Dacian Ciolos Dacian Ciolos

Dacian Cioloș pentru BTA: Prin ideea acestui Schengen regional putem presa Austria să regândească modul în care tratează țările noastre

Idei principale:

Prin ideea unui Schengen regional (deschiderea frontierelor dintre Bulgaria, România și Grecia), putem exercita presiuni asupra Austriei pentru a regândi modul în care tratează țările noastre și pentru a realiza integrarea deplină în acest an, a declarat europarlamentarul român și fostul premier al României Dacian Cioloș într-un interviu acordat Agenției Bulgare de Presă BTA

În opinia sa, este în interesul cetățenilor români, bulgari și greci ca guvernele celor trei țări să găsească o soluție tehnică legală pentru libera circulație. El este convins că, de acum înainte, negocierile Schengen trebuie să se desfășoare în strânsă coordonare între guvernele Bulgariei și României.

Pe 25 ianuarie, împreună cu europarlamentarul bulgar Daniel Lorer, europarlamentarul român Vlad Gheorghe și europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos, Dacian Cioloș a propus eliminarea controalelor la frontierele terestre dintre Bulgaria, Grecia și România. Cei patru au trimis o scrisoare ministrului grec al Imigrației și Azilului, Dimitris Keridis, argumentând de ce ar trebui să se întâmple acest lucru.

Urmează interviul pe care Dacian Cioloș, europarlamentar și fost prim-ministru al României, l-a acordat pentru Martina Gancheva, corespondent BTA în România.

Este realistă această idee de ridicare a controalelor la frontierele terestre Schengen la intrarea în Grecia pentru români și bulgari?

Cererea oficială pe care am făcut-o, împreună cu alți trei colegi europarlamentari și parlamentari din România, Grecia și Bulgaria, conține argumente care din punctul nostru de vedere pot duce către o soluție realistă de ridicare a frontierelor dintre cele 3 țări.

Prin decizia luată la sfârșitul anului trecut România și Bulgaria intră oficial în Schengen. Chiar dacă în etape, mai întâi cu maritim și aerian, oficial cele două țări fac parte din acordul Schengen. Cum Grecia este de mai multă vreme în spațiul de liberă circulație, cred că este în interesul cetățenilor români, bulgari și greci ca guvernele celor 3 țări să găsească o soluție tehnică legală pentru libera circulație.

Dar Mini Schengen? Între România și Bulgaria?

Din punctul meu de vedere este important ca și Grecia să fie partenerul nostru în acest demers. România și Bulgaria au nevoie de Grecia, iar Grecia are nevoie de România și Bulgaria în special în domenii precum turismul și transporturile, pentru a dezvolta schimburile economice la un nivel mai mare decât cel de azi.

Ce trebuie și ce pot face împreună România și Bulgaria, mai departe?

Țările noastre au intrat împreună în Uniunea Europeană și trebuie să continue colaborarea împreună. Cred că în ceea ce privește negocierile pe Schengen trebuie coordonare strânsă între guvernele României și Bulgariei pentru că doar așa vom obține pentru cetățenii noștri toate drepturile pe care ei le au. Au mai existat negocieri în trecut în care am colaborat foarte bine, vă aduc aminte de ridicarea vizelor pentru Canada. Am obținut împreună acest lucru în 2016 după negocieri în care ambele guverne au folosit forța lor de negociere și am reușit un lucru important. Așa trebuie să facem pe toate marile dosare europene.

Vom adera până la sfârșitul acestui an si cu frontierele terestre?

Cel mai important lucru ca acest deziderat să se întâmple este să ținem acest subiect pe agenda europeană. Inclusiv prin ideea acestui Schengen regional putem presa Austria să regândească modul în care tratează țările noastre și să obținem în acest an integrarea totală în Schengen.

Cum trebuie și cum pot fi rezolvate problemele fermierilor in Romania? Care sunt soluțiile?

Problemele fermierilor români nu se pot rezolva doar la București, o parte dintre ele au rezolvare europeană. Pentru că vedem proteste ale fermierilor din mai multe state membre ale Uniunii Europene care au o parte dintre revendicări comune cu cele ale fermierilor români sau polonezi.

Este nevoie în primul rând să se găsească soluții europene de compensare a pierderilor pe care fermierii le au. Apoi trebuie regândită Politica Agricolă Comună care să ia în considerare și toate celelalte măsuri (de mediu de exemplu) care au pus presiune pe agricultori.

Trebuie sa fie cerută demisia comisarul Agriculturii?

Vom avea în câteva luni alt comisar pentru agricultură, este tardiv să cerem acum demisia actualului comisar. Importante sunt politicile pe care le gândim de acum înainte și mi-ar plăcea să cred că toate măsurile care afectează fermierii vor fi parte din mandatul viitorului comisar.

Suntem într-un an de alegeri. La ce vă așteptați, mai ales de la alegerile europene?

Sper că toate aceste proteste și probleme sociale să nu ducă oamenii în situația de a vota extremiști și partide anti-europene. Acesta este cel mai mare pericol și sper să-l evităm.

Autor: Martina Gancheva, corespondent BTA în România.


Vrei să afli mai multe despre Bulgaria și tot ceea ce o leagă de România? Ne găsești pe Facebook, pe Linkedin și în grupul FB Descoperă Bulgaria!