Bulgaria, o țară cu o istorie bogată și tradiții vechi de când lumea, oferă lumii surprize uimitoare în ceea ce privește descoperirile istorice. Recent, pe un șantier de construcție al unui nou pod de cale ferată, între două localități pitorești de lângă Plovdiv, Septemvri și Kostenets, a fost găsit un artefact incredibil – o sticlă veche care ascunde un mesaj din 1886.
Descoperirea a fost făcută de un geodezist, în timpul lucrărilor de construcții, la 30 de metri sub pământ, într-o coloană de pod vechi, unde sticla era zidită. Aici acum se construiește noua cale ferată Sofia – Plovdiv, care va fi finalizată peste un an, și care reprezintă în același timp, un vechi drum roman. Așa că descoperirea unui astfel de artefact exact aici nu surprinde foarte tare. 🙂
„Am descoperit o parte din istoria Bulgariei, s-ar putea spune. Ne-am bucurat și am decis că trebuie predată Muzeului de Istorie din Belovo (n.red. localitatea-municipiu de care aparține respectivul tronson de cale ferată”, a declarat geodezistul Ivan Rusev, citat de televiziunea BTV.
La prima vedere, sticla este foarte veche, cel mai probabil de vin, e spartă, dar sigiliul de ceară este păstrat bine.
„Facem parte din puținele echipe muzeale, care au primit un mesaj într-o sticlă. Documentul are dimensiunile de 33 pe 22.5 cm. Este scris de mână, în limba italiană. Are un ornament foarte frumos, în lateral este desenat, a declarat pentru Radioul Național din Bulgaria, Sevdalina Popova, directorul Muzeului de Istorie din localitatea Belovo.
Textul scrisorii sună așa: „Pod construit în 1886, în timpul domniei împăratului otoman Abdul Hamid. Construit de compania Vitalis. Inginer-șef Nikolo Limon, Constructor-șef Pietro Macar. 19 iunie 1886″.
„Este vorba de o etapă din construcția liniei de cale ferată Constantinopol-Belovo-Sofia de acum mai bine de un secol, comandată de sultanul Abdul Hamid, și executată de o companie italiană”, a mai declarat Sevdalina Popova.
Terenul de azi, din păcate, nu permite conservarea vechiului pod ca parte din lucrările actuale de modernizare a căii ferate de odinioară. Însă mesajul găsit reprezintă o întâlnire fascinantă între generații de constructori și un mod de a aduce respect și omagiu celor care au contribuit la construirea Bulgariei moderne.
Asta mai ales în contextul în care constructorii de azi, intenționează să plaseze și ei o nouă sticlă în construcția căii ferate și, să trimită, astfel, un mesaj generațiilor viitoare care să amintească tuturor că istoria și tradițiile se împletesc cu progresul și modernitatea.