Saddo, unul dintre cei mai interesanți artiști vizuali din România, apreciat nu numai pe plan local, ci și internațional, a acordat jurnalistei Martina Gancheva, un interviu pentru Agenția bulgară de presă BTA. Urmează textul integral, preluat cu acordul BTA.
***
În România, Raul Oprea este mai cunoscut sub numele de artist Saddo. În lumea lui de picturi și graffiti, se regăsesc influențe ale artiștilor francezi Henri Rousseau și Henri Matisse, dar și elemente de street art, ilustrație publicitară sau arte decorative orientale sau africane.
Cu expoziții personale sau de grup în Germania, Thailanda, SUA și Danemarca, Saddo a decorat, de asemenea, ziduri în cadrul unor proiecte majore de street art pe trei continente.
În curând, Saddo va adăuga Bulgaria pe lunga listă a țărilor vizitate pentru proiectele sale creative. El a fost invitat să participe la cea de-a doua ediție balcanică a Pictoplasma Design Festival, care va avea loc între 6 și 8 septembrie la Varna.
MG: Raul, vei participa la festival de design in Bulgaria – Pictoplasma. Cum și când a venit invitația?
S: Am fost invitat acum câteva luni de Lusina Terziyan, cred că inițial voiau să o invite pe Sorina Vazelina, una din artistele / ilustratoare mele preferate din România, dar cred că ea nu a putut, așa ca m-au invitat pe mine. Nu știam că există Pictoplasma Balkans, eram familiar cu Pictoplasma original din Berlin de când locuiam acolo în 2008, și întotdeauna am admirat acest festival și m-a bucurat faptul că se întâmplă și în Balcani.
MG: Ce vei arăta publicului?
S: Voi avea un talk în care o să prezint evoluția mea ca artist de când am terminat facultatea la Cluj și făceam street art, până în ziua de azi, cu accent pe momentele în care am simțit nevoia să mă reinventez ca stil, subiecte, directie, si pe versatilitatea stilului meu si diferitele aplicatii pe care le-am gasit de-a lungul timpului. Și o să am și un workshop în colaborare cu Habitat Pottery, în care participanții vor putea sa vadă o parte din seria mea de ceramica pictată, o sa primeasca sfaturi si tips tehnice de la Ivi de la Habitat Pottery, si hopefully, inspiratie si creativitate din partea mea.
MG: E prima ta vizita in Bulgaria? Ai fost vreodată? Dacă da, ce amintiri ai?
S: Nu e prima vizită în Bulgaria, dar mi-aș fi dorit să ajung de mai multe ori având în vedere că suntem vecini atât de apropiați. Am fost doar o singură dată la mare, la Nisipurile de Aur, acum mulți ani si mi s-a părut mult mai nice decât in Romania, și îmi doresc de ceva timp să ajung la Krapets, foarte mulți prieteni prefera sa meargă acolo decât in Romania. Dar cam atât, abia aștept să ajung in Varna, și poate o să trec și prin Sofia.
MG: Ce știi, ce ai auzit despre Bulgaria?
S: Îmi este puțin jenă să recunosc ca nu știu foarte multe despre Bulgaria în afara de basics, dar am fost super plăcut surprins de profesionalismul organizatorilor Pictoplasma Balkans, de felul în care arată Habitat Pottery, foarte occidental si de bun gust, si sunt sigur că o sa-mi placă super mult in Varna. Poate faptul că și Romania și Bulgaria au fost parte din Europa de Est comunista, m-a facut sa fiu mai degrabă interesat de tarile occidentale și sa ignor tarile vecine, dar mi-ar plăcea sa explorez mai mult din zona asta, în viitorul apropiat.
MG: Colaborezi cu artiști din Bulgaria?
S: Nu colaborez, dar am întâlnit nisște graffiti artists din Bulgaria acum vreo 15 ani cand eram si eu mai activ in scena de graffiti si street art. Dar de atunci nu am mai prea avut contact, mi-ar placea insa sa cunosc si sa colaborez cu artisti din Bulgaria, poate si sa pictez un mural la un moment dat.
MG: Când ai început să desenezi?
S: Am inceput sa desenez de cand eram mic, desenam ce vedeam în desene animate, în Teenage Mutant Ninja Turtles, sau in filme sci-fi, Star Wars, Star Trek, Aliens, aveam un prieten care facuse liceul de arte in Sibiu, si eram amandoi fani sci-fi si horror, si desenam mult impreuna, pe tricouri, pe blugi, faceam comics, scriam sci-fi short stories.
MG: Ce te inspiră? Care sunt poveștile din spatele fiecărui desen?
S: Depinde de perioade, de interese, am trecut prin faze sci-fi si fantasy, prin faze in care pur si simplu exploram forme, culori, fara un subiect sau tema clare, alteori eram inspirat de natura, de ilustratii naturaliste din calatorii. Am avut o faza in care eram fascinat de subiecte dark, de moarte, sicrie, divinitati ale mortii, de mitologie, folclor. Iar mai recent de cultura hip hop, de branduri ți obiecte de lux, mașini, bijuterii, etc.
MG: Văd o putere feminină – desenezi niște cântărețe cunoscute în toată lumea. De ce?
S: Am început mai demult o serie de ilustrații cu femei care fac activități sau au cariere care sunt percepute în diferite societăți sau culturi ca fiind mai degrabă masculine. De exemplu, am început cu o serie de 3 ilustrații, una cu o femeie africană care cantă la chitară, alta cu o femeie din Maroc care face parte dintr-un gang de femei motocicliste, sau o ilustrație cu o femeie skater din India.
Ulterior am tot adăugat lucrări la aceasta serie, o femeie serial killer, o basketbalistă din Somalia, unde acest sport era interzis sau limitat pentru femei, o revolutionară din Hong Kong, și în momentul de fata lucrez in paralel la cateva ilustratii, una cu o femie bodybuilder (m-a inspirat filmul Love Lies Bleeding ), o femeie wrestler din Malaysia, pe nume “Phoenix’, si o ilustrație cu Dolours Price, care a făcut parte din IRA în anii 70 și a participat într-un atentat cu bombă în 1973.
Și când lucram la seria mea de ilustrații cu rapperi am observat că hiphopul este sau era foarte masculin, majoritatea artiștilor pe care îi ascultam și imi placeau, erau bărbați, așa că am decis să ascult mai multe artiste hip-hop, și să fac o serie de picturi pe pânză cu portrete de femei rapperi ca Lil Kim, Rapsody, Sampa the Great, Princess Nokia, etc.
MG: Sunt și niste elemente din Star Wars. Ești fan? Este forța cu tine?
S: Da, eram un huge Star Wars fan cand eram mic, aveam casete video și mă uitam adesea la filme, desenam nave spațiale, monștri, creaturi din SW, și recent am făcut o ilustrație cu Darth Vader pentru o prietenă. Și mi-ar plăcea să mai fac ilustrații SF, mă transporta în copilărie și e foarte fun și ca proces, să nu fiu constrâns de convenții sau realism.
MG: Am observat că poți desena cu ambele mâini…
S: Intotdeauna am preferat sa desenez sau sa scriu cu stânga, dar la școală profesorii m-au “corectat” și m-au facut sa scriu cu mâna dreaptă, deci scriu cu dreapta, dar mi-am pastrat cumva impulsul meu inițial de a face lucruri cu mână stângă, și am continuat să desenez cu stânga. Și faptul că scriu în continuare cu mâna dreaptă m-a făcut să am exercițiu si dexteritate, cu ambele mâini, ceea ce e de ajutor, mai ales când pictez murale și depun efort fizic mai mult, și mă ajuta sa fac switch între mâini când obosește una.
MG: Ai făcut și niste murale. O sa faci în Bulgaria? Noi avem artiști extraordinari in acest domeniu.
S: Da, deocamdată nu plănuiesc niciun mural in Bulgaria, dar mi-ar plăcea să pictez și să și cunosc mai multi muraliști din Bulgaria. Nu am prea pictat multe murale in ultimul timp, nici măcar în România, dar îmi place mult să fac asta, să las o lucrare în diferite țări sau orașe, și să am șansa să călătoresc și să mă inspir din locuri în care poate nu aș ajunge în mod normal, gen Bangkok, Las Vegas, Rabat, Montreal, etc. Și hopefully, Bulgaria într-un viitor apropiat.
Foto: BTA/Martina Gancheva