Conform datelor unui clasament realizat de Centrul de cercetare StartupBlink privind ecosistemul global de startup-uri AI (inteligență artificială), România se află pe locul 11, depășind țări precum Finlanda și Norvegia.
Raportul, care clasifică primele 40 de țări și 224 de orașe pentru startup-urile din domeniul AI, utilizează date privind finanțarea, dimensiunea echipelor și numărul de “unicorni” (companii cu o evaluare de piață de peste 1 miliard de dolari), investițiile totale și alți parametri.
Conform acestuia, țara noastră își păstrează poziția de anul anul trecut, ceea ce înseamnă că avem startup-uri cu potențial, care utilizează inteligența artificială.
România se remarcă și prin cea mai mare diferență între poziția globală în industria generală a startup-urilor tehnologice și clasamentul specific pentru domeniul de AI. La nivel general, țara noastră se situează pe locul 44, însă în domeniul inteligenței artificiale urcăm până pe locul 11.
Cea mai bună țară europeană pentru startup-urile din domeniul AI (inteligență artificială), este Estonia, clasată în topul global pe locul 6 din 40 de țări intrate în clasament.
Mica țară baltică, cu mai puțin de două milioane de locuitori, este cunoscută pentru succesul unor start-up-uri tehnologice precum Skype și Bolt și are cei mai multe unicorni tehnologici pe cap de locuitor din Europa.
Performanța remarcabilă a Estoniei în ecosistemul startup-urilor de inteligență artificială provine din concentrarea sa asupra inovării și densității startup-urilor, situându-se pe locul al doilea la nivel global în ceea ce privește startup-urile de inteligență artificială pe cap de locuitor – aproximativ 48 pe milion de oameni.
Guvernul Estoniei își dorește să extindă sectorul tehnologiei la 15% din PIB-ul țării până în 2025, oferind diverse programe, inclusiv e-rezidență, vize pentru startup-uri și nomazi digitali, menținând astfel o mare parte a populației active implicată în startup-uri.
Între timp, Germania a urcat trei locuri față de anul trecut, asigurându-și locul șapte și depășind Franța, care a coborât două locuri în clasament.
La nivel de orașe, Bucureștiul e pe locul 26, și aici însă diferența între acest clasament și cel general, care ia în considerare toate tehnologiile, fiind foarte mare, de 83 de puncte. În Europa, capitala României ocupă locul 5, depășind ecosisteme mai bine stabilite precum Amsterdam și Stockholm
Raportul StartupBlink notează că există o încetinire semnificativă a investițiilor în AI în comparație cu anul trecut, la care se adaugă un declin în crearea de noi companii unicorn în acest sector.
Finanțarea până la jumătatea anului 2024 reprezintă puțin peste un sfert din totalul din 2023. Cu toate acestea, anul trecut s-a înregistrat un nivel excepțional și au avut loc cinci runde de finanțare la scară largă, totalizând 18,55 miliarde de dolari, inclusiv cele 10 miliarde de dolari ale OpenAI, care au stimulat în mod semnificativ finanțarea sectorului.
Topul unicornilor cu inteligență artificială
Conform StartupBlink, există câteva companii care domină spațiul de inteligență artificială.
- OpenAI
- Bytedance
- Hugging Face
- ElevenLabs
- Runway
- Anduril
- Spring Health
- Dataiku
- Mistral AI
- AlphaSense
Spre deosebire de România, Bulgaria nu este prezentă în acest clasament.