Pentru că e mai mult decât un hotel, mai mult decât o cramă de vinuri, mai mult decât spațiul perfect în care să-ți aduni unele gânduri și să le risipești pe altele în zare.
Amplasat printre printre dealuri cu viță-de-vie și priveliște generoasă spre Dunăre, la un pahar de vin bun și-o mâncare delicioasă, Seven Generations Winery este destinația perfectă în care să trăiești, să respiri, să savurezi fiecare moment și să creezi amintiri.
Unde se află și cum ajungi acolo?
La numai 80 de km de București, la 25 după Ruse, pe Drumul European spre Sofia, după indicatorul ”Seven Generations”, virați la dreapta și vă bucurați de dealurile molcome și casele tipic bulgărești din satul din apropiere, până ajungeți la intrarea în curtea complexului.
Intrați în curte, treceți de microferma de animale, opriți în parcarea special amenajată, apoi savurați priveliștea dată de clădirea principală – hotelul și restaurantul, crama de vinuri, locul de joacă pentru copii, piscina, mese și bănci de lemn. Toate îmbrățișate de rândurile perfect aliniate de viță de vie și cu Dunărea la orizont. E cam tot ce vă trebuie ca să vă bucurați de natură, de soare, de umbră, de apă, și de-o priveliște ca-n Toscana.
Puteți veni aici pentru câteva ore numai să vă plimbați și să serviți masa, puteți înnopta în drum spre sau din Grecia, dar dacă vrei să vă-ncărcați de liniște, bine și frumos, atunci rămâneți cel puțin un weekend.
Sau îndeajuns de mult încât să vedeți măcar un apus – e fabulos! Un adevărat spectacol, un ritual în care, vara, cu ceva timp înainte, personalul ridică la maxim rulourile de pânză care țin umbră, pentru, ca de pe terasa restaurantului oamenii să se bucure din plin de măreție, de culoare, de cer, de soare-n asfințit.
Povestea
De ce ”Seven Generations/ Șapte generații”? Asta l-am întrebat și eu pe Luben Rabchev, proprietarul cramei, pe care îl puteți găsi în fiecare zi printre oaspeți și care a avut amabilitatea să stea la povești cu noi. Însă înainte de a-mi răspunde la această întrebare, mi-a spus că trebuie să ne uităm pe o fotografie. A rugat pe cineva să i-o aducă, apoi cu emoție în voce, a început …
”Pentru că sunt 7 generații de iubitori și producători de vin.”
Era 1878, după Războiul Ruso-Turc, când Bulgaria își câștiga independența de sub stăpânirea otomană, iar un tânăr cu numele Iliya Rabchev, prima generație, pleca spre Franța din Byаla Cerkva, satul lui natal aflat lângă Veliko Târnovo. Voia să-nvețe tehnologia de producere a vinurilor și după patru ani se-ntorcea acasă și întemeia Crama de Vinuri Rabchev. Toată familia s-a pus pe treabă, iar crama a devenit în scurt timp cel mai mare producător de vinuri din zonă care exporta inclusiv în Germania.
Câteva decenii mai târziu, un alt tânăr, Luben Rabchev, a cincea generație, domnul care cu amabilitate ne-a întâmpinat, părăsea și el, Bulgaria și visa s-ajungă în America să-nvețe știința afacerilor și meșteșugul vinului. A trăit visul american și după patruzeci de ani s-a întors în Bulgaria și a cumpărat aceste pământuri cu sol bun pentru struguri, aflate în împrejurimile satului Mechka. Așa s-a născut acest loc magic numit ”Șapte generații”.
”Adevărat, cea de-a șaptea generație, acum merge de-a bușilea…dar sper ca-ntr-o bună zi să fie tot aici și să ducă mai departe tradiția familiei”, îmi spune Luben și continuă…
”Iar cea de-a șasea- un tânăr care locuiește în America, absolvent de liceu, vine săptămâna viitoare aici să-l inițiez în afacerea asta... nu e hotărât încă ce să studieze în viitor. Eu i-am spus că cea mai bună facultate e aici, în podgorie…Și nu e numai afacerea, ci farmecul și liniștea locului…Aveam și-n America locuri departe de orașe, cu câmpuri și cer albastru, dar tot auzeam salvări și mașini de poliție…aici liniștea e deplină” a continuat Luben după care mi-a povestit despre…
Vinuri
De pe cele 20 de hectare de podgorie se produc vinuri premium în serii limitate de două-trei mii de sticle, sau chiar mai puțin.
Se cultivă în principal Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc, Merlot și Pinot Noir, din care se fac vinuri roșii dintr-un singur sort sau cupaje, precum și rose.
Vinurile emblematice ale cramei sunt Cabernet Sauvignon 2012 și Cuvée 2012.
Toate vinurile sunt păstrate în butoaie de lemn aduse din Franța. Aici sunt fotografiate în luna august, în perioada profilactică înainte de începerea sezonului.
Dorința lui este să folosească la maxim ceea ce natura oferă: să producă vinuri naturale, care-și păstrează la maxim ingredientele benefice și a căror calitate a fost recunoscută și premiată la diferite concursuri internaționale de vinuri.
Toate vinurile casei pot fi atât cumpărate de-acolo, cât și servite în restaurant sau pe terasă.
Restaurantul cu terasă
Cu vedere spre dealurile cu viță-de vie și spre Dunăre, restaurantul oferă diferite specialități, foarte bine pregătite și gustoase. Multe feluri de mâncare sunt specifice gastronomiei bulgare – diferite salate, kiufteta și kebapceta la grătar, dar puteți servi o varietate diversificată și de specialități internaționale.
Totul e minunat de gustos și bine preparat, iar când combini cu băutura casei iese un adevărat festin de neratat în viața asta! Iar băutura casei nu e numai vinul, ci și rakya – băutură tradițională tip rachiu, din diferite fructe, care în Bulgaria se servește la începutul mesei, alături de salată.
Pont: Încercați și vestitul coniac bulgăresc Pliska, marca preferată a lui Todor Jivkov, conducătorul de odinioară al Bulgariei socialiste.
Și la toate acestea contribuie cu vârf și îndesat și personalul, extrem de amabil, vorbitor de limbă engleză. Cu bucurie îi întâmpină pe turiștii români și-i ghidează în specificul cultural și culinar local. Doar le recomandă să nu mai meargă cu viteză așa de mare pe drumurile Bulgariei, s-ajungă cu bine acasă! 🙂
Pont: Pentru iubitorii de pește – ciorba e obligatorie!
Sala preferată a românilor
Se află în imediata vecinătate a restaurantului, și aici se pot petrece, la un pahar de vorbă și de vin, serile târzii de după închiderea restaurantului. Iar aici atmosfera plăcută e dată nu numai de rafturile cu cărți, printre care și autobiografia gazdei, și de tot felul de obiecte decorative, ci și de mobilierul din lemn de la butoaiele de vin scoase din uz și reciclate, și de lustrele făcute din sticle de vin.
Cazare
Și-aici numai vorbe de bine: pentru că poți înnopta în diferite spații de cazare, după preferință și buget: camere de hotel, camere răsfirate în curtea complexului sau cu vedere la Dunăre.
Dar oriunde te-ai caza, priveliștea e așa:
Pont: la ultimul etaj există un apartament penthouse foarte spațios, cu vedere panoramică și-o terasă magnifică!
Ce mai poți face acolo?
Păi, multe lucruri:
Puteți merge la piscina tip infinity, să vă bucurați de soare, de apă și de orizontul cu unduirile Dunării.
Drumeții cu bicicleta
Da, puteți să închiriați, toată familia, biciclete și să vă plimbați printre dealuri și împrejurimi până la malul Dunării.
Tur de complex
Dacă nu vă surâde ideea cu bicicleta, atunci solicitați gazdelor un tur de podgorie și zonele adiacente până la Dunăre cu unul din golf-carturile electrice superb colorate.
SPA
Iar pentru cine dorește răsfăț în jacuzzi, masaj sau alte terapii de relaxare, are unde face și asta.
Fitness
Și tot în interior, vă puteți face antrenamentul zilnic într-o mică sală de fitness cu dotare suficientă ca să vă mențineți în formă.
Ce altceva? Detașare și conectare cu natura.
Foto: Marian Bahovski
Citește și: