Vin, oameni și locuri prin nordul Bulgariei - By Julia Vin, oameni și locuri prin nordul Bulgariei - By Julia

Vin, oameni și locuri prin nordul Bulgariei

Nordul Bulgariei

Nordul Bulgariei este oarecum subestimat atunci când pasionații de vin se gândesc la crame şi la turismul local.

Beneficiind de un număr mai mare de podgorii, de nişte drumuri ale vinului mai bine dezvoltate, de o natură variată – de infrastructură turistică în general – sudul pare, într-adevăr, mai atrăgător. Nu aş vrea să trasez o linie de demarcaţie între cele două zone (aşa cum o face, din punct de vedere geografic, catena Munţilor Balcani).

Cu toate acestea, atunci când vorbim despre licoarea obţinută din struguri, nordul se remarcă prin eleganţa vinurilor sale şi printr-un sens mai larg al apartenenţei.

În rândurile următoare îmi voi îndrepta atenţia spre regiunea viticolă din nord-estul Bulgariei, descriind-o ca pe un drum al vinului care include cinci crame distincte, un bar enologic şi mai multe privelişti uimitoare…

Aş începe cu o scurtă observaţie: Bulgaria are numai două PGI-uri (Protected Geographical Indication – Indicaţie geografică protejată): Câmpia Traciei şi Câmpia Dunării. Mulţi oameni (printre care mă includ şi pe mine) împărtăşesc părerea că această realitate nu descrie nuanțele vinurilor şi, mai important decât atât, nu descrie destinațiile turistice. Aşa că eu prefer să vorbesc despre cel puţin cinci (sau chiar nouă) regiuni viticole. Dar aceasta este o discuţie mai lungă, care nu îşi are locul aici.

Clima din zona de nord-est a Bulgariei este predominant continentală datorită vastei Câmpii a Dunării – o zonă netedă, având pe alocuri câteva zone de coline. Limitele de vest şi de est sunt destul de greu de trasat. În partea apuseană ne putem imagina o linie care uneşte localităţile Sviştov şi Suhindol (amândouă găzduiau cândva importante facilităţi de producţie a vinului).

Cu cât ne apropiem mai mult de Marea Neagră, spre est, influenţa acesteia devine, desigur, tot mai pregnantă. În privinţa celorlalte două puncte cardinale, lucrurile sunt simple: la nord avem Dunărea, iar la sud Munţii Balcani.

Cel mai important lucru de reţinut este acela că nord-estul Bulgariei reprezintă fără îndoială destinaţia iubitorilor de vin alb, ai Cabernet-ului Franc şi ai Pinot Noir-ului, în binecunoscutul stil al Lumii Vechi!

Îmi voi începe călătoria pornind din fosta noastră capitală – şi unul dintre oraşele mele preferate – Veliko Târnovo (apropo, în nordul Bulgariei se află trei dintre fostele noastre capitale, înainte ca aceasta să devină Sofia – toate trei fiind cetăţi de scaun începând din îndepărtatul secol al VII-lea, când a fost întemeiată ţara noastră).

Pe principala arteră turistică, cunoscută sub numele de „Strada meşteşugurilor“, veţi găsi recent deschisul „Centru de degustare a vinurilor“, unde aveţi ocazia să alegeţi şi să savuraţi o mulţime de vinuri locale – inclusiv câteva aduse de la cramele care nu sunt deschise pentru vizitatori.

Acestea vor fi însoţite de câteva aperitive pregătite cu grijă. Subsolul amenajat ca o pivniţă de vinuri găzduieşte cursuri de degustare şi de enologie.

Nordul Bulgariei Centru de degustare a vinurilor“ Veliko Târnovo
Foto: Internet, Centrul de degustare a vinurilor, Veliko Târnovo

La numai cincisprezece minute de mers cu maşina, la sud de Veliko Târnovo, se află Domeniul viticol Ialovo. Această cramă artizanală a fost înfiinţată de Anton, un adevărat vizionar, împreună cu enologul Dimitar. Cel din urmă este unul dintre cei mai pasionaţi căutători ai varietăţilor locale de struguri, cum ar fi Kokorko, de exemplu.

Am avut norocul să gust vinul produs din acest soi. Începând din 1944, odată cu schimbarea de regim politic şi cu transformarea Bulgariei într-un stat socialist, o mulţime de varietăţi locale au fost înlocuite cu unele mai productive, urmând îndemnul de a produce cantităţi de vin cât mai mari…

Sediul Domeniilor Ialovo este şcoala din sat, construită în 1938 şi tranformată în cramă cu câţiva ani în urmă. Veţi fi impresionaţi de stilul eclectic al interiorului, care creează o atmosferă plină de nobleţe, de curtea spaţioasă în care puteţi zăbovi cu un pahar în mână sau în care copiii pot zburda în voie.

În plus, vizitatorii vor descoperi aici un variat portofoliu de vinuri şi de mărci – inclusiv unele scandaloase, tradiţionale sau minimaliste – aproape tot ce-ţi poate trece prin minte!

Vin, oameni și locuri prin nordul Bulgariei - By Julia
Sediul Domeniilor Ialovo

Nu departe, lângă Elena (localitate celebră în toată Bulgaria pentru şunca uscată asemănătoare cu prosciutto-ul italian) se află un alt loc interesant pentru amatorii de vin – Crama familiei Maryan, înfiinţată în 2010.


Istoria satului Elena este legată de legenda Kerei Tamara – fiica unuia dintre cei mai destoinici domnitori bulgari, ţarul Ivan Alexander. Kera Tamara este şi numele unuia dintre cele mai apreciate sortimente de vin ale cramei.

Stefan, un enolog şarmant şi un bun prieten al proprietarilor, a creat de-a lungul anilor câteva vinuri deosebit de bune – Chardonnay, vin portocaliu, Sauvignon Blanc (inclusiv unui pus la învechit în butoaie de stejar), Dimiat (un soi local) şi câteva cupaje roşii distincte. Crama cumpără struguri din mai multe locuri, de pe tot cuprinsul ţării.

Nordul Bulgariei
Foto: maryanwinery

Acum vom face un salt mare către nord. După o scurtă călătorie cu maşina, pornind din frumosul oraş Ruse, veţi ajunge pe malul Dunării, la Crama Şapte Generaţii.

Un alt proiect bulgăresc nou având legătură cu vinul, sau mai bine spus un vis al domnului Luben Rabcev, pe care l-a urmat atunci când a revenit în Bulgaria, după patruzeci de ani petrecuţi în Statele Unite. El a construit un loc minunat, continuând tradiţia de podgoreni a familiei. Cu multă vreme în urmă, în 1878, un tânăr pe nume Ilia Rabcev şi-a părăsit familia din Bulgaria şi a plecat în Franţa ca să studieze arta şi ştiinţa producerii vinului. Peste patru ani, Ilia s-a întors în satul Biala Cerkva şi a înfiinţat Crama Rabcev.

În scurt timp pivniţele familiei Rabcev au devenit cel mai mare producător de vinuri şi spirtoase din regiune. Acum proprietatea include un hotel cochet, cu priveliște către Dunăre..

Nu rataţi Red Cuvee-ul şi vinurile făcute din soiul Cabernet Franc. Dacă tot vă aflaţi în regiune, puteţi vizita bisericile săpate în stâncă de la Ivanovo, datând din secolul al XIII-lea. Acestea sunt opera unor pustnici, iar acum fac parte din patrimoniul UNESCO.

Vin, oameni și locuri prin nordul Bulgariei - By Julia

Lângă oraşul Şumen se află Ţarev Brod, una dintre cele mai distinse crame din Bulgaria – acest lucru datorându-se în special talentatului şi pasionatului producător de vin Nikolai Krastev.

Varietatea reprezentativă pare să fie soiul local Gergana (o combinaţie de Dimiat şi Muscat Ottonel). Ar trebui însă să degustaţi întreaga colecţie a cramei, chiar şi Sauvignon Blanc-ul produs acolo. Spun „chiar şi“ deoarece, aşa cum probabil ştiţi, această varietate este acum la modă pe tot mapamondul.

Bulgaria nu face excepţie şi de aceea este greu de găsit o cramă care nu produce sau care nu foloseşte acest soi de struguri. La Ţarev Brod însă se găseşte cea mai veche podgorie de Sauvignon Blanc din Bulgaria – aceasta fiind plantată în 2001!


Printre varietăţile care merită menţionate se numără Pet-Nat, Chardonnay şi Riesling (din aceşti struguri se produce aici chiar şi Eiswein – aşa-numitul „vin de gheaţă“), precum şi câteva excelente varietăţi de Pinot noir.

În plus, vizitatorii sunt trataţi cu multă amabilitate, camera pentru degustări este cochetă şi confortabilă – şi este foarte posibil să părăsiţi Ţarev Brod ca prieten şi admirator al gazdelor.

Vin, oameni și locuri prin nordul Bulgariei - By Julia
Foto: tsarevbrod

În regiune există şi două obiective turistice deosebite. Voi începe cu Călăreţul din Madara – un remarcabil basorelief datând de la începutul Evului Mediu (secolul al VIII-lea, conform UNESCO), cioplit în stânca Podişului Madara. Nu este limpede pe cine anume înfăţişează sculptura – cel mai probabil pe unul dintre hanii bulgari care domneau pe vremea aceea…

Nordul Bulgariei Șumen
Monument „Călărețul de la Madara”

În 1981, pe vârful dealului din Şumen a fost dezvelit în mod oficial monumentul „Fondatorii statului bulgar“, dedicat aniversării a 1300 de ani de la înfiinţarea Bulgariei. Ce să zic… îmi este greu să descriu o operă de artă executată în stilul tipic perioadei socialiste. Este uriaşă, brutală, ciudată şi cu siguranţă valoroasă din punct de vedere arhitectonic. Pur şi simplu ar trebui să vedeţi acest colos!

Următoarea noastră destinaţie (ultima, dar nu şi cea mai puţin importantă): Domeniile Salla, care se află foarte aproape de Marea Neagră dar care sunt tributare mai mult pământului. Şi în acest caz vorbim despre un mare maestru al vinurilor albe – plus Cabernet Franc şi Pinot Noir. În 2019, Anelia Hristakieva a devenit pe merit „Producătorul de vin al anului“ – un titlu prestigios, de vreme ce numai producătorii au drept de vot. Complexul cuprinde două camere pentru vizitatori şi un restaurant.

Cum proprietarii Domeniilor Salla adoră caii, există şi un grajd cu zece exemplare care participă la concursuri – pe care uneori le şi câştigă. Prin urmare, complexul este ideal pentru iubitorii de cai şi pentru copii – în special datorită spaţiilor vaste… Nu ar trebui să rataţi zona de picnic a Domeniilor Salla, aflată la circa 3-4 kilometri de cramă, loc de unde se deschide minunata privelişte a colinelor din imediata apropiere.

În concluzie, pot spune că vinurile din nord-estul Bulgariei devin, în ritm alert, tot mai bune. Aş îndrăzni chiar să adaug că această regiune „împinge“ Bulgaria în direcţia bună – către trendurile actuale ale târgurilor internaţionale, acolo unde sunt apreciate vinurile delicate şi elegante, cu mai puţin iz de stejar şi având un caracter local, un „terroir“. Sfatul meu este să mergeți şi să exploraţi întreaga regiune.

Autor: Ivaylo Katerski – fondator Via Vino

Citește și Mărțișor în Bulgaria. Tradiții și obiceiuri de 1 Martie
=>Dacă vrei să afli mai multe informații inedite despre locuri, oameni și întâmplări din Bulgaria, hai și tu, și adu-ți și prietenii, în grupul Descoperă Bulgaria!


=>Dacă scrii despre Bulgaria și vrei să-ți publicăm un articol, trimite textul la i.bahovski@myro.biz