Nevoia de o mai bună colectare de TVA și eficiență crescută în ceea ce privește achizițiile publice, cheltuielile pentru educație și cele de sprijin pentru persoanele vulnerabile, sunt doar câteva dintre concluziile unui raport al Băncii Mondiale privind finanțele publice din Bulgaria, informeză BNR.
Potrivit autorilor raportului, dacă nu se iau măsuri acum, potențialul de creștere economică pe termen lung, a Bulgariei va fi puternic limitat.
Drept oportune au fost descrise de Desislava Nikolova, de la Banca Mondială, măsurile luate pentru a face față consecințelor șocului pandemic și prețurilor ridicate ale energiei care au urmat, dar a avertizat că ieșirea din această situație este deja întârziată.
Un exemplu în acest sens este reprezentat de cotele de TVA încă diferențiate, în special pentru restaurante. Exact această taxă indirectă este principalul contribuabil la veniturile trezoreriei, puternic împovărată de cheltuielile sociale și de sănătate, de cheltuielile ineficiente pentru educație și de achizițiile publice.
“Până în 2050, dacă nu se întreprind acum reformele necesare, creșterea ar putea încetini până la aproximativ 1,25%.”
Acest lucru este exact opusul intenției Ministerului de Finanțe, care și-a stabilit obiective ambițioase, a declarat ministrul adjunct Georgi Klisurski. “Cred că un obiectiv bun pentru creșterea economiei noastre în următorii 3, 5, 10 ani ar fi o creștere reală de 4-5% pe an, dacă toate merg bine, fără șocuri și crize”, a mai declarat acesta.
El a spus că pentru a accelera creșterea, ministerul se va baza acum foarte mult pe investiții. Negocierile cu investitorii străini se poartă zilnic, a mai adăugat ministrul Klisurski.