Un total de 112 vase din sticlă au fost descoperite în cadrul unor cercetări arheologice submarine la Capul Şiroza din Portul Pescarilor Şengene Skele, a anunţat Muzeul Regional de Istorie din Burgas.
Scafandrii au cercetat şi alte patru zone din golf şi au descoperit fragmente de amfore din Antichitatea Târzie şi din Evul Mediu, unele datând din secolele XII – XIII. Fragmente ceramice din secolele XVIII – XIX, precum şi fragmente de amfore din Antichitatea Târzie au fost descoperite în zona din apropiere de Portul Mânăstirii, care se află vizavi de insula Sf. Anastasia. A fost descoperit şi un fragment de fier dintr-o ancoră.
Aceste descoperiri reprezintă o importantă sursă de informaţii cu privire la subiectul insuficient studiat al consumului, comerţului şi producţiei de sticlă în Balcani în perioada Otomană Târzie. Din 2020 arheologi subacvatici cercetează o zonă în care o corabie s-ar fi scufundat la sfârşitul secolului XVIII sau la începutul secolului XIX. Muzeul din Burgas, care organizează cercetările submarine, a reamintit că în primele zile ale acestui proiect, în urmă cu câţiva ani, cercetătorii au descoperit pahare elegante şi câteva cupe de sticlă intacte, dar şi vase din ceramică din perioada Elenistică pe o corabie scufundată, care călătorea probabil din Italia. Problemele datării exacte a obiectelor din sticlă şi a posibilului naufragiu rămân deschise, în special pentru că zona din jurul recifului nu a fost explorată corespunzător, conform muzeului.
Noile descoperiri vor fi expuse la Muzeul de Arheologie din Burgas.
Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.
Foto: BTA preluată de pe Agerpress.
Vrei să afli mai multe despre Bulgaria și tot ceea ce o leagă de România? Ne găsești Facebook, pe Linkedin și în grupul Descoperă Bulgaria!