Podul Giurgiu- Ruse Podul Giurgiu- Ruse

Reguli de circulație în Bulgaria. Recomandări în limba română emise de Poliția Rutieră bulgară

Care sunt principalele reguli de circulație în Bulgaria?

Polițiștii rutieri din cadrul Direcției Generale a Poliției Naționale bulgare au pregătit recomandări în limbile română, greacă și turcă, pentru șoferii aflați în tranzit pe teritoriul Bulgariei. În mod tradițional, în această perioadă a anului, traficul de tranzit prin Bulgaria crește, cei mai activi fiind șoferii din cele trei țări vecine, România, Grecia și Turcia.

Acesta este motivul pentru care a fost pregătită o broșură specială în limbile acestora, care evidențiază principalele prevederi ale actualului Cod Rutier și modificările aduse acestuia în ultimii ani.

Broșurile care vor fi disponibile online pe site-urile Ministerului de Interne, specifică care sunt limitele maxime de viteză pe autostrăzi, pe drumurile naționale și în localități. Sunt redactate dispoziții de bază, cum ar fi faptul că atât șoferii, cât și pasagerii trebuie să utilizeze centurile de siguranță și că vehiculele trebuie conduse cu farurile aprinse, chiar și în timpul zilei.

De asemenea, au fost aduse clarificări cu privire la cerințele pentru oprirea de urgență (amplasarea unui triunghi reflectorizant și distanța de la acesta).

O  atenție deosebită se acordă sancțiunilor pentru cele mai frecvente încălcări ale regulamentelor, precum și opțiunilor de plată a sancțiunilor impuse. Broșurile includ de asemenea, și o serie de alte recomandări utile conducătorilor auto.

Poliția rutieră bulgară face apel și la șoferii bulgari să trateze cu toleranță și prudență colegii lor cu numere de înmatriculare străine. Aceștia le reamintesc că, de multe ori, șoferii aflați în tranzit conduc timp îndelungat, ceea ce este obositor, prin urmare, le afectează timpii de reacție.

Pentru ajutor, sunați la numărul de urgență 112!

Redăm, în continuare, integral textul de pe site-ul Ministerului de Interne din Bulgaria,  care conține recomandările în limba română, pentru conducătorii de vehicule care tranzitează Bulgaria.

Următoarele reguli sunt în vigoare pe teritoriul Republicii Bulgaria:

Dacă călătoriți singur:

  1. Informați-vă din timp, cu privire la lucrările de reparație de pe drumurile pe care urmează să vă deplasaţi. Identificați rutele alternative și planificați pauze.
  2. Dacă simțiți oboseală sau somnolență, opriți-vă, odihniți-vă și reîmprospătați-vă. Faceți pauzele de odihnă în locurile permise. Dacă există un alt șofer cu dumneavoastră, conduceţi cu schimbul.
  3. Nu efectuați depășiri riscante. Acest lucru este deosebit de periculos, în cazul în care depășiți o coloană de camioane sau alte autovehicule. Luați în considerare capacitățile autovehiculului dumneavoastră. Dacă nu sunteți sigur că puteți reveni în siguranță pe banda dumneavoastră de circulație, așteptați momentul potrivit.
  4. Circulați cu viteza permisă în țară și mențineți o distanță de siguranţă. Nu efectuați depășiri riscante! Probabil călătoriți cu întreaga familie.
  5. Nu vă distrați atenţia în timp ce conduceți. Nu utilizați telefonul mobil, în Bulgaria acest lucru este o încălcare a legii și se sancţionează cu amendă.
  6. Folosiți centurile de siguranță. Asigurați și copiii.
  7. În Bulgaria, pe timpul zilei, este obligatoriu să circulați cu luminile de zi sau cu faza scurtă aprinse.
  8. Evitați călătoriile pe timp de noapte, iar dacă acest lucru este necesar, asigurați-vă că sistemul de iluminat al mașinii este funcțional.
  9. La frontieră (intrare și ieșire) veți fi verificați pentru amenzi neînmânate și neplătite, pentru încălcările comise pe drumurile din Republica Bulgaria. Amenda poate fi plătită cu cardul de debit sau credit la punctul de control de la frontieră. Există posibilitatea de plată cu cardul prin intermediul POS-urilor din mașinile de patrulare ale „Poliției Rutiere“. Polițiștii de la punctul de frontieră sau din mașinile de patrulare nu acceptă numerar.
  10. Nu uitați să plătiți taxa de vinietă, pentru circulația pe rețeaua de drumuri cu taxă din Bulgaria.

în cazul în care călătoriți în grup:

  1. Planificați traseul, informându-vă din timp cu privire la lucrările de reparație de pe drumurile pe care urmează să vă deplasaţi.
  2. Identificați locuri de așteptare și de reunire a grupului, în cazul în care acesta este separat de trafic.
  3. Dacă vă deplasați în coloană și vă îndepărtați de vehiculul conducător, nu faceți manevre riscante pentru a ajunge din urmă grupul. Nu efectuați depășiri riscante. Acest lucru este deosebit de periculos, în cazul în care depășiți o coloană de camioane sau alte autovehicule. Luați în considerare capacitățile mașinii dumneavoastră. Dacă nu sunteți sigur că puteți reveni în siguranță pe banda dumneavoastră de circulație, așteptați momentul potrivit.
  4. Reuniți-vă la locul stabilit în prealabil.
  5. Planificați pauze la intervale regulate, deoarece drumul este lung și obositor. Opriți-vă pentru odihnă doar în locurile permise.
  6. Pe autostradă, conducătorului îi este interzis să oprească vehiculul pentru staționare sau parcare în afară locurilor special amenajate, precum și să circule sau să oprească pe banda de urgență, cu excepția cazurilor de defecțiuni ale vehiculului sau a problemelor de sănătate ale șoferului sau pasagerilor.
  7. Dacă pe autostradă cineva din grup este forțat să oprească vehiculul din motive independente de el, poate face acest lucru pe banda de urgență, în afară benzii de circulație. Pe timpul nopții și în condiții cu vizibilitate redusă, vehiculul oprit trebuie semnalizat cu un triunghi reflectorizant de avertizare sau cu semnalele de avarie aprinse.
  8. Triunghiul reflectorizant de avertizare trebuie plasat la o distanţă de cel puțin 30 de metri de la vehiculul avariat, pe banda ocupată de acesta și orientat contrasens, faţă de  direcția de circulație a vehiculelor care îl ocolesc. Pe autostrăzi și drumuri cu viteza permisă de peste 90 km/h, triunghiul reflectorizant de avertizare se plasează la o distanţă de cel puțin 100 de metri.
  9. Regulile se aplică și pentru vehiculele oprite pentru a acorda ajutor.
  10. Când conducătorul este în afară vehiculului defect sau avariat, pe carosabil, trebuie să poarte o vestă reflectorizantă.

Căutați ajutor specializat la numărul de urgență 112.

Întregul document în limba română poate fi descărcat de la acest link


Vrei să afli mai multe despre Bulgaria și tot ceea ce o leagă de România? Ne găsești Facebook, pe Linkedin și în grupul Descoperă Bulgaria!