Salata bulgărească
Roșii proaspete, castraveți, ceapă, ardei gras sau kapia, un ardei iute, telemea rasă deasupra, câteva fire de pătrunjel, totul presărat cu ulei.
Este ceea ce bulgarii numesc salată Șopska (Shopska) – leaderul incontestabil al gastronomiei bulgare, specialitatea culinară cea mai iubită și savurată atât de străini, cât și de localnici.
Și nici nu se putea altfel în țara unde locuitorii sunt mari meșteri grădinari, gospodinele se-ntrec în tot felul de specialități din legume, iar meniurile restaurantelor abundă de diferite tipuri de salate servite ca aperitiv.
Asta și pentru că regula culinară numărul 1 care se respectă cu sfințenie în Bulgaria, glăsuiește că orice masă începe cu tot felul de salate, la care se servește tradiționala băutură alcoolică rakiya.
Iar regina salatelor este Șopska.
Iar dacă vă gândiți că are o poveste adânc înrădăcinată în timp, vă înșelați. Deși figurează în toate materialele publicitare drept specialitate culinară tradițională, ei bine, aflați că lucrurile nu stau chiar așa.
Petar Doichev este specialistul bulgar în turism care a făcut publică povestea acestei salate ”inventate” de organizația națională de turism a statutului socialist bulgar timpuriu, numită Balkanturist, la inițiativa directorului său general de-atunci, Vlado Kostov.
Undeva prin 1955, aflat într-o vizită la restaurantul Cernomoreț din stațiunea Sf. Konstantin și Elena (care se numea atunci Drujba – Tovărăsie) chema colectivul de bucătari să discute diversificarea meniului în contextul creșterii numărului de turiști străini pe litoral. Și cum tradiția bulgărească era că la începutul mesei se servea salata drept aperitiv, au conceput o rețetă nouă de salată care a intrat în aceeași zi în meniu.
Inițial, salata Șopska conținea numai legume. Brânza tip telemea (sirene) dată pe răzătoare, a fost adăugată ulterior, prin 1960, tot la inițiativa Balkanturist, pentru a se respecta din vedere coloristic, drapelul statului: roșu-alb-verde, iar statul socialist bulgar a transformat-o în simbol culinar național pentru turiștii străini.
În timp rețeta s-a mai modificat. După 1970, ”obligatorie” a devenit coacerea ardeilor, iar elementele care fac diferența pe regiuni sunt ardeiul iute, măslinele și oțetul.
Interesantă este însă denumirea salatei care face referire la regiunea Șopluk din vestul Bulgariei, situată aproape da granița cu Serbia și Macedonia, ai cărei locuitori se numesc șopi, iar unele voci afirmă că preferința lor pentru ardei iute a dat numele salatei. Alte voci spun că numele face referire la căciula albă tradițională pe care o poartă șopii.
Cert este că salata bulgărească Șopska nu numai că a devenit extrem de populară în regiune, dar a provocat și dispute, Albania și Macedonia contestând originea bulgărească.
Însă în 2014, salata Șopska a câştigat concursul online “Gustul Europei” (Taste of Europe) lansat de Parlamentul European și a fost declarată cea mai populară mâncare din Europa, reușind să adune peste 20.000 de voturi de la gurmanzii europeni din 28 de țări.
La noi în țară, acest tip de salată apare în restaurante cu numele de ”Salată bulgărească” deși, rețeta cu șuncă și ou fiert, o apropie mai mult de o altă salată specifică Bulgariei, numită Ovcharska (în română Salata ciobănească).
Dar despre ea, cu altă ocazie! 😊
Pân-atunci fim bine și poftă bună la salate!
Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe rețelele de socializare și citește în continuare De ce să mergi la Seven Generations Winery Hotel, lângă Ruse
********
=>Dacă vrei să afli mai multe informații inedite despre locuri, oameni și întâmplări din Bulgaria, hai și tu, și adu-ți și prietenii, în grupul Descoperă Bulgaria!
=>Dacă scrii despre Bulgaria și vrei să-ți publicăm un articol, trimite textul la i.bahovski@myro.biz. Te-aștept!