Primele zile de vară ale fiecărui an transformă orașul Kazanlâk în cel mai parfumat, cel mai vizitat și chiar „cel mai frumos loc din lume”, după cum spunea d-l Kiril Valchev, directorul Agenției Bulgare de Presă BTA, instituție la invitația căreia am participat la Întâlnirea Mondială a Presei din Bulgaria, desfășurată între 1 și 4 iunie, în orașul miilor de trandafiri cu arome și culori diferite.
Și asta pentru că, de 120 de ani, aici în fiecare primă săptămână de iunie are loc Festivalul Trandafirilor – prilej de bucurie, cântec și veselie nu numai pentru locuitorii orașului, cât și pentru oaspeții lui, care vin cu miile, atrași fiind de programul bogat de festivități, ci și de ritualurile prin care în toată regiunea unde există plantații de trandafiri, se recreează tradițiile legate de culesul trandafirilor și de distilarea petalelor pentru obținerea apei de trandafir și extragerea uleiului esențial din aromatul soi de trandafir numit Trandafirul Damascena. I se mai spune și Trandafirul de Damasc și a fost adus în Bulgaria din India, prin Persia, Siria și Turcia, are culoarea roz și miroase divin.
Despre Festivalul Trandafirilor. Istoric
1903 era anul în care pentru prima dată locuitorii orașului Kazanlâk organizau o festivitate prin care sărbătoreau florile de trandafir.
Sărbătoarea era dedicată atunci nu numai florilor și frumuseții lor, ci și bunătății oamenilor, pentru că parte din banii obținuți din vânzarea diferitelor produse fabricate din trandafiri, mergeau către cei mai puțin ajutorați material, către bătrâni, orfani sau bolnavi.
În anii ’30 ai sec. al XX-lea, sărbătoarea trandafirilor capătă o nouă dimensiune dată de punerea în exploatare a liniei de tren din așa numita Regiune Sub-Balcanică. Bilete la prețuri reduse pentru compoziții speciale de tren se vindeau atunci pentru ca locuitorii din toate colțurile țării să poată veni pe durata culesului trandafirilor, să le simtă parfumul și să asiste la prelucrarea petalelor în distileriile special create în toată această zonă, situată între munții Sredna Gora și Stara Planina, numită inițial Valea Kazanlak.
În 1967 s-a organizat primul Festival Național al Trandafirilor, la care participau cultivatorii de trandafiri din regiunile Plovdiv și Stara Zagora, iar în 1969 în scenariu se introducea pentru prima dată parada-carnaval, păstrată până în ziua de azi, când festivalul a căpătat o amploare extraordinară, atrăgând nu numai oaspeți, ci și participanți din nenumărate țări, în special din Japonia care sosesc să să participe la:
Festivități solemne – ocazionate de deschiderea Festivalului. La deschiderea Festivalului din acest a fost prezentă și d-na Iliana Yotova, Vicepreședinte al Bulgariei, care alături de alte autorități locale sau centrale a dorit să depună o coroană de flori la bustul marelui revoluționar Hristo Botev.
Concerte în Piața Sevtopolis din centrul orașului
Ediția de anul acesta a fost cu totul și cu totul specială pentru că pe scena festivalului, a urcat chiar interpreta noastră INNA.
Încoronarea Reginei Trandafirilor, care întotdeauna este însoțită de următoarele 2 candidate clasate – alese în fiecare an, în urma unui concurs desfășurat în luna mai.
Participarea la culesul de trandafiri și la reconstituirea tradițională a procesului de distilare care are loc în satele din regiune, dar și la muzeele dedicate – cel mai autentic și spiritual moment al evenimentului.
Parada-carnaval care are loc duminica, la care participă diferite școli, grădinițe, cluburi, oragnizații profesionale sau asociații sportive cu realizări deosebite, și care încheie festivalul – indubitabil, cea mai frumoasă paradă din Bulgaria.
=>Dacă vrei să afli mai multe informații inedite despre locuri, oameni și întâmplări din Bulgaria, hai în grupul Descoperă Bulgaria!