Martisor in Bulgaria Martisor in Bulgaria

Mărțișor în Bulgaria. Tradiții și obiceiuri de 1 Martie

Mărțișor în Bulgaria. Tradiții și obiceiuri de 1 Martie - By Julia

Sărbătoarea Mărțișorului

Forfotă mare și-n Bulgaria de 1 Martie, data care anunță sosirea primăverii și al cărei simbol este Baba Marta, o bătrână asemănătoare Babei Dochia a noastră: este neputincioasă și capricioasă, iar atunci când  zâmbește, soarele strălucește pe cer, iar când se supără pe cineva, vremea se schimbă în rău și se face frig.  Așa se ”explică” vremea schimbătoare de-nceput de primăvară, sau Babele cum spunem noi. La ei durează, însă, până-n 22 martie.

În  această zi, pe lângă salutul obișnuit, bulgarii își urează ”Cestita Baba Marta/ Честита Баба Марта”, ceea ce s-ar traduce mai bine prin englezescul ”Happy Baba Marta”. Cu mențiunea că în limba de la sud de Dunăre , baba înseamnă  bunică.

Tradiția mai spune că în această prima zi a lunii martie, cea mai bătrână femeie din familie pune un fir răsucit alb și roșu, la încheietura mâinilor copiilor, pentru sănătate și împotriva deochiului.

Mărțișor în Bulgaria. Tradiții și obiceiuri de 1 Martie - By Julia

Ca să le meargă bine, să aibă parte de sănătate, fericire și noroc, toți bulgarii, femei, copii și inclusiv bărbații poartă Mărțișor care, în bulgară, se numește Martenița.

Cei care poarta „Martenița”,  se spune că vor fi mereu protejați: „Daca nu porti Martenița, Baba Marta va aduce spiritele rele în casa ta”. Conform tradiției,  trebuie să porți doar mărțișor pe care l-ai primit, nu unul de-al tău.

La origini, martenița  a fost concepută ca o amuletă legată cu un şnur împletit din două fire-unul alb (simbolizând divinitatea, sănătatea, puritatea sufletească şi împlinirea) şi unul roşu (ca simbol al dragostei pentru frumuseţile eterne ale vieţii: prietenia, fidelitatea şi onoarea).

Și-n zilele de astăzi se mai confecționează astfel de mărțișoare la care, întotdeauna, se adaugă un clopot tip talangă decorativă și se agață de ușa sau poarta casei.

Mărțișoare de purtat erau, inițial, făcute din  fir de lână alb sau roșu. Cu timpul s-au mai adăugat și alte elemente – bănuț, potcoavă, mătură, biluțe, stegulețe și alte asemenea…

Mărțișor în Bulgaria. Tradiții și obiceiuri de 1 Martie - By Julia

Culorile au căpătat și o altă  semnificație strict definită: roșu – sânge, viață; alb – puritate, fericire.

Dar de unde provine martenița?

Există mai multe legende despre originea acestei interesante tradiții, și  toate sunt legate de străbulgari.

Mărțișor în Bulgaria. Tradiții și obiceiuri de 1 Martie - By Julia

Legenda lui Asparuh și a surorii sale

Cea mai cunoscută este legată de istoria străbulgară și explică semnificația culorilor alb și roșu ale marteniței.

Legenda are mai multe versiuni, dar, în esență, poartă același simbolism. Legenda este legată de Han Asparuh și simbolizează unitatea și puterea poporului bulgar.

Versiunea cea mai răspândită este că a primit un dar de la sora sa sub forma unei brățări legată de piciorul unei păsări cu un fir alb. Pasărea a ajuns la Hanul Asparuh chiar pe 1 martie, când se considera atunci că începea anul,  iar aici își are obârșia și tradiția ca în această zi toți bulgarii să își dăruiască martenițe cu fir roșu și alb pentru sănătate și noroc. Sora lui Asparuh fusese răpită de khazari și folosită pentru a-i dezbina pe cei cinci frați ai ei și  pentru a le putea lua pământurile. Tocmai firul alb vopsit colorat cu sângele păsării rănite (în alte variante ale legendei era de la o rândunică sau de la un porumbel) simbolizează unificarea și biruința poporului atunci când pasărea a ajuns la Han Asparuh.

Legenda lui Han Kubrat

Han Kubrat a avut cinci fii și o fiică deosebit de frumoasă – pe nume Huba. Acestora le-a lăsat poruncă să nu se dezbine și să apere Bulgaria. După moartea tatălui lor, fiii au uitat repede porunca tatălui lor și au fost înfrânți de conducătorul hunilor, Han Ashina. Acesta le-a răpit pământurile și a luat-o pe Huba în robie.

Frații au pornit în căutarea unor noi pământuri, iar sora lor a așteptat vești de la ei. Iată că vestea bună a sosit odată cu venirea primăverii, adusă de șoimul lui  Han Asparuh.

În scrisoare scria că a găsit un colț de rai la sud de Dunăre și că se vor așeza acolo. Huba a fugit, călăuzită de șoimul de al cărui picior a legat un fir de mătase albă. Pasărea a condus-o la noul pământ, dar chiar în clipa aceea o săgeată vrăjmașă a străpuns-o, iar sângele ei a împurpurat firul alb.

După ce a primit vestea cea bună că sora lui ajunsese la el, Asparuh a început să rupă fire din fir roșu și alb și le-a legat la mâinile soldaților săi.

De atunci, firul roșu și alb este firul puternic care îi unește pe bulgarii din întreaga lume – să fie sănătoși, puternici și fericiți.

Cum și până când se poartă

Mărțișoarele în Bulgaria se poartă la piept, la gât tip colier  sau la încheietura mâinii sub formă de brățară

Obiceiul spune că mărțișoarele trebuie scoase atunci când oamenii văd o  barză sau o rândunică. O pot  lega de ramurile unui copac roditor, chiar înflorit sau o pot ascunde sub o piatră. După nouă zile verifică dacă sub piatră s-au adunat insecte sau furnici și cu cât sunt mai multe, cu atât mai multe foloase și noroc vor avea pentru tot restul anului.

Unii oameni aruncă mărțișoarele în apele unui râu pentru ca tot ce este rău să treacă și să se ducă cu ele pe apă.

Citește și Despre Pijo și Penda, personajele- simbol ale tradiției Mărțișorului în Bulgaria

=>Dacă vrei să afli mai multe informații inedite despre locuri, oameni și întâmplări din Bulgaria, hai și tu, și adu-ți și prietenii, în grupul Descoperă Bulgaria!

=>Dacă scrii despre Bulgaria și vrei să-ți publicăm un articol, trimite textul la i.bahovski@myro.biz