Carpe Diem: Să evadezi uneori, din viața dezlănțuită a orașului, să te refugiezi câteva zile la țară, să te contopești cu natura, să-i admiri priveliștea și să-i asculți liniștea în timp ce ești oaspetele unor oameni calzi, cu zâmbetul mereu pe buze, gata oricând să te îndrume și să te cazeze în cocheta lor pensiunea, de curând construită.
Pentru ca, apoi, să te servească cu bucate alese, naturale, delicios meșterite cu legume din propria grădină sau cu produse de la micile ferme din apropiere, iar în pahare să-ți toarne vin local artizanal. Cum îți place?
Dacă îți sună ispititor de bine, atunci citește în continuare, ca să-ți spun unde există un astfel de loc magic în Bulgaria, cum ajungi la el, cum e și cum poți petrece și tu un sejur rural de poveste, acolo!
Dar să-ncepem cu începutul!
Unde se află Carpe Diem?
Satul se numește Sladka Voda (în limba bulgară înseamnă „apă dulce”) și ajungi acolo după ce parcurgi fix 260 de km din București, în direcția Varna, și treci prin peisaje pitorești și prin sate, ce-i drept, demult uitate de timp, ca să-ți trăiești momentul aproape de orașul Provadiya, într-un colț de rai numit „Carpe Diem”.
Și ajungi chiar aici. Așa arată poarta de la intrare.
Ce este Carpe Diem?
”Carpe Diem” este locul de suflet, visat demult de Emilia și Milen, o familie de antreprenori bulgari iubitori de natură și pasionați de simplu și de frumos. Ei au construit în 2021, o pensiune cochetă în care au pus laolaltă pasiunea, meșteșugul de lucru în lemn și fier forjat al lui Milen, experiența în ospitalitatea a Emiliei, și dorința lor comună de a avea propria grădină cu legume pentru a servi oaspeților produse naturale, cât mai proaspete.
Așa s-a născut acest mic univers în care timpul parcă se oprește, viața capătă o nouă dimensiune de reconectare cu tine însuți în deplină armonie cu natura, cu autenticul, cu bucuria gusturilor, aromelor și culorilor pământului.
Și mai e ceva: conexiunea nu numai cu oamenii veniți din aceeași dorință de evadare din zgomotul urban, cât și cu gazdele care te-ntâmpină cu căldură, îți arată cu bucurie locul, îți explică tot ce vrei să știi despre mâncare, despre vin, despre plante, despre pâinea coaptă chiar acolo, despre drumețiile pe care le poți face în apropriere.
Și despre răsăritul de la care însăși Emilia își ia energie în fiecare dimineață, înainte de a-și întâmpina oaspeții la micul dejun.
Iar acum hai să-ți arăt Pensiunea Carpe Diem
7 spații de cazare luminoase, pentru 2, 3 sau 4 persoane, cu decor simplu-elegant, de foarte bun gust, care îmbină rusticul cu modernul, pentru ca tu să ai tot confortul, dar să te conectezi și cu atmosfera rurală și cu natura. Mai ales că materialele folosite în principal sunt materiale naturale – piatră, lemn, fier, în culorile pământului, tot mobilierul de pe domeniu, respectând același stil decorativ.
Eu am avut o cameră dublă, cu priveliște spre câmp, spre munți, spre verde, atunci în septembrie. Îmi imaginez cât e de frumos, acum, în plină toamnă, când culorile pământului se-ntrec în frumusete și diversitate.
Foarte mult mi-au plăcut și spațiile comune, care te-ndeamnă la a sta cu tine, la a privi, la a-ți pune ordine în gânduri, parcă. Cu o cafea, cu un pahar de vin, cu o carte sau la o discuție cu omul drag cu care ești acolo.
Holul interior cu biblioteca, loc perfect de relaxare cu o carte sau un album
Veranda exterioară – locul perfect să-ți pierzi privirea spre orizont
Iar acum… timpul de delicii culinare
Pentru Emilia, gazda noastră, este foarte important ca drumul produselor primare să fie cât mai scurt. Adică din grădină sau de la fermă să ajungă cât mai repede în farfurie, iar legumele să fie pe cât posibil, de sezon. „Dintotdeauna, (mi-a mărturisit ea), mi-am dorit să am un restaurant fără meniu. Să pot spune oamenilor: astăzi am cules dovleceii, abia i-am gătit sau „azi avem ardei umpluți și ciorbă de legume…”
Și e și, nu e așa 🙂 Pentru că la „Carpe Diem”, gazdele te întreabă ce gusturi ai, ce ți-ar plăcea, îți spun care-i specialitatea zilei, dar au și un meniu nu numai cu rețete tradiționale autentice bulgărești, unele ingenios, reinventate, ci și cu specialități internaționale. Totul din produse locale.
70% din legume vin chiar din grădina proprie, condimentele toate, la fel. Restul de produse – carne de vită, iepure, brânzeturile – de la ferme din satele apropiate. Totul pregătit cu dragoste de-o mână de femei care gătesc delicios și integrează perfect produsele locale tradiționale în mâncăruri.
Nici nu știu ce să-ți recomand să servești – e totul un deliciu, care în combinație cu ambientul și atmosfera transformă orice masă într-o experiență senzorială absolută – gusturi, arome, culori, muzică clasică în surdină!
Dar nu pleca de-acolo fără să încerci salatele tradiționale bulgărești: Shopska, Ovcharska sau Kyopolu cu vinete coapte!
Și delectează-te, te rog, cu vestita „Liutenița” – un gen de zacuscă a noastră, cu roșii și ardei capia, care nu lipește din gospodăria niciunui bulgar. Nu e copil acolo care să nu fi crescut cu pâine unsă cu liutenița. O găsești și în comerț, dar n-are nimic în comun cu cea făcută în bucătăria de la Carpe Diem!
Iar acolo, cămara e plină de conserve, borcane și borcănele cu toate roadele toamnei. Poți chiar și cumpăra – murături, ardei conservați, dulcețuri care mai de care.
Iar vinul pe care gazdele știu perfect cu ce să-l combine, e o altă poveste. Găsești acolo vinuri locale din regiune, precum cel din fotografie de la Crama Staro Oryahovo (au vinuri excelente), dar și vinuri internaționale. Dar eu îți recomand să alegi variante locale. Ești la o oră de Varna, de mare, acolo strugurii sunt mângăiați de climatul blând și briza mării, iar vinul, e fantastic de bun. Indiferent de la ce cramă cumperi, nu dai greș, îți promit!
Mi-a plăcut mult barul de vinuri, amenajat într-o spațiu dedicat, separat prin sticlă și linii continue din fier forjat, exact în același stil cu cămara.
Și înainte să mergem mai departe, hai să-ți arăt cum arată prânzul de weekend. Pentru că s-a dus vorba despre cât e de bună mâncare la Carpe Diem, și multă lume din localitățile apropiate vine special aici să servească masa.
Iar Emilia și echipa ei, aranjează mesele așa, iar bucătăria freamătă!
Înainte să-ți spun ce mai poți face la Carpe Diem, te invit la o plimbare prin grădină, livadă, sere.…Știi cât de relaxant e? Plus că poți întâlni în zonă, pe cineva de la bucătărie care adună condimentele sau legume pentru gătit.
Ți-am zis că totul e cât se poate de proaspăt, da?
Și-acum: ce mai poți face la Carpe Diem?
Vara poți sta la piscină. Cu peisajul ăsta 🙂
Iarna și la ciubăr.
Și în curând, și la zona de SPA și yoga – era în construcție când am fost eu, însă mi s-a spus că în curând va fi gata! Stai pe-aici, te anunț eu!
De asemenea, în apropiere poți face drumeții, poți vizita diferite obiective turistice precum
Traseul ecologic ”Morile de Apă”, 1,5 km de hotel
Cetatea Medievală Ovech din localitatea Provadia – la 30 de km
Fenomenul natural ”Stâncile Minunate” și lacul Tsonevo, 17 de km. Aici se află și un club de kaiak.
Monumentul ”Călărețul de la Madara”, aflat în patrimoniu UNESCO, 70 de km
Unde găsești mai multe informații și cum rezervi?
Pe site-ul Carpe Diem, la acest link. Găsești acolo toate datele de contact – adresă de e-mail, număr de telefon, formular de contact.
Scrii și vorbești în engleză, fără probleme! Drum bun, ședere plăcută și te aștept cu impresii și fotografii!
Între timp, tu urmărește și pagina lor de Facebook, constant publică diferite informații și evenimente!
Eu te-aștept cu impresii și te las cu imaginea răsăritului așa cum se vede de la piscina de la Carpe Diem!
***Actualizare 03.03.2024
Pe pagina de FB, proprietarii pensiunii au anunțat că au deschis zona de SPA și relaxare care include: saună, saună cu infraroșu, duș cu gheață, spațiu de relaxare și jacuzzi exterior. Iată și fotografiile, cu mențiunea încă o dată că este un loc ideal de weekend liniștit.
Azi, 02 iunie, am făcut și un reel pe Facebook cu imaginile filmate anul trecut în octombrie, când am fost acolo! Vizionare plăcută!
Vrei să afli mai multe despre Bulgaria și tot ceea ce o leagă de România? Ne găsești pe Facebook, pe Linkedin și în grupul FB Descoperă Bulgaria!