În fiecare an, pe data de 24 mai, Bulgaria sărbătorește Ziua Culturii Bulgare și a Scrierii Slave. În această zi, poporul bulgar îi cinstește pe Sfinții Kiril și Metodie, părinții alfabetului chirilic. Cei doi frați alături de ucenicii lor, Kliment și Naum, au făcut trecerea de la alfabetul glagolitic, creat inițial de Kiril și Metodie pentru evanghelizarea popoarelor slave, la cel chirilic, definitivat de ucenicii lor și folosit, mai întâi, de poporul bulgar, și ulterior, preluat, de toate celelalte popoarele slave. Acest alfabet a fost utilizat pentru realizarea de traduceri de cărți biblice și liturgice pentru uz bisericesc și pastorație în rândul popoarelor slave.
Ulterior, în secolul al XVII-lea, apar și primele monumente culturale bulgărești cu conținut laic, îndeosebi în perioada Renașterii Bulgare și a emancipării de sub dominația otomană. Printre acestea se numără și binecunoscutul ”Abecedar cu pește” al doctorului Petăr Beron, apărut în România, în Șcheii Brașovului, în anul 1824, pe când Petăr Beron avea 24 de ani, ca primul manual laic bulgăresc creat pentru a fi folosit în predarea limbii bulgare în școlile din Bulgaria, aflată sub ocupția otomană.

Acest ”Abecedar”, de fapt, un manual enciclopedic cu noțiuni din diverse domenii ale științei, pe care autorul le-a cunoscut îndeaproape, a fost tipărit în tipografia Diaconului Coresi și, vreme de decenii, distribuit la sud de Dunăre, servind drept carte de învățătură pentru copiii bulgari din Imperiul Otoman.
Abecedarul de învățătură cuprinde diferite învățăminte, adunate de doctorul Petăr H. Beron, pentru școlile bulgare. Acesta a lăsat o amprentă profundă nu doar în viața culturală și educațională a bulgarilor, ci și în viața spirituală a acestora.
Motivul pentru care prima carte de școală bulgară mai este cunoscută și sub numele de “Abecedar cu pește” devine limpede când ajungem la ultima pagină a cărții, unde sunt reprezentate o balenă și un delfin, care au dat și numele cărții de învățătură. Conține informații interesante, dar nu este un abecedar în sensul propriu al cuvântului, ci mai degrabă o mică enciclopedie, scrisă într-un stil captivant și cuprinzând o varietate de informații și povești menite să încurajeze imaginația și să dezvolte cunoștințele copiilor.
Despre ”Abecedarul cu pește”
În manualul său, doctorul Petăr Beron menționează că, pentru ca elevii să învețe bine, este necesar un învățător pregătit și competent. Metoda pedepsei corporale este complet respinsă de Beron. El susține că toți copii trebuie să învețe prin intermediul jocului, o metodă pedagogică modernă. Învățătorul trebuie să fie o autoritate pentru copii și să le servească drept exemplu.
Prima parte a manualului, numită Abecedarul, cuprinde cele 42 de litere slavonești scrise în 3 fonturi diferite. Această secțiune include și informații despre părțile vorbirii. Pentru a exemplifica diferitele timpuri și numere ale verbului, Beron alege cuvântul “iubesc”.
Partea a doua a manualului cuprinde șase rugăciuni, care trebuie rostite de copii înainte de culcare, după trezire, înainte și după masă, precum și înainte și după orele de studiu. Aceasta reprezintă o componentă specială a Abecedarului, care nu doar transmite cunoștințe, ci promovează și valori și spiritualitate.
Informațiile prezentate în Abecedar pot fi considerate similare cu cele dintr-o carte de citire din zilele noastre. Aici sunt incluse diverse povești, basme, citate, zicători și proverbe, însoțite de istorii educative, cu scopul de a dezvolta mintea copiilor și de a-i ajuta să facă distincția între bine și rău.
Partea a treia, intitulată “Sfaturi bune”, conține 57 de sfaturi ale lui Beron privind relațiile dintre tineri și bătrâni, respectul, înțelegerea și dragostea dintre generații, precum și toleranța.
“Sfaturi înțelepte”, a patra parte a manualului, conține gânduri ale marilor filosofi antici. Scopul acestei secțiuni este de a învăța copiii să fie raționali și să dezvolte gândirea critică.
Partea a cincea cuprinde fabulele lui Esop.
Partea a șasea conține 50 de povestiri scurte provenite din literatura greacă. Beron le-a selectat cu intenția și scopul de a orienta copiii spre virtuți precum cinstea, hărnicia, prietenia și noblețea, aproape în spirit stoic.
În cel de-al șaptelea și cel mai întins capitol al Abecedarului, găsim informații din domenii precum geografia, anatomia, igiena și altele. Pe lângă explicarea semnificației unor cuvinte, se discută despre diverse specii de animale, fenomene cunoscute și anatomia corpului uman, subliniindu-se avantajele acestuia în comparație cu animalele. La finalul cărții se regăsesc 12 ilustrații cu diferite animale.
“Aritmetica” ocupă al optulea capitol din manual și oferă informații fundamentale despre operațiile matematice de bază: adunare, scădere, înmulțire și împărțire.
În ultima parte a manualului, dr. Petăr Beron se adresează conaționalilor săi, făcând un apel pentru a sprijini dezvoltarea cărților în limba bulgară.
Abecedarul doctorului Petăr Beron reprezintă o resursă valoroasă ce acoperă diverse domenii de cunoaștere și îi educă pe copii într-un mod captivant.