulterior, așa cum se întâmplă deseori în astfel de situații, între asociații mei au apărut tensiuni care au împiedicat dezvoltarea afacerii.

După o revenire scurtă în lumea corporatistă, am înțeles că deja nu mai este de mine și am început să lucrez ca bucătar șef într-un restaurant, apoi în al doilea și așa până la începutul acestei veri, când am dat startul Adi’s Endless Summer.

Acum pot spune deja în mod clar: acum eu sunt bucătar, în anul 2013 nu eram încă, nu știam în totalitate ce înseamnă acest lucru, dar acum, doamna Stefanova a făcut un pas irevocabil înapoi pentru a-i face loc bucătăresei Adi. Iar Adi este incomparabil mai fericită 🙂.

Cum și unde să ne înscriem pentru următorul dvs. weekend tematic?

Pe pagina de  Facebook Adi’s Endless Summer, anunțăm toate evenimentele noastre.  

Text, foto și versiunea în limba bulgară Bgtourism.bg partener byjulia.ro