Popularitatea audiobook-urilor, în creștere în Bulgaria - By Julia Popularitatea audiobook-urilor, în creștere în Bulgaria - By Julia

Popularitatea audiobook-urilor, în creștere în Bulgaria

Desislava Aleksieva, preşedinta consiliului de administraţie al Asociaţiei “Cartea Bulgară” (ACB), a discutat într-un interviu pentru BTA despre tendinţele în comportamentul consumatorilor şi modul în care oamenii percep şi tratează cărţile.

În timp ce audiobook-urile reprezintă o tendinţă extrem de populară, majoritatea cititorilor bulgari consideră cărţile tradiţionale tipărite esenţiale pentru experienţa lor, a subliniat ea.

Raportul dintre cărţile electronice şi cărţile tipărite în Bulgaria este de aproximativ 1 la 10, potrivit ACB.

Audiobook-urile sunt extrem de populare, ele reprezentând o modalitate convenabilă de a percepe conţinutul şi de a îmbogăţi lectura în timpul realizării unor activităţi care necesită puţină atenţie, cum ar fi călătoria cu mijloacele de transport în comun sau efectuarea treburilor casnice. Mecanismul lor de distribuţie, în principal prin intermediul platformelor de streaming, oferă o protecţie excelentă a drepturilor de autor.

În ţările scandinave, audiobook-urile înlocuiesc în prezent lectura cărţilor tipărite şi pe cea a cărţilor electronice. În întreaga Europă, interesul pentru audiobook-uri este în creştere. Se preconizează că piaţa va atinge o cifră de afaceri de 1,66 miliarde de euro în acest an, conform Statista. Se preconizează o creştere anuală de 7,05%, ceea ce va duce la o creştere a pieţei la 2,18 miliarde de euro până în 2029, numărul de cititori ajungând la 228,7 milioane. La nivel mondial, cea mai mare piaţă rămâne cea din SUA, unde se estimează că cifra de afaceri va ajunge la 4,256 miliarde de dolari (3,878 miliarde de euro) în 2025.

În Europa, popularitatea în creştere a cărţilor audio reflectă o schimbare a preferinţei pentru mediile digitale, în special în rândul cititorilor tineri, conform analizei Statista.

Între timp, piaţa cărţilor electronice, deşi îşi menţine o tendinţă pozitivă atât la nivel mondial, cât şi în Europa, creşte mai lent.

Se preconizează că veniturile în Europa vor ajunge la 2,37 miliarde de euro în 2025, cu o creştere anuală de 0,63%, ceea ce va duce volumul estimat al pieţei la 2,40 miliarde de euro până în 2027. Se preconizează că numărul cititorilor va ajunge la 97 de milioane până în 2027.

În comparaţie cu cărţile fizice, cărţile electronice sunt adesea vândute la preţuri relativ ridicate, iar consumatorii nu beneficiază de preţul mai mic aşteptat, corespunzător costurilor mai mici de tipărire şi distribuţie, potrivit Statista.

Piaţa cărţilor electronice din Bulgaria nu este bine dezvoltată. Oamenii nu sunt obişnuiţi să cumpere cărţi electronice, motiv pentru care editorii cumpără rareori drepturile de distribuţie a acestora.

Pentru a proteja mai bine proprietatea intelectuală în cazul cărţilor electronice, Aleksieva a recomandat modificarea legislaţiei bulgare în vederea introducerii aşa-numitului “blocaj” pe internet, distribuitorii online fiind responsabili pentru dovedirea faptului că deţin licenţa de a distribui o anumită operă literară, în cazul în care este raportată o încălcare a drepturilor de autor, spre deosebire de procedura actuală în care titularul drepturilor de autor trebuie să dovedească că drepturile sale au fost încălcate.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.