După mai bine de 10 ani de la prima încercare de edificare a tunelului și 5 ani de construcție, traficul prin tunelul Zheleznitsa (Jeleznița) de pe autostrada Struma, care leagă Bulgaria de Grecia a fost dat în folosință, a anunțat Agenția pentru Infrastructură Rutieră.
Este vorba despre cel mai lung și mai scump tunel rutier construit vreodată în Bulgaria, cu o lungime de aproximativ 2 km. Împreună cu tronsoanele de dinaintea și de după el, au fost dați în folosință și 5 km de autostradă.
Suma finală, cu secțiunile incluse în jurul acestuia și consolidarea alunecărilor de teren apărute în 2020, a ajuns la mai mult de 420 de milioane BGN, (210 milioane EUR), conform presei din Bulgaria.

Construcția acestuia s-a realizat după cea mai mare licitație publică organizată în Bulgaria și a fost coordonată de 7 guverne – 3 interimare și 4 stabile.
Deschiderea oficială ar fi putut avea loc mult mai de demult, însă în 2020 au fost constatate alunecări de teren înainte și după tunel, motiv pentru care Violeta Komitova, ministrul Dezvoltării Regionale de atunci, a anunțat că nu poate aproba punerea în funcțiune.
Tunel conform standardelor europene
Tunelul Zheleznitsa (Jeleznița) este cel mai modern tunel rutier construit vreodată în țară. De asemenea, este singurul din Bulgaria care îndeplinește toate standardele europene. Tunelul are caracteristici tehnice interesante. Cele două tuburi ale sale au o lungime de aproximativ 2 km fiecare. Între tuburi există patru traversări pietonale și încă două pentru mașini. Nu va exista niciun pericol pentru cei care călătoresc în tunel pe timp de ploaie puternică, deoarece acesta a fost hidroizolat cu o căptușeală, care se termină cu țevi de drenaj, urmată de o căptușeală completă. A fost implementat un sistem inteligent de gestionare a traficului, Scada, care este pregătit să răspundă la orice scenariu. Toate cele 11 sisteme de siguranță sunt gestionate în mod centralizat prin intermediul acestuia.
În afară de toate acestea, proiectul are și câteva amplasamente cheie – un heliport, două poduri peste râul Suha Reka și un perete de sprijin la traseul direct. Heliportul special este construit imediat după tunel. Scopul este de a oferi acces pentru elicopterele medicale recent lansate în operațiunile de salvare de urgență și de stingere a incendiilor legate de incidente care au loc în tunel, în jurul acestuia sau în întreaga regiune.
Tunelul oferă centre de control al traficului pe ambele părți, iluminat eficient din punct de vedere energetic, sisteme CCTV, sistem inteligent de gestionare a traficului, anunțuri audio și radio, sistem electronic de control al accesului, cabine SOS. Sistemele de ventilație și de alarmă de incendiu sunt activate împotriva fumului și a incendiilor, ventilația funcționând în permanență, dar sunt pornite ventilatoare suplimentare pentru a evacua fumul în exterior în cazul în care se produce mai mult fum. De asemenea, au fost construite conexiuni transversale speciale între cele două conducte pentru a servi la evacuare în cazul unui accident grav.

Între tuburi există patru conexiuni transversale pentru pietoni și alte două pentru vehicule, pe care vor putea trece ambulanțe, mașini de pompieri și alte utilaje specializate. În cazul unui accident rutier sau al închiderii unuia dintre tuburi, acestea vor fi folosite pentru a scoate pasagerii în siguranță.
Tunelul a fost construit folosind o nouă metodă austriacă. În fiecare tub a fost săpat aproximativ un metru și jumătate pe zi, iar imediat după aceea a fost construită căptușeala primară a structurii, cu dispozitive de fixare, beton proiectat și ancore.
Proiectul este cofinanțat de Fondul pentru Coeziune al Uniunii Europene și de la bugetul național prin Programul Operațional pentru Transport și Infrastructură de Transport 2014-2020.
Odată cu deschiderea integrală a autostrăzii, timpul în care se parcurge distanța între Sofia și vama cu Grecia este mai scurt cu cel puțin 30 de minute.
Autostrada bulgărească A3/E79 este folosită în sezonul estival de sute de mii de români care-și petrec vacanța în Grecia, vama Kulata – Promachonas fiind unul dintre punctele de trecere al frontierei cele mai accesate atât de turiștii români, cât și cei bulgari.
Pe locul secund din punct de vedere al valorilor de trafic se află vama Makaza, în zona montană a graniței între Bulgaria și Grecia.
Foto: Ministerul Dezvoltării Regionale din Bulgaria