Litoralul bulgăresc al Mării Negre este suficient de mare și plin de locuri tainice, încât să existe vreun locuitor al țării care să fi bătut toate drumurile și să-i fi văzut toate ascunzișurile, iar partea cea mai frumoasă este că oferă stațiuni și plaje pentru toate tipurile de turiști.
Cei aflați în căutare de distracție au la dispoziție stațiuni moderne, dezvoltate care freamătă de viață, precum Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Sv Vlas, în timp ce iubitorii de liniște, și stațiuni mai mici, pot merge la Primorsko, Kiten, Lozenets, Obzor, Ravda, Balcic. Turiștii dornici să îmbine timpul petrecut pe plajă, la soare cu vizitarea de obiective culturale și istorice, pot opta pentru Nessebar, Sozopol, Kavarna.
Cele mai mare orașe-porturi ale Bulgariei, Varna și Burgas ademenesc și ele turiștii, printr-o varietate mare de plaje, hoteluri, restaurante, cafenele. Dar și cu muzee, galerii de artă și o agendă plină de evenimente și festivaluri.
Mai nou Bulgaria reușește chiar să atragă și nomazi digitali care îmbină statul pe plajă cu munca remote, iar în acest scop Bulgaria oferă spații de coworking direct pe plajă, iar municipalitatea Burgas organizează chiar și un festival pentru nomazi digitali și specialiști IT.
Însă articolul de azi eu vreau să-l dedic tuturor acelora care vor privească marea în liniște și caută locuri care încântă sufletul prin măreția tăcerii. Vorbesc de acele locuri în care ești cu marea.
Și vom începe călătoria de la nord la sud, urmând ca într-un viitor articol să povestesc și despre plajele din sudul litoralului bulgăresc. Stai aproape și abonează-te la newsletter ca să primești articolul pe mail!
#1 Durankulak
7 kilometri de nisip fin și natură sălbatică, aflați la câțiva kilometri de frontiera cu România.
Plaja este potrivită nu numai să te bucuri de mare și soare, ci și să practici sporturi pe nisip sau să faci scufundări, dacă te pasionează. În apropiere se află și lacul Durankulak, de o frumusețe aparte.
Iar lângă lac, într-o pădurice este amplasat unul din cele mai vestite în anii socialismului, camping Kosmos cu 30 de bungalowuri, loc de campere și corturi, bar și restaurant pe plajă.
În apropiere mai există și un restaurant Chaika – Pescăruș în limba bulgară.
#2 Krapets
Plaja Krapets se află în afara satului cu același nume, la 20 de kilomteri de Vama Veche.
Plaja Krapets se întinde pe o lungime de 4 km și este cunoscută pentru frumusețea sa naturală și pentru faptul că este încă neafectată de turismul în masă. Aceasta este o destinație populară printre turiștii care caută o experiență de plajă liniștită și relaxantă.
Aici poți vedea culori albastre de măsline ale apei, care se găsesc rar în Marea Neagră. Plaja în sine este doar parțial organizată, cu salvamari și umbrele, dar fără șezlonguri.
În Bulgaria se spune că această plajă este ultimul colț liniștit al Mării Negre.
În spatele plajei se află un camping abandonat, care nu funcționează, turiștii putându-se caza în hotelurile mici și în pensiunile din satul Krapets sau să-și întindă cortul în zona dedicată.
#3 Rusalka
Rusalka, (sirenă în limba bulgară) este un alt loc minunat din Bulgaria, unde spiritul naturii sălbatice se întâlnește cu ospitalitatea modernă. Se poate intra cu mașina doar după ce se plătește taxă de intrare valabilă o zi. Complexul are două plaje – una pentru cei cazați în complex, celalată pentru cei care plătesc doar intrarea pentru întregul complex.
#4 Tyulenovo
Tyulenovo este o destinație populară de pe coasta Mării Negre, situată în nordul Bulgariei, în apropiere de orașul Balchik. Este cunoscută în special pentru peisajul său pitoresc și pentru numeroasele stânci și formațiuni de piatră care se află în apropierea țărmului.
Plaja este foarte mică și stâncoasă, dar pitorească și deloc aglomerată, ceea ce o face o alegere populară pentru turiștii care caută o experiență mai liniștită și mai puțin turistică. Apa este destul de adâncă în zona de înot, așa că este important să fii atent în timp ce înoți. De asemenea, există multe zone de snorkeling și scufundări în apropierea plajei, datorită bogăției de viață marină și a apelor cristaline.
În apropierea plajei Tyulenovo se află și satul Tyulenovo, care este cunoscut pentru casele sale tradiționale și restaurantele cu fructe de mare.
#5 Bolata
Plaja Bolata se află în golful cu același nume situat între Capul Kaliakra și satul Bulgarevo la aproximativ 6 km de orașul Balchik și este una dintre cele mai frumoase plaje din regiune. Este o plajă mică, ascunsă și neîngrijită, cu nisip fin și apă cristalină, ideală pentru cei care caută un loc de plajă mai puțin cunoscut. Este recunoscută prin forma sa semicirculară și prin rocile roșii cărămizii.
Plaja face parte dintr-o rezervație cu același nume, peste care trece una dintre marile rute aeriene ale păsărilor migratoare din toată Europa – Via Pontica. Plaja Bolata este cunoscută și ca loc de scufundări.
Plaja este nisipoasă și protejată de vânturi. Cu toate acestea, este un loc ideal pentru toți pasionații de activități în aer liber, deoarece natura înconjurătoare, stâncile și peșterile oferă o mulțime de oportunități de a rămâne activi.
În apropiere se află Capul Emine, cel mai estic punct al Munților Balcani, care vă va impresiona prin frumusețe și măreție.
#6 Pasha Dere
Plaja Pasha Dere este situată la numai 15 km sud de Varna. Este cunoscută pentru natura sălbatică, neatinsă de turism, pentru plajа largă și lipsa urbanizării.
Pasha Dere este o zonă protejată și un obiectiv natural de referință. Natura este interesantă, cu plante tipice de pe coasta nordică a Mării și cu un lac cu o floră și o faună unice, cunoscut sub numele de “Limana”, unde își au habitatul multe specii protejate de păsări și animale.
Această zonă este vizitată nu numai vara, ci și în zilele însorite și călduroase din toamnă și primăvară. Zona nu este atractivă doar datorită plajei, dar pădurea frumoasă și verdeața o fac potrivită pentru excursii cu cortul și picnicuri. Este cunoscut ca un loc frecventat de tineri care campează și dorm acolo vara, precum și pentru plaja de nudiști.
Pe plajă nu există baruri sau restaurante, fiind una din cele mai sălbatice plaje din Bulgaria.
Accesul nu este foarte ușor, dar se poate face cu mașină mică. Este un drum asfaltat foarte îngust, la capăt fiind 1km jumate de drum de pământ, apoi plaja la 5 minute pe jos.
#7 Shkorpilovtsi (Șkorpilovți)
Uneori, unul dintre cele mai faine lucruri în viață este să găsești locuri ascunse pe care nu te-ai fi gândit niciodată să le cauți, dar, odată ajuns acolo, nu-ți poți imagina cum ai putut trăi fără să vezi acel loc. Acesta este cazul plajei, dar și stațiunii Shkorpilovtsi.
Deși poate că nu este la fel de faimoasă ca unele dintre cele mai frumoase plaje din Bulgaria, este totuși o parte importantă a vieții autentice de plajă din Bulgaria. Este cea mai lungă și cea mai lată plajă de pe coasta bulgară a Mării Negre, îmbinând perfect zona „sălbatică” cu ospitalitatea micilor hoteluri de familie și pensiuni.
Iar ca noutate, presa bulgară a anunțat în aceste zile amenajarea pe plajă de zone de relaxare cu aparate de fitness și benzi de alergare, loc de joacă este mobilat cu maxi șah, mese și scaune, rasteluri pentru biciclete.
Printr-un monoclu special, poate fi privită marea de care noi balustrade de siguranță au fost montate.
#8 Kara Dere
Situată la sud de Varna, Kara Dere este plaja despre care bulgarii spun că e cea mai sălbatică dintre cele mai sălbatice. Și asta pentru că nu există niciun alt loc în Bulgaria unde există plajă de câțiva kilometri, fără construcții și unde nu se aude nicio mașină, și nu e nici semnal la telefon.
Plaja are 5 kilometri, alături se află o pădurice și podgorii de viță-de-vie.
Pe plajă se poate campa gratuit.
#9 Kamchia
Aflată la 30 de km după Varna, în direcția Burgas, plaja Kamchia se învecinează cu rezervație naturală cu același nume. Vegetația bogată și diversificată și râul Kamchia care se varsă în mare conferă locului, un pitoresc aparte.
Marea este lină, însă în zona de confluență cu râul, este destul de periculos de înotat, spun bloggerii și localnicii bulgari. Plaja Kamchia, este de asemenea, preferată de camperi.
În apropiere se află și campinguri, – vestite odinioară care astăzi, însă, oferă condiții destul de modeste, deși sunt preferate de turiștii interesați mai mult de apropierea de natură.