România și Bulgaria hidrocentrală România și Bulgaria hidrocentrală

România și Bulgaria reiau un mare proiect hidroelectric pe Dunăre între Turnu Măgurele și Nikopol

Bulgaria și România reiau un mare proiect hidroelectric pe Dunăre între Turnu Măgurele și Nikopol. Ideea hidrocentralei datează din anii 1970, a fost reluată de zeci de ori și revine pe ordinea de zi după ce s-au întrerpins măsuri pentru finanțarea acesteia, anunță economic.bg

Relansarea ideii unei hidrocentrale între Turnu Măgurele (România) și Nikopol (Bulgaria) a fost anunțată cu ocazia vizitei ministrului Energiei, Rumen Radev, în SUA, unde acesta s-a întâlnit la Washington cu secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm.

Centrala hidroelectrică face parte din proiectele majore de energie regenerabilă convenite în cadrul unei reuniuni a miniștrilor energiei din Bulgaria, Grecia și România, care a avut loc la Atena în urmă cu o lună. Cu toate acestea, detaliile au fost oferite în timpul inaugurării centralei fotovoltaice Belmeken, care a fost reabilitată și inaugurată de curând.

Restart
Proiectul a fost menționat ultima dată sub conducerea ministrului interimar Rosen Hristov în prezentarea strategiei energetice a Bulgariei. Acesta includea două hidrocentrale care urmau să fie construite împreună cu România, pe modelul celor existente la Porțile de Fier construite în comun de România și Serbia. Planurile prevedeau amplasarea acestora între Nikopol și Turnu Măgurele și între Silistra și Călarași.

Compania Națională de Electricitate (NEK) și compania hidroelectrică de stat românească Hidroelectrica au depus la Bruxelles un formular de cerere în cadrul Mecanismului Conectarea Europei.

Directorul general al NEK, Martin Georgiev, a comentat că sunt în curs discuții intense cu Hidroelectrica, care are experiență în astfel de proiecte.

Acum trebuie actualizat studiul de fezabilitate pentru centrala hidroelectrică.

„Trebuie să actualizăm proiectele făcute în urmă cu aproximativ 30 de ani – din punct de vedere tehnic și al mediului, deoarece cerințele de mediu sunt mai stricte”, a declarat Martin Georgiev.

Costuri

Un model financiar și tehnic nu a fost încă realizat, dar estimările preliminare arată că proiectul va costa cele două țări un total de 6 miliarde de euro. Capacitatea centralei va fi de 800 MW.

Mai multe beneficii
Centrala hidroelectrică reprezintă doar o mică parte din beneficii, susține ministrul bulgar al energiei. Se așteaptă ca proiectul de infrastructură să îmbunătățească conectivitatea terestră și feroviară, precum și rețelele de electricitate, întrucât va fi construită o sub-stație pentru a le conecta. De asemenea, proiectul va contribui la îmbunătățirea navigabilității pe râu, a creuzelor, a gestionării riscului de inundații etc.

„Am o teză foarte simplă – este bine să avem un pod nou peste Dunăre, dar un pod în combinație cu o capacitate de generare este și mai bine – asta este ceea ce vrem să facem”, a declarat ministrul Energiei, Rumen Radev.

În opinia lui Martin Georgiev, Bulgaria trebuie să foloseacă resursa hidroelectrică pe care o avre, cât mai util și mai eficient posibil și trebuie să se știe că aceasta este limitată în Bulgaria.

Nicio piață energetică de mulți ani nu poate fi privită ca o insulă izolată și să se uite doar la propria casă. Întreaga Europă este acum foarte conectată. Toate proiectele, tendințele și planurile de dezvoltare sunt privite în termeni europeni, regionali și apoi naționali.

Cea mai mare infrastructură hidroenergetică de pe Dunăre este sistemul Porțile de Fier, format din două baraje exploatate de Serbia și România. Acesta generează aproximativ 37% din energia Serbiei și 27% din cea a României.


Vrei să afli mai multe despre Bulgaria și tot ceea ce o leagă de România? Ne găsești pe Facebook, pe Linkedin și în grupul FB Descoperă Bulgaria!