panorama Melnik - Crama de vinuri Villa Melnik panorama Melnik - Crama de vinuri Villa Melnik

Crama de vinuri Villa Melnik

Crama de vinuri Villa Melnik - By Julia
Melnik- Podgoria Villa Melnik

Crama de vinuri “Vila Melnik” este una dintre cele mai premiate crame de vinuri din Bulgaria, regăsindu-se, de asemenea printre cele ”50 cele mai bune destinații de vinuri din lume”. Este situată aproape de satul Harsovo, municipiul Sandanski, aproape de Drumul Național spre Grecia, frontiera Kulata.  Este o afacere de familie, fiind administrată de proprietarii ei, familia Zikatanovi.

Mergem cu maşina plecând din pitoreasca localitate  Melnik către satul Harsovo și crama de vinuri Villa Melnik, printre masive de viță -de-vie și coline înverzite. Drumul trece pe la poalele unor dealuri molcome și deschide peisaje extraordinare, parcă puțin sălbatice. Undeva în vale, se văd stupi de albine. Animalele sunt scoase pe pășune, stupurile sunt goale.

Nu suntem pentru prima dată aici, cunoaștem aproape fiecare curbă, dar ne place să fim din nou în aceste locuri. Terenul deluros de la poalele munţilor Pirin, ne bucură vederea cu priveliști nemaipomenite alintate de soarele după-amiezii. În depărtare, vedem satele Zornitsa și Vinogradi.

E ca-n Toscana – asta ne imaginăm și cu toate că știm că suntem în Bulgaria, buna dispoziție a căpătat o boare de Italia. Și dintr-o dată, în fața noastră, un deal scăldat în razele soarelui, iar acolo un foișor cu oameni la picnic. Asta-i cel mai fain foișor și în cel mai bun loc cu putință,  ne gândim noi, cu o ușoară invidie plăcută față de cei de-acolo.

Crama de vinuri Villa Melnik - By Julia

Și numai ce trecem de foișor, și în fața noastră se deschide următoarea priveliște cu rânduri de viță-de vie precis ordonate și care bucură ochiul, iar în dreapta drumului s-așterne podgoria spre care ne îndreptăm – domeniul și crama de vinuri Villa Melnik din Bulgaria.

Crama de vinuri Villa Melnik - By Julia

Crama Villa Melnik

Clădirea mare, albă, dispunând de o parcare spaţioasă şi bucurându-se de uluitoarea panoramă a viilor ne-a atras de la bun început. Suntem întâmpinaţi de Miliţa şi de mama ei, Lubka Zikatanovi, care cu multă dragoste dezvoltă această această afacere viticolă. Abia aşteptăm să aflăm cât mai multe lucruri despre acest loc încântător şi despre legendele care îl înconjoară. Iată, aşadar, ce am aflat.

Noi avem noroc să-i cunoaștem pe cei din familia Zikatanovi și am petrecut momente superbe cu ei la fiecare vizită aici. Șansele să vă întâmpine ei personal nu sunt deloc mici. Dar chiar dacă nu sunt acolo, întotdeauna are cine să vă întâmpine, să vă-nsoțească la plimbare și să vă răspundă la toate întrebările care vă vin în cap.

Villa Melnik este una dintre puținele crame de vinuri care sunt deschise pentru vizitare în toate zilele săptămânii. Dacă-ajungeți în timpul programului, chiar fără rezervare, gazdele tot sunt bucuroase și ospitaliere.

În regiunea Melnik, vinificaţia reprezintă o tradiţie multiseculară. Aşadar, nu este de mirare că în zonă există zeci de podgorii, dar fiecare cu propriul său chip și stil. De ce e așa?  Din pricina solului uscat, nisipos, viţa-de-vie se numără printre puţinele culturi care pot fi exploatate cu succes în această zonă.

În plus, clima caldă şi verile fierbinţi (vorbim despre cea mai călduroasă regiune a Bulgariei) asigură condiţiile optime cultivării unor struguri de calitate. Aşa că, după ce ciorchinii petrec sute de ore în soarele arzător al verii, culegătorii sunt bucuroşi să culeagă strugurii copţi – ei constituind baza unui vin cu aromă bogată, gustos, aromat – chiar plin de emoție. Așa e vinul de Melnik.

Stăm și ne bucurăm de  priveliştea podgoriilor  dintre Villa Melnik și satul Harsovo şi ascultăm poveşti referitoare la tradiţiile podgorenilor locali.

Familia Zikatanov se străduieşte să cultive atât soiuri de struguri tradiţionale, precum Pinot noir, cât şi soiuri locale, cum ar fi Şiroka Melnişka şi Melnik 55.

Crama de vinuri Villa Melnik - By Julia

Toate vinurile din Villa Melnik sunt produse din struguri cultivaţi local deoarece în felul acesta podgorenii pot controla pe deplin procesul de coacere şi pot alege perioada culesului. Ei deţin în total 300 de acri de vii – dintre care 100 de află chiar lângă cramă, iar 200 în apropiere de satul Vinogradi.

Soiurile de strugure care se cultivă la Villa Melnik sunt: Melnik 55, Broad Leaved Melnik, Ruen, Melnik 1300, Mavrud, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot noir, Sangiovese, Chardonnay, Viognier, Sauvignon blanc, Keratsuda, Tamyanka şi Sandanski Misket.

Citește și: SPA la munte în Bulgaria – 5 stațiuni cu ape minerale

Drumul vinului din Villa Melnik – din vie până în frumoasele pahare de vin

Crama de vinuri Villa Melnik - By Julia

Începem turul podgoriei chiar în cramă, acolo unde cea mai mare parte din treabă o face… gravitaţia. Această tehnologie este cea mai eficientă din punct de vedere energetic şi cea mai bună pentru strugurii înşişi, întrucât mustul se limpezeşte în chip natural.

La început, după ce sunt aduşi, câteva femei îi verifică, înlăturând boabele stricate. Apoi, cu ajutorul natural al gravitaţiei, ei sunt introduşi în următoarea etapă, cea a fermentaţiei. Acest proces se desfăşoară în nişte containere din inox produse în Bulgaria.

Noi suntem nişte novici în materie de vinificaţie, aşa că voi evita să ofer prea multe detalii despre acest proces. Ceea ce ne-a impresionat în chip special a fost să aflăm că aceste containere pentru fermentaţie sunt produse chiar în Bulgaria, la Haskovo.

Am mai aflat că este foarte important ca sâmburii să nu fie zdrobiţi în timpul stoarcerii strugurilor, întrucât aceştia conţin nişte taninuri foarte puternice care ar putea altera gustul vinului. Din acest motiv, la Villa Melnik există o maşinărie specială adusă din Italia care stoarce strugurii cu delicateţe, în felul acesta mustul obţinându-se fără ca sâmburii să fie zdrobiţi.

Camera magică sau priveliștea din biroul enologului

Biroul enologului arată asemenea unui laborator de alchimist cu tot felul de recipiente și eprubete. Acolo am aflat o mulţime de lucruri interesante despre istoria vinificaţiei. Primul lor enolog a fost un francez care a încercat să importe în această regiune stilul de viaţă francez. El obişnuia să se oprească în centrul satului Harsovo şi să sărute mâna tuturor femeilor pe care le întâlnea – spre disperarea celor bărbaților din sat, neobișnuiți cu acest obicei. A lucrat la podgorie vreme de un an.

Fiecare cramă îşi creează propriul stil, iar cel de la Villa Melnik este dictat direct de gustul familiei Zikatanovi. Vinurile prea uşoare înseamnă o risipă de struguri, este de părere Lubka Zikatanova. Ea crede că toate trăsăturile pozitive ale strugurilor copţi ar trebui să fie transferate în vin. Prin urmare, vinurile produse la Villa Melnik sunt bogate şi gustoase – chiar pline de emoție,  aş spune.

Lubka ne-a dezvăluit încă un secret având legătură cu toate aceste calităţi: până şi vinurile albe sunt lăsate să stea pe coajă vreme de 6–7 ore înainte ca mustul să fie extras şi pus la fermentat într-un lin de fermentare rotativ orizontal care se rotește ușor, pentru a se extrage maxim din masa de struguri, apoi se continuă cu tehnologia specifică vinului alb.

Unul din cele mai atractive momente ale procesului de vinificaţie de la Villa Melnik este dat faptul că vinul se maturează în butoaie de stejar bulgăreşti, si mai ales de locul unde sunt ele păstrate – în tuneluri specială săpate în nisip. Butoaiele acolo sunt fabricate din stejar din Bulgaria, Franța și America, iar majoritatea soiurilor locale se maturează în butoaiele bulgărești, pentru a le da o aromă cât mai locală.

Printre labirinturile de  nisip în care stau ascunse cele mai bune vinuri

Crama de vinuri Villa Melnik - By Julia

Cea mai interesantă parte a turului nostru a fost vizita pe care am făcut-o în partea inferioară a cramei – în tunelurile în care sunt ținute la învechit vinurile, în butoaie şi sticle. Aceste tuneluri sunt săpate în piatra sfărâmicioasă caracteristică întregii zone Melnik. Ele asigură o temperatură optimă în toate anotimpurile.

Tunelurile adăpostesc nu numai butoaiele cu vinurile care urmează să fie îmbuteliate, cât și sute de sticle pe care atât familia Zikatanovi și oaspeții lor le păstrează în colecția lor privată. Orice vizitator poate să cumpere o sticlă şi apoi s-o lase acolo, sub pământ, revenind abia peste câțiva ani ca s-o recupereze pentru vreo ocazie specială. Sper că vom reveni curând la cramă, ca să cumpărăm şi noi vreo două sticle pe care să le lăsăm acolo.

Crama de vinuri Villa Melnik - By Julia

Degustare cu panoramă

Sala pentru degustări nu este mai puţin impresionantă decât crama însăşi. Bucurându-se de o vedere impresionantă spre viile scăldate în lumina asfinţitului, acest loc ne-a oferit atmosfera perfectă în care să degustăm vinurile despre care învățasem deja atât de multe lucruri. În vreme ce fiica noastră îşi savura mâncarea, noi ne străduiam să distingem gusturile şi aromele combinate în fiecare pahar.

Trebuie să mărturisesc faptul că nu am fost în stare să recunoaștem nimic, însă am savurat din plin toate soiurile de vin degustate. În acelaşi timp, eu am fost dintotdeauna de părere că nu contează dacă vinul miroase a trandafiri sau a citrice sau dacă poţi simţi un iz de ardei gras sau nu. Important este dacă vinul îţi place sau nu. Iar mie mi-a plăcut.

Ne-am continuat conversaţia cu Lubka şi cu Miliţa, iar mai târziu ni s-au alăturat încă doi membri ai familiei – Nikola şi Aleksa (tatăl şi fratele Miliţei). Cu toţii păreau fericiţi şi entuziaşti cu privire la locul pe care îl creaseră şi era evident că îl iubeau din tot sufletul. Cu aceasta ocazie am mai aflat că sunt prieteni cu aproape toţi ceilalţi podgoreni din zonă, ceea ce ne-a făcut o bună impresie.

Mai târziu ne-am întâlnit cu cei care se întorceau de la picnicul organizat în vârful dealului, toată lumea purtând în braţe coşuri şi sticle goale de vin. Am simţit încă o dată o uşoară invidie, însă data viitoare ne vom duce şi noi la foișor.

Vinurile Villei Melnik

Crama de vinuri Villa Melnik - By Julia

La  Villa Melnik  se fac mai fac mai multe serii de vinuri. Cele trei de bază sunt Family Tradition, Bergule și Aplauz. Au și alte serii speciale, despre care vă vom povesti altă dată.

Lyuba Zikatanova ne mărturisește că Family Traditon, chiar dacă este cel mai ieftin,  îi este cel mai aproape de suflet, pentru că reînvie aminitirile de azi despre atmosfera de odinioară de familie la un pahar de vin.

Bergule este clasa mijlocie de vinuri, pe care noi, cel mai des, îl alegem pentru plăcerea zilnică a unui pahar vin sau pentru statul lejer la povești cu prieteni. Vinuri plăcute și băubile, cu care n-aveți cum să dați greș. Iar Aplauz este vinul pentru răsfăț, care-totdeauna merită aplauze. Însă toate vinurile merită atenție, iar cele sunt roșii sunt o altă temă.

Soiurile rare (Rare Varietes) de la Villa Melnik sunt și ele o altă temă. Ele includ câteva vinuri speciale din soiuri locale, pe care familia Zikatanovi încearcă să le păstreze și să le reînvie.

Asfinţit deasupra Beli Breg, satul Harsovo

Crama de vinuri Villa Melnik - By Julia

Zona în care se află Villa Melnik se numeşte Beli Breg. În timpul plăcutelor noastre conversaţii am pierdut complet noţiunea timpului. După ce ne-am plimbat prin vie, am constatat că toţi cei de la cramă plecaseră – mai puţin noi şi proprietarii. Nu puteam rata însă superbul asfinţit, aşa că am mai stat puţin ca să-l admirăm cum se cuvine. Trecuseră deja patru ore de când sosiserăm acolo, cu toate că un tur obişnuit al cramei durează aproximativ o oră şi jumătate.

Vizitaţi Villa Melnik

Astăzi, la Villa Melnik lucrează o echipă de profesionişti care au grijă zi și noapte de vie, de vin, de vizitatori. Decizia finală din ce cupaj se va îmbutelia se ia nu numai după consultații cu specialiști, ci și numai după ”Da”-ul categoric al familiei Zikatanovi. Dacă ceva nu le place – atunci acela nu e vin cu denumirea Villa Melnik.  

În timpul săptămânii crama este deschisă pentru vizite, iar pentru degustare aveți la dispoziție mai multe opțiuni sub formă de pachete. Dacă vi se pare interesant, vă puteți plimba și prin vie.

Spiritul cramei poate fi simţit în toate anotimpurile. Noi am ajuns la începutul primăverii, în Duminica Floriilor – iar familia Zikatanov obişnuieşte să celebreze această sărbătoare religioasă. Viile abia dacă începuseră să înfrunzească.

Villa Melnik este deschisă pentru vizitatori în fiecare zi.

Orele de vizitare: Luni-vineri: 9–17. Sâmbătă-duminică 10–18.

Vizitele efectuate în afara acestui program sunt posibile doar cu o rezervare telefonică făcută în avans.

Puteți găsi vinurile de la Villa Melnik în multe restaurante şi hoteluri din Melnik şi Sandanski, în Sofia și în toată țara. Le puteți cumpăra și din magazinele de vinuri sau chiar și din unele supermarketuri. Dar există și un magazine online propriu unde se pot comanda.

Drumurile Vinului în regiunea Melnik

Crama de vinuri Villa Melnik - By Julia

Dacă vizitaţi Melnik şi vă place vinul, ar trebui să gustaţi din toate soiurile disponibile. Orice restaurant sau tavernă  din oraş are în meniu vin făcut în casă, în vreme ce producătorii locali îşi vând sticlele chiar pe stradă. Cramele de familie Şestaka şi Kordupulova se numără printre cele mai cunoscute din oraş.

Însă indiferent cât de mult vă place vinul făcut în casă, noi vă recomandăm să vizitaţi şi cramele tradiţionale aflate în satele dimprejur. Există zeci de astfel de crame, unele dintre ele producând şi exportând vin în cantităţi mari şi fiecare având de oferit propriile cupaje şi soiuri. Descoperiţi-le cu ajutorul hărţii Drumurilor Vinului.

Harta Drumurilor Vinului din apropiere de Melnik

Dacă tot aţi pornit într-o călătorie având ca scop degustarea unor vinuri, ar fi o idee bună să petreceţi măcar o noapte în zonă. Melnik este o alegere bună, aşezarea punându-vă la dispoziţie o atmosferă bulgărească tradiţională, precum şi hoteluri bune, la preţuri rezonabile. Nouă ne-a plăcut şi satul Rojen, aflat la numai câţiva kilometri de Melnik, foarte aproape de mânăstirea Rojen.

Dacă vă plac izvoarele termale şi spa-urile, probabil că vă veţi dori să vă îndreptaţi către oraşul din apropiere, Sandanski, renumit pentru aerul şi apele lui tămăduitoare. Localitatea vă oferă şi posibilitatea de a face turism de lux sau de a efectua escapade culinare din categoria „gourmet“. Prin urmare, turismul local este capabil să satisfacă o mare varietate de gusturi.

Text și fotografii: Andrey Andreev Travel and Photography partener byjulia.ro

Versiunea în limba engleză și mai multe fotografii aici