Poarta de Est a Complexului arheologic antic Philippopolis s-a deschis oficial pentru vizitatori marţi. Primarul Plovdiv, Kostadin Dimitrov, a spus că Poarta de Est a Philippopolis este una dintre cele mai impresionante descoperiri arheologice din Plovdiv, mărturie a istoriei bogate a oraşului.
”Sunt bucuros că avem o nouă zonă care va fi o destinaţie nu doar pentru turişti şi rezidenţii din Plovdiv, dar şi un loc unde putem avea evenimente culturale. Alături de forumul roman şi de Odeon, acestea sunt destinaţiile de referinţă pentru turismul cultural din Plovdiv’‘, a subliniat Dimitrov.
Poarta de Est a Philippopolis era foarte importantă pentru oraşul antic întrucât asigura conexiunea dintre oraşul antic şi Bizanţ, precum şi legătura cu Limesul Dunărean, a adăugat el.
Arheologul Maya Martynova-Kyutova a spus că situl arheologic a primit în cele din urmă atenţia pe care o merită. Ea şi-a amintit că în 1977, un centru stomatologic a fost construit în acest loc, iar după descoperirea importantelor artefacte arheologice, situl a fost neglijat în mod nemeritat timp de peste 45 de ani. Ea a subliniat că abia în ultimii ani cercetarea arheologică a continuat, iar un proiect de conservare şi restaurare a fost elaborat de regretata arhitectă Galina Pirovska. Proiectul a fost realizat de restauratorul Nikola Stoyanov.
Ea a spus că importanţa complexului arheologic este excepţională pentru istoria Plovdivului, întrucât a fost descoperită prezenţa unui strat cultural din epoca elenistică – secolul IV- III î. Hr. – a fost descoperit, precum şi un arc omagial, construit în cinstea vizitei împăratului Hadrian la începutul secolului al II-lea, rămăşiţele acestui arc fiind ulterior integrate în construcţia Porţii Antice. Ea a mai spus că la 50 de ani după acest eveniment, un zid de fortăreaţă a fost construit în vremea împăratului Marcus Aurelius, din care a fost descoperită o inscripţie bilingvă care relata construcţia zidului fortăreţei. După tragicele evenimente din 251 d.Hr. din timpul invaziilor goţilor şi după restaurarea oraşului, complexul a fost construit având cea mai largă stradă descoperită în Bulgaria după perioada antică.
”Este un complex arhitectural care poate fi mândria oricărui oraş. Cu acest complex, Plovdiv a obţinut o nouă perlă în salba sa turistică”, a conchis Martinova-Kyutova.
Conservarea şi restaurarea complexului au fost finanţate prin Programul operaţional Regions in Growth 2014-2020 prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, costurile totale ale proiectului fiind de peste 9 milioane de leva.
La inaugurarea Porţii de Est a Philippopolis au participat fostul primar al Plovdiv, Zdravko Dimitrov, mai mulţi viceprimari, membri ai echipei proiectului, angajaţi din administraţia municipală, rezidenţi, jurnalişti, studenţi.
Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.
Foto: FB Plovdiv Old town /official/
Mănăstirea Bachkovo: O bijuterie a patrimoniului spiritual și cultural bulgar