Clasic la puterea a treia Clasic la puterea a treia

Violoncellissimo-Clasic la puterea a treia, în concert extraordinar la Filarmonica din Sofia

N-aș fi crezut până aseară, că din violoncel pot ieși asemenea adaptări de la Baroc la Rock, trecând prin muzică clasică, folclor, jazz, can-can, The Final Countdown sau Bohemian Rhapsody.
Clasic la puterea a treia
Maestrul Marin Cazacu
Beethoven, Mozart și …Vangelis din violoncel, pian și percuție, în care bucuria, încântarea, uimirea și admirația, au fost doar câteva dintre emoțiile resimțite aseară, pe 11 februarie, în sala Filarmonicii din Sofia, acolo unde cei buni tineri violonceliști din România, conduși de marele maestru Marin Cazacu au încântat publicul cu un spectacol minunat „Violoncellissimo – Clasic  la puterea a treia”.
Clasic la puterea a treia
Violoncellissimo, este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești din ultimele decenii inițiat de profesorul Marin Cazacu, director general al Filarmonicii George Enescu și profesor de violoncel  la Universitatea Națională de Muzică din București.
Proiectul pornit acum peste 30 de ani a plecat de la dorința de a le dezvolta studenților săi creativitatea, dar și de a apropia publicul de muzică, indiferent de genul acesteia, de pregătirea sau preferințele ascultătorilor, sau de locul în care se desfășoară evenimentul.

Mă bucur enorm că suntem pentru prima dată la Sofia. În această seară ne-am propus să ducem publicul bulgar într-o direcție în care nu se așteaptă. Violoncelul, pentru multă lume înseamnă instrument de muzică clasică. În seara aceasta, însă, oamenii vor descoperi că violoncelul poate să abordeze orice tip de repertoriu.” a declarat Marin Cazacu, înainte de concert.

Și așa a și decurs concertul: o adevărată călătorie sonoră unică în timp și spațiu, în genuri muzicale diferite, adaptate pentru violoncel.

Brândușa Predescu, Ambasador al României în Sofia

Pentru mine, ca iubitor de muzică și ca ambasador al României, a fost o seară absolut specială, încăntătoare, de unde nu poți decât să pleci fericit și plin de energia pe care ți-o poate da numai muzica variată, diversă. Este uimitor să ai aici la Sofia, un ansamblu de nivelul Violoncellissimo, unde nu numai repertoriul, nu numai măiestria acestor tineri a contat, ci, bineînțeles, și cel care îi îndrumă, cel care i-a format, maestrul Marin Cazacu. Violoncellisimo-Bellissimo!”, a declarat pentru byjulia.ro, E.S. d-na Brândușa Predescu, Ambasador al României în Bulgaria, prezentă, la concert, alături de alți reprezentanți ai ambasadei României și ai comunității de români din capitala bulgară.

Cât despre public, în unanimitate recunoscător pentru privilegiul de a fi martor la un moment atât de special, și-a exprimat speranța că schimburile culturale dintre cele două țări vor fi din ce în ce mai intense.

Clasic la puterea a treia

Iar în acest demers, un pas înainte a fost făcut și anunțat tot de maestrul Marin Cazacu „Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Sofia, condusă de maestrul Naiden Todorov va concerta pe 24 martie, la Ateneul Român cu un program Ludwig van Beethoven.


Vrei să afli mai multe despre Bulgaria și tot ceea ce o leagă de România? Ne găsești pe Facebook, pe Linkedin și în grupul FB Descoperă Bulgaria!