Patrimoniu UNESCO în Bulgaria
Lista obiectivelor turistice din Bulgaria aflate sub protecţia UNESCO include 7 obiective culturale și 2 situri naturale, aflate pe întreg teritoriul țării.
Nessebăr, oraşul vechi
Nessebar este una din cele mai vechi așezări din Europa, situat pe o peninsulă stâncoasă, legată de țărm printr-o trecere îngustă, extrem de pitorească. Fostă așezare tracică, apoi colonie grecească, orașul a fost ulterior colonizat de romani.
Pe lângă ruine antice de ziduri fortificate, biserici,basilici, amfiteatru, locuințe și ateliere, orașul adăpostește monumente arhitecturale și case autentice din perioada Renașterii Bulgare.
Călăreţul de la Madara, Șumen
Reprezintă un basorelief în stâncă, tăiat din stâncile de la Madara, pe versantul nordic al platoului Provadia, la înălţimea de 23 de metri.
Este cel mai important monument de artă al epocii Evului Mediu timpuriu şi unic de felul său în istoria culturii europene. Se află în apropierea satului Madara, la aproximativ 16 Km de oraşul Şumen, 250 de km de București pe drumul Ruse-Varna.
Mormântul tracic de la Kazanlâk, Valea Trandafirilor
Mormânt tracic de la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al III-lea î. d. Hr. Frescele din camera mortuară şi de pe coridor au o valoare artistică excepţională. Mormântul se află pe dealul Tiulbeto, în apropiere de oraşul Kazanlâk situat în Valea Trandafirilor.
Bisericile în stâncă de la Ivanovo, lângă Ruse
Complex mânăstiresc „Sfântul Arhanghel Mihail” de biserici păstrate parţial.
Frescele din biserica „Preasfânta Născătoare de Dumnezeu” sunt considerate una dintre cele mai remarcabile realizări ale artei medievale bulgăreşti, datând din secolul al XIV-lea. Se află la aproximativ 20 km de oraşul Ruse, la est de satul Ivanovo, pe stâncile parcului natural „Rusenski Lom”.
Biserica Boyana, Sofia
Are fresce unice, datând din 1259, socotite a fi una dintre capodoperele artei medievale europene. Se află la aproximativ 8 Km de centrul oraşului Sofia, în cartierul Boyana, la poalele muntelui Vitoşa.
Mânăstirea Rila
Cel mai măreţ complex mânăstiresc din Bulgaria, cu calităţi artistice şi arhitecturale excepţionale. Întemeiată în secolul al X-lea, reconstruită în secolele al XIII-lea şi al XIV-lea, centru cărturăresc în secolul al XV-lea şi terminată integral în forma actuală în secolul al XIX-lea, mânăstirea Rila a fost şi un centru duhovnicesc al bulgarilor. Se află situată în zona de nord-vest a muntelui Rila, la aproximativ 20 km de localitatea Rila şi 120 km de Sofia.
Mormântul de la Sveshtari, Isperih
Mormânt tracic din prima jumătate a secolului al III-lea î.d.Hr. Camera mortuară centrală este extrem do bogat împodobită şi are un basorelief înalt impresionant din cariatide. Se află în apropiere de satul Sveshtari, la 7 Km Nord-Vest de oraşul Isperih.
Rezervaţia naturală Srebârna, Silistra
Rezervaţie a Biosferei, pe valea Dunării, incluzând lacul Srebârna şi împrejurimile acestuia. A fost creat pentru conservarea speciilor rare de plante şi animale din zonă. Se află la 16 km vest de oraşul Silistra.
Parcul Naţional „Pirin”
Parte din minunaţii munţi Pirin, este situat pe zonele înalte din Nordul Munţilor Pirin.
Se caracterizează printr-un relief specific şi o lume unică de plante şi animale. Cuprinde rezervaţia biosferei „Baiuvi Dupki-Djindjiritsa” şi rezervaţia „Iulen”. Cel mai apropiat oraș de Parc este Bansko.
Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe rețelele de socializare și citește în continuare Balcic și Castelul său, loc de suflet al Reginei Maria
********
=>Dacă vrei să afli mai multe informații inedite despre locuri, oameni și întâmplări din Bulgaria, hai și tu, și adu-ți și prietenii, în grupul Descoperă Bulgaria!
=>Dacă scrii despre Bulgaria și vrei să-ți publicăm un articol, trimite textul la i.bahovski@myro.biz. Te-aștept!